Koffie en koopjes in Lelystad

TINEKE WINK

Eerlijk is eerlijk, van de 12 provincie hoofdsteden die we bezoeken is Lelystad niet de stad waar we het meest naar uitkijken. De stad staat niet bekend om zijn gezellige stadscentrum. Sterker nog, uit een recent imago- onderzoek blijkt dat slechts 4 procent van de Lelystedelingen het centrum ‘wel oké’ vindt. Ook is maar 35% van de ondervraagde inwoners trots op hun stad. Toch scoort Lelystad al beter dan drie jaar geleden en dat zie je ook terug aan het groeiende aantal inwoners. Mensen komen hier voor de rust, ruimte en de (nog) betaalbare woningen.

Lelystad heeft zeker leuke kanten. Wat voor kanten dat zijn? Dat ontdekken we vandaag.

Huisgemaakte cheesecake

Het is een grauwe zomerdag, dus in plaats van een kop koffie in de zon op een fijn terrasje, zoeken we de warmte binnen op. Op slechts een paar minuten loopafstand van het station vind je lunchroom Eetalage. De koffie smaakt er goed (een dubbele cappuccino op de kaart is wat mij betreft altijd een pluspunt) en ze hebben naast een uitgebreide lunchkaart ook heerlijke huisgemaakte taartjes, zoals een huisgemaakte cheesecake, monchou- of appeltaart.

Echt een aanrader mocht je eens in de buurt zijn!

Graffiti kunstenaars

We slenteren wat door het centrum, waar het vandaag best gezellig is want er is een evenement gaande op het stadhuisplein. Lelystad kende in de jaren ’80 en ’90 een actieve graffiti scene. Een aantal van de jongens die toen actief waren, maakt nog steeds graffitikunst. Op het stadhuisplein zien we ze live aan het werk. Op panelen in de vorm van een hart geven ze de stad letterlijk kleur. Ze werken in thema’s die te maken hebben met Lelystad. Heel erg leuk om te zien!

Batavia Stad

Na het rondje centrum besluiten we de bus te pakken naar de Bataviawerf. Hier kun je onder andere het VOC-retourschip de Batavia bewonderen en shoppen in Batavia Stad.

We zijn hier jaren geleden weleens geweest, maar we weten er beide niet veel meer van. Offline shoppen doen we eigenlijk vrij weinig nog, we gaan liever naar de IJ-hallen of we bestellen online. Vroeger ging ik regelmatig met vriendinnen een dagje shoppen en sloeg dan vooral de grote winkelketens als H&M en Primark niet over. Nu ga ik liever naar een Levi’s store of Tommy Hilfiger en laten die nou net in Batavia Stad te vinden zijn. Wat me opvalt is hoe ontzettend veel winkels er zijn, 150 om precies te zijn. We kiezen er slechts een paar van uit en houden ons geld zoveel mogelijk op zak. Echt losgaan doen we wel weer op de IJ-hallen.

Naast de grote hoeveelheid winkels zijn er ook leuke lunch- en koffietentjes. Die slaan we even over, omdat we wel genoeg koffie hebben gehad. We besluiten wijn te drinken bij La Place. Voor mij echt nostalgie, want ik kwam als student altijd graag bij de La Place om wat te eten en drinken.

Wat wij niet hebben gezien…

Omdat we maar een middagje in Lelystad zijn en het ook niet zo geweldig weer is, slaan we een aantal bezienswaardigheden in de buurt over.

Wat nog een aanrader schijnt te zijn is het luchtvaartmuseum Aviodrome op de luchthaven van Lelystad. Hier kun je de luchtvaart van vroeger en nu ervaren. Als het beter weer is kun je ook naar natuurpark Lelystad, een recreatiegebied waar je kilometers kunt wandelen en zomaar wilde dieren als edelherten en wilde zwijnen tegen het lijf kan lopen.

Buiten dat de stad misschien niet heel veel heeft te bieden, maakt de omgeving dat meer dan goed!