Koffie en kaas in Alkmaar

TINEKE WINK

Zoek je een leuke stad voor een dagje weg? Dan is Alkmaar echt aan te raden! Ik woon nu ruim 2 maanden in deze stad en heb in die tijd wat leuke plekjes ontdekt. In deze blog beschrijf ik hoe een perfecte (zomer)dag er volgens mij in deze stad eruit ziet.

Kaasmarkt

Zeg je Alkmaar, dan zeg je kaas! En in deze kaasstad moet je de kaasmarkt eens gezien hebben. Deze markt vindt elke vrijdag van eind maart tot eind september tussen 10.00 en 13.00 plaats. Het is de toeristische trekpleister van de stad, jaarlijks komen hier 100.000 bezoekers op af. Ingrid en ik zijn een van deze bezoekers. 10.00 er zijn redden we echter niet (iets met een kroeg de vorige avond), we komen hier pas na twaalven aan. Normaal gesproken moet je hier echt over de hoofden heen kijken wil je een glimp opvangen van het schouwspel. Omdat wij laat zijn, kunnen we mooi vooraan staan. Maar omdat we er zo middenin vallen en het plein al halfleeg is (die ligt in het begin vol met Goudse kazen) zou ik wel aanraden vroeg te komen.

Je ziet tijdens het schouwspel hoe vroeger kaas werd verhandeld, gewogen en gedragen. De kaasdragers moeten kazen van 13 kilo per stuk sjouwen en ze dragen er 8(!!) per keer. Een beetje kracht is dus wel noodzakelijk om kaasdrager te kunnen zijn. Er is ook een markt rondom de kaasmarkt met uiteraard kaasproducten en oer-Hollandse souvenirs. De toeristen kunnen hier hun hart ophalen, Hollandser dan dit krijg je het niet 🙂 Ik vind het er iets te druk en te toeristisch, maar die bolle gele kazen zien er wel heel mooi uit.

Koffie op een bloemenschuit

Na de kaasmarkt is het tijd voor koffie! In Haarlem was Anne&Max mijn favoriete koffietentje. Heerlijke cappuccino in een koffietentje met een gezellige huiskamersfeer. Ik was dan ook heel blij toen ik mijn favoriete koffietentje in Alkmaar tegenkwam. Midden in de stad en nog leuker dan de zaak in Haarlem, want hier ligt ook een bloemenschuit welke onderdeel is van Anne&Max.

Met slecht weer kun je er knus binnen zitten maar met mooi weer is het heerlijk om op het dek plaats te nemen. Er zijn echter maar 2 stoelen, dus je moet wel geluk hebben. Toen ik er samen met Ingrid wilde zitten was deze gewilde plek al bezet. Ergens anders gaan zitten was voor ons geen optie, dus zijn we eerst even naar de drogisterij gelopen om een kwartier later terug te komen. Toen hadden we meer geluk 🙂

Een ander heel leuk tentje in Alkmaar is Echt. Een koffie- en lunchtentje waar je biologische, huisgemaakte en verse producten kunt vinden. Ze voegen nergens kunstmatige ingrediënten aan toe. Ik ken tot nu toe alleen de koffie daar, maar ik hoor goede verhalen over de worteltaart. Het schijnt daar een van de favorieten te zijn. En laat dat nou mijn favoriete taartje zijn. Dus zeker reden voor mij om hier, naast de fijne cappuccino, terug te komen.

Slenteren door de vele straatjes

Na de koffie slenteren we door de vele straatjes die Alkmaar rijk is. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Heel veel smalle straatjes met oude pandjes. Van hippe boetiekjes, vintage winkels, woonwinkels, lunchrooms tot (uiteraard) kaasspeciaalzaken.

Lunchen voor 1,80

Na twee uurtjes slenteren zijn we hongerig geworden en hebben we zin in iets. We hebben geen zin om broodjes bij de supermarkt te halen, maar we willen ook niet veel geld uitgeven. Gelukkig is er een tussenoplossing. Midden in de grote en drukke winkelstraat vind je Dagelijks Lekker. Hier zijn alle broodjes, snacks en smoothies maar €1,80. En alles is vers. Wij genieten van een broodje/salade en smoothie op het terras en met een gevulde maag en maar 3,60 armer gaan we weer verder.

Biertjes op het stadsstrand

Koffie en lunch hebben we gehad en na nog even verder wandelen is het tijd voor een drankje! Wandelen en eten en drinken is zo’n beetje onze dagbesteding. Iets buiten het centrum, aan het kanaal, ligt het stadsstrand dat pas sinds 4 jaar bestaat. Een strandpaviljoen met zandstrand, ingericht met zelf getimmerde meubels en een vuurkorf. En de gekleurde slingerverlichting maakt het helemaal af!

Ik vind zo’n kunstmatig aangelegd strand midden in de stad een geniaal concept. Het strandgevoel ervaren zonder er ver voor te hoeven reizen. Lekker met je voetjes in het zand, een witbiertje in je hand op de bank neerploffen. Je komt er nooit meer weg. Ik zit hier zoveel liever dan hutje mutje op een druk strand in de buurt.

Hof van Sonoy

Na de witbiertjes op het strand is het etenstijd! Je kunt je avond in Alkmaar prima voortzetten, want je kunt hier ook terecht voor burgers, pizza’s en salades. Wij eten gewoon thuis, om de kosten te drukken (koffie en drankjes tikken ook best aan) maar anders zou ik zeker blijven plakken. Een andere leuke horecatent in Alkmaar is De Heeren van Sonoy. Dit restaurant is gevestigd in een voormalig klooster en heeft daarna ook als daklozenopvang en privé woning gediend. Die historie zie je goed terug in de oud-bruine, chique interieurstijl. Ik ben vooral fan van de bijbehorende binnenstadstuin, Het Hof van Sonoy. Het is één van de beroemde zogenaamde Alkmaarse hofjes. Midden in de stad, maar toch buiten de stadsdrukte. En je kunt er heerlijk eten en drinken.

Drankjes op het Waagplein

Nog niet uitgegeten en gedronken? Dan kun je de avond prima voortzetten op het Waagplein van Alkmaar. Dat is het plein waar ook de kaasmarkt wordt gehouden. Hier zijn veel gezellige cafés en restaurants te vinden. In de zomer verandert het Waagplein in een groot terras, heel gezellig! Na de drankjes zijn er nog genoeg kroegen waar je je kunt vermaken. Wij vonden de Koning in Alkmaar een gezellige kroeg!