‘Kleurrijk Guatemala’

MINKE WINK

Groen. Heel veel groen. Dat is het eerste wat me opvalt wanneer ik vanuit Belize City in een shuttlebus de grens oversteek naar Guatemala. Wauw! Ik voel me meteen een stuk beter dan een paar uur eerder toen ik met een brok in mijn keel en een knoop in mijn maag wakker werd in een vies en klam bed in Belize City met allemaal bulten op mijn arm, waarschijnlijk van bed bugs.

Flores

Mijn eerste stop in Guatemala is Flores. Samen met een Duits meisje reis ik vanuit Belize City en komen we vijf uren later aan in het schattige stadje Flores. Het stadje is heel erg klein, omringd door een meer en via een brug over het water te bereiken . Een prachtige plek om mijn reis in Guatemala te beginnen. We boeken een tour naar de Tikal Maya ruïnes voor de volgende dag en gaan naar het meer om af te koelen. Tussen de lokale kinderen zwemmen we in het meer samen met nog drie andere jongens die we in de shuttlebus hebben ontmoet. Heerlijk! Verkoeling!

Het is bloedheet in Guatemala, maar verder ben ik nu al verliefd op dit land. De kleurrijke kleine vrouwtjes, het lekkere eten, de prachtige natuur, ik hou ervan!

Tikal

De volgende dag worden we opgehaald voor de zogenaamde Sunset Tour in Tikal. We lopen langs de ruïnes en onze gids vertelt ons over de Maya cultuur. De ruïnes zijn echt indrukwekkend en het is hier veel minder toeristisch dan in Mexico.

We lopen door de jungle en horen de ene na de andere aap, vogel of krekel. Echt geweldig! Aan het eind van de middag komen we aan bij tempel IV die we mogen beklimmen om te genieten van een prachtige zonsondergang en het uitzicht op alleen maar groene jungle. Wanneer de zon achter het groene broccoli landschap verdwijnt is iedereen muisstil. Echt een magisch moment.

Door een halfdonkere jungle lopen we vervolgens terug naar de shuttlebus die ons weer terug naar Flores brengt. Op de nachtmarkt scoren we nog wat streetfood voordat we teruggaan naar ons hostel.

Als ik de volgende ochtend wakker word zijn mijn roomies alweer verder gereisd en besluit ik het stadje te verkennen. Het is super rustig op straat en ik heb na een uur heel Flores gezien. Ik ga weer terug naar het hostel en de rest van de dag chill ik in de relaxte tuin en maak ik reisplannen voor de komende dagen onder het genot van een gezonde smoothie.

Ik heb nog een dag in Flores en omdat ik het stadje al gezien heb, en het bloedheet is, besluit ik op zoek te gaan naar een zwembad. Deze heb ik snel gevonden en de rest van de dag lig ik aan het zwembad te genieten van de zon en het verkoelende water.

De volgende dag vervolg ik mijn reis in Guatemala en ga ik naar Lanquin, een piepklein afgelegen dorpje ergens in de groene valleien van Alta Verapaz in het midden van het land. Ik verblijf in een geweldig, soort jungle lodge, hostel aan de rivier. Lanquin kent één grote trekpleister, de natuurlijke, sprookjesachtige waterbronnen van Semuc Champey.

Semuc Champey

Vanuit het hostel boek ik een tour naar dit natuurlijke wonder en samen met een best wel grote, maar gezellige groep gaan we op pad. We worden met z’n allen als een stel koeien in twee pick-up trucks geladen en gaan op weg naar onze eerste stop, de grotten van K’anba, vlakbij Semuc Champey. We krijgen een brandende kaars in onze handen gedrukt en mogen de grot in. Zwemmend, klimmend en klauterend komen we er zo’n twee uur later weer uit. Mijn kaars ben ik ondertussen allang kwijtgeraakt maar gelukkig heb ik mijn charmante hoofdzaklamp nog. Wat een ervaring! Onze volgende stop is een waterval waar we even de tijd krijgen om te zwemmen. Daarna krijgen we een zwemband en mogen we het water in om te ‘tuben’ in de rivier. Dit is zó leuk, maar veel te kort helaas. We moeten alweer uitstappen bij de brug, waar we vanaf mogen springen. Ok. Nee toch maar niet. Veel te hoog! Een paar gekken durven toch te springen en nadat die geweest zijn gaan we verder naar onze laatste stop, de waterbronnen van Semuc Champey. We maken een korte maar heftige hike naar boven naar een platform vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de natuurlijke zwembaden. Na een paar klik klik foto momentjes strompelen we weer naar beneden om te gaan zwemmen. Heerlijk!

Samen met een Nederlands meisje dat ik hier heb leren kennen besluit ik de volgende dag even het piepkleine dorpje te verkennen om vervolgens de rest van de dag aan de rivier te chillen in een ligbedje met af en toe een verfrissende duik in de rivier. ’s Avonds wordt er een Italiaans buffet georganiseerd waar we van bunkeren en samen met nog een aantal andere reizigers spelen we kaartspelletjes en drinken we goedkoop lokaal bier uit literflessen. Erg gezellig!

Helaas moeten we de dag erna alweer afscheid van elkaar nemen omdat we allebei een andere kant op reizen. In een busje vol backpackers rijd ik vanuit Lanquin over kronkelwegen door groene valleien naar mijn volgende bestemming, Antigua.