Klein Curaçao

TINEKE WINK

Op twee uurtjes varen van Curaçao ligt een idyllisch onbewoond eilandje. Met een lang uitgerekt strand, waar het water nog blauwer is en het zand nog witter dan alle stranden van Curaçao bij elkaar. Stel je het paradijs voor, dan krijg je Klein Curaçao.

Dagtour

Er zijn een paar organisaties die een dagtour naar Klein Curacao aanbieden. Wij gingen met de bekendste, the Mermaid. Een luxe en overdekte boot voor ongeveer 60 personen. Voor 100 euro per persoon heb je een dagtour naar dit onbewoonde eiland. Je vertrekt dan om 7.00 ’s ochtends en bent voor 18.00 terug. Het is niet goedkoop, maar je krijgt er een compleet verzorgde dag voor terug. Natuurlijk een dag in het paradijs, een snorkelset om vissen en schildpadden te kunnen spotten, ligbedden, een ontbijt, all-you-can-eat BBQ-buffet en onbeperkt non-alcoholische drankjes. Tegen een meerprijs kun je bier krijgen.

Vaartocht

De dag voor vertrek werd er code geel aangekondigd voor de zee. Een toenemende deining, met als gevolg een ruwe zee. Ik was het hele radiobericht alweer vergeten toen we op de boot zaten. De waarschuwing was vooral gericht op kleinere boten, niet op die van ons van toepassing. Ik kon me niet voorstellen dat deze boot veel last van de deining zou hebben. Daar hebben we ons toch wel een beetje in vergist. De tocht begon rustig met koffie en thee en we genoten van de zonsopkomst. Maar na een half uur begon de boot wel erg te schommelen, waar in eerste instantie nog lacherig op werd gereageerd. Maar na verloop van tijd zag ik steeds meer bleke gezichten om me heen, waaronder zusje Minke. Zij was de eerste die werd ‘afgevoerd’ naar het benedendek. Hier heb je minder last van de deining. Minke had duidelijk het startsein gegeven, de een na de ander werd zeeziek en het werd steeds rustiger boven. Sommige mensen bleven wel stoïcijns op het zonnedek zitten, tot het al te laat was. Een meisje kon zich niet meer inhouden en gaf over. Een deel belandde in de zee, maar helaas ook op zusje Sandra haar gezicht… Zelf had ik tot een half uur voor aankomst nergens last van. Tot ik na verloop van tijd het schommelen ook zat begon te worden. Ik was blij dat we er uiteindelijk waren. Tip: neem reispilletjes mee aan boord!

Wandelen, zonnen en eten

Op het eiland zijn een paar bezienswaardigheden. Zo kun je een mooie wandeling maken over het eiland om de vervallen vuurtoren te bekijken. Deze is in 1850 gebouwd en in 1913 voor het laatst gerenoveerd. Het is duidelijk te zien dat er al meer dan 100 jaar niks meer aan gedaan is, maar dat vind ik juist mooi om te zien. Hierdoor is de vuurtoren heel authentiek. Ook zijn er een paar verroeste scheepswrakken te bekijken. Tip: ga er vooral niet in of op, want dat is levensgevaarlijk. Om half 1 is het tijd voor de uitgebreide lunch met vlees, salade en vers fruit. Heel erg lekker! Vooral de verse ananas was heerlijk. Daarna hadden we nog een paar uurtjes over om te zonnen, snorkelen en genieten van het mooie eiland.

Zwemmen met zeeschildpadden

Mijn hoogtepunt van deze dag, en van de hele vakantie, was het zwemmen met zeeschildpadden. Die zijn vaak voor de kust van Klein Curacao te vinden, op nog geen 10 meter van het strand. Ze komen hier naartoe om de plantjes te eten die onder water groeien en visjes. Ik was benieuwd of ik er een zou gaan spotten. Tot nu toe had ik geen succes. Niet op de Gili-eilanden, niet op Bonaire… zou ik ze hier dan eindelijk gaan zien? En ja hoor, bij de boot zwommen twee schildpadden. Ik zag ze ruzie maken om een vis. Ze hadden beide een kant van de vis in hun bek. Een van hen trok aan het kortste eind en moest toezien hoe de ander er met de vis vandoor ging. Hij was er snel klaar mee en zwom er weer vandoor. Wij volgden de schildpad met de vis en zagen deze helemaal opgepeuzeld worden tot er een vissengraat overbleef. Wauw, wat was dit indrukwekkend om te zien. We hebben de schildpad nog een tijdje gevolgd, tot we moe werden en besloten terug te zwemmen. Je mag ze absoluut niet aanraken, want ze kunnen ziek worden van de bacillen die we bij ons dragen. En je moet ze ook niet boos maken, want ze hebben sterke kaken. Deze schildpadden waren duidelijk gewend aan toeristen, want je kon heel dichtbij komen. Naast zeeschildpadden is er nog genoeg anders moois te zien, maar ik heb er niet op gelet. Ik was alleen maar gefixeerd op de zeeschildpad.

Als je eens van plan bent om Curaçao te bezoeken zou ik deze tour zeker aanraden! Wij hebben een geweldige dag gehad op dit stukje paradijs 🙂