Klassiek Wenen

MINKE WINK

Wenen, stad van traditionele koffiehuizen en prachtige paleizen. De hoofdstad van Oostenrijk heeft een oubollig imago, maar dat is volkomen onterecht. Natuurlijk staat de stad vol met barokke gebouwen uit een rijk verleden maar in deze stad vind je ook veel musea voor de moderne kunst, prachtige parken, heerlijk eten en lekkere koffie. Er heerst een romantische sfeer in Wenen en daarom is deze stad ook perfect als stedentripje voor koppels. Even wat anders dan het met toeristen overspoelde Parijs of Venetië. Echt een aanrader!

Als je tijd over hebt bezoek dan ook zeker het kleinere en rustigere Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Met de bus ben je er vanuit Wenen in een uurtje en de stad is erg leuk om te zien. Bratislava is prima voor een dag omdat deze stad niet zo groot is en je alles in een middag wel gezien hebt. Het is heel apart dat alles ook zo’n beetje de helft goedkoper wordt op maar een uurtje rijden van de prachtige, maar ook dure, stad Wenen. In Bratislava kun je dan ook met gemak een extra biertje bestellen!

Praterpark

In dit pretpark vind je hét symbool van Wenen, het oude reuzenrad met zijn rode rechthoekige huisjes als bakjes. Het reuzenrad is niet heel hoog, maar wel leuk om te zien. Verder zijn er in dit park nog veel andere attracties. Je betaalt een entree per attractie en het is niet erg goedkoop maar een wandeling door dit oude pretpark is al een bezienswaardigheid op zich!

Weense koffiehuizen

Wenen is de stad van de koffiehuizen en natuurlijk de Wienermelange, een romige gesuikerde koffie, afgewerkt met slagroom en cacaopoeder. Er zijn honderden koffiehuizen in Wenen en sommige zijn echt gericht op toeristen maar in de kleine, minder toeristische, straatjes vind je nog veel authentieke koffiehuizen. Wenen is echt een paradijs voor koffieliefhebbers.

Stephansdom

Stephansdom is de grootste kathedraal van Wenen en het belangrijkste gotische bouwwerk in Oostenrijk. De Stephansdom bevindt zich op het Stephansplatz, midden in het centrum van de stad en de architectuur van deze kathedraal is echt indrukwekkend om te zien. Zowel de binnen- als de buitenkant heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen die Wenen bezoeken en ja, ook wij waren erg onder de indruk. Absoluut de moeite waard om deze imposante kathedraal te bezoeken.

Paleizen

Wenen is een stad vol met paleizen waar vroeger de keizers en keizerinnen van het land woonden. Het beroemde Schloss Schönbrunn was lang geleden het zomerverblijf van de bekende keizer Franz Joseph en keizerin Sissi en is nog steeds één van de mooiste paleizen ter wereld. Ook het uitgestrekte Schlosspark met prachtige fonteinen, indrukwekkende standbeelden, doolhof en koffiehuis is prachtig om te zien. In dit park vind je ook de oudste dierentuin ter wereld, Tiergarten Schönbrunn.

Twee andere schitterende paleizen in Wenen zijn de Belvedere Paleizen. Dit paleizencomplex bestaat uit twee prachtige paleizen omringd door mooie tuinen en parken. In de paleizen zijn tegenwoordig musea die je kunt bezoeken, maar ik vind vooral het paleis aan de buitenkant en de tuinen met romantische vijvers, watervallen en barokke beelden mooi om te zien.

Bratislava

Breng een bezoekje aan het kleine Bratislava! Deze hoofdstad heeft niet veel bezienswaardigheden en kun je daarom perfect combineren met Wenen. Een wandeling door het historische centrum is zeker de moeite waard!

In Bratislava ligt een belangrijke burcht ten westen van de historische binnenstad. Overal in de stad kun je de burcht van Bratislava zien liggen en vanuit het centrum is deze burcht makkelijk te bereiken. Nadat je een stukje bergop hebt gewandeld word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over het kleine historische centrum van de stad.