‘Karaoke en hamam’

MINKE WINK

Inmiddels zit ik alweer in de 6e week van mijn verblijf hier. Dat is ook wel te merken aan de vakken. Het is niet meer introductie en lekker achteroverleunen. Er moet echt wat gebeuren. Helaas is het nog steeds erg moeilijk voor me om in de studiemood te komen. Maar dinsdag, woensdag en donderdag zijn toch echt mijn studiedagen. Ach, met 4 dagen weekend heb ik niks te klagen eigenlijk!

Zo waren vorige week maandag, dinsdag, woensdag en donderdag echte studiedagen. Ik heb deze dagen besteedt aan slapen, eten en studeren. Donderdagavond hadden we een verjaardag van een mede erasmusstudente uit Nederland. Samen met alle buitenlandse studenten hebben we gegeten en heeft iedereen een specialiteit klaargemaakt wat typerend is voor zijn of haar land. Op een gegeven moment hadden we de hele tafel vol liggen met allemaal eten uit verschillende landen. Erg leuk om te zien wat andere mensen normaal gesproken eten. En het smaakte erg goed allemaal!

Fatih en Eyüp

Op vrijdag ben ik samen met een medestudent uit Duitsland de stad in geweest. We zijn via de wijk Fatih naar de bovenliggende wijk Eyüp gelopen. We hebben de oude stadsmuur bekeken die tussen deze 2 wijken ligt. Daarna zijn we doorgelopen naar Eyüp. Dit is denk ik een van de meest Islamitische wijken van Istanbul. Elke vrouw draagt er een hoofddoekje en als je deze wijk vergelijkt met een westerse wijk als Taksim in Istanbul ben je in een compleet andere wereld. Echt heel erg interessant om te zien. Ook heb je in deze wijk ontzettend veel grafstenen. Heel bizar, maar het heeft ermee te maken dat er in deze wijk een moskee staat (Eyüp Moskee) waar de heilige Ayyup al-Ansari is begraven. Velen wilden graag in de buurt van deze heilige begraven worden, vandaar de vele grafstenen in deze wijk.

We zijn verder de wijk ingelopen en konden met een kabelbaan naar boven naar Piere Loti café met een prachtig uitzicht op de Gouden Hoorn. Hier hebben we een Turkse thee gedronken en een beetje rondgelopen. Na een tijdje zijn we met dezelfde kabelbaan weer terug naar beneden gegaan.

Vervolgens hebben we de Eyüp moskee bezocht en omdat het vrijdagmiddag, gebedsdag, was konden we een soort gebedsceremonie bijwonen. Zo hebben we kunnen kijken hoe moslims bidden en hoe vrouwen en mannen apart worden geplaatst in een moskee. Het klinkt misschien heel saai maar het was erg interessant om te zien.

Omdat we inmiddels best wel trek hadden besloten we ergens wat te gaan eten om vervolgens de bus en de tram terug te pakken naar Taksim. Daar spraken we af met een Turkse vriend van ons en zijn we met zn drieën naar een cafeetje gegaan waar we waterpijp konden roken en thee konden drinken.

Na een tijdje begon ik toch wel erg moe te worden na al het wandelen en de weinige slaap die ik die avond ervoor had. Ik besloot om 11 uur ‘s avonds de shuttle terug naar campus te nemen en lekker lang te slapen!

Karaoke

De volgende dag zijn we samen met een groepje buitenlandse studenten naar de stad gegaan. We hadden voor deze nacht een hostel in het centrum geboekt. We hebben met zn allen gegeten en zijn daarna naar de karaoke bar gegaan. Na samen met Linda ons nummer (Bon Jovi – Livin on a prayer) te hebben gezongen besloten we verder te zoeken naar een andere stapplek. Zo hebben we hier en daar een drankje gedaan en rolde ik uiteindelijk om 5 uur ‘s nachts m’n bed in.

Hamam

De volgende dag zijn we met een stuk of 7 meiden naar de hamam geweest in Çemberlitas. Echt heerlijk! We hebben lekker gezweet in de hamam en we hebben massages en kleimaskers gehad. In het begin is het wel een beetje raar omdat je gewassen wordt door een wildvreemde. Maar toch, ik ben verkocht!