‘Introductieweek’

MINKE WINK

Na een vertraging van een dik halfuur kwamen we zondag eind van de middag aan op het vliegveld in Istanbul. Zo, koffers pakken, taxi zoeken en op naar de universiteit. Dachten we. Bleek de universiteit helemaal aan de andere kant van Istanbul te liggen. Conclusie na een gesprek met een aardige Turkse jongeman. De taxi is veel te duur. Een andere optie was een shuttlebus pakken. Na een heel gesprek met de man van de shuttlebus, kwam het erop neer dat het een ellende werd om met zoveel bagage naar de universiteit te gaan. We moesten overstappen op bussen en andere shuttlebussen. Ik zag het helemaal niet meer zitten.

Maar toen kwam babyface in the picture. De man van de shuttlebus wilde een deal met ons sluiten. Voor 200 lire bracht zijn chauffeur, die vanaf toen babyface (een hele schattige en lieve Turkse jongeman) genoemd werd, ons naar de universiteit. Na een rit van anderhalf uur en een beetje zoeken bracht onze chauffeur ons letterlijk met koffers en al veilig in onze kamer.

We delen een kamer met z’n tweeën, hebben een eigen badkamer, een eigen hoogslaper met gigantisch bureau eronder en een gigantische kast waar een uur later een zielig hoopje kleren in lag.

Onze introductieweek startte op dinsdag dus we hadden maandag nog een hele dag vrij. Deze dag hebben we besteed aan uitslapen, boodschappen doen, en een beetje kennis gemaakt met de campus, de universiteit en een hele aardige Turkse student die ons van alles kon vertellen over de universiteit.

De universiteit is voor ons echt enorm groot. Het lijkt wel een dorp. Zo hebben we een stuk of 5 faculties (soort universiteiten/schoolgebouwen), een meer, een sporthal waar je met je studentenpas verschillende sporten kan beoefenen (inclusief fitnessruimte), een groot centraal gebouw met ‘dining hall’, een supermarkt, een boekwinkel en achter de universiteit ligt de campus (een stuk of 8 flatgebouwen).

Introductieweek

Dinsdag hadden we onze introductiedag. Deze dag was volgestopt met presentaties over de universiteit en Turkije. We leerden door middel van spelletjes de andere buitenlandse studenten kennen. ‘s avonds besloten we samen met wat andere studenten pasta te maken.

De tweede dag was een lekkere korte dag met presentaties. ‘s avonds gingen we met wat buitenlandse studenten pizza’s bestellen. Dat kan gewoon online en dan wordt het naar je flatgebouw gebracht. Perfect!

Op donderdag stond een dag in Istanbul gepland. Om 9 uur ‘s ochtends gingen we met de bus naar Istanbul. Het verkeer zuigt in Istanbul dus het duurde even voordat we in de stad aankwamen. Met de hele groep hebben we 2 moskeeën bezocht. Aan het eind van de middag hadden we tot half 10 ‘s avonds vrije tijd. Met een groepje zijn we naar een telefoonwinkel gegaan om een Turks nummer te regelen. Dat is nogal een gedoe hier. Mijn telefoon accepteerde de Turkse simkaart niet en we hebben z’on anderhalf uur in de telefoonwinkel gehangen. Uiteindelijk deden m’n nummer en telefoon het en dus we konden wat gaan eten. Na het eten zijn we naar een soort studentencafé gegaan waar we waterpijp hebben gerookt en thee hebben gedronken. Om half 10 hadden we een studentenfeest in Cuba. Een kroeg waar live muziek te horen was. Heel erg gezellig! We hebben op deze dag veel Turkse en buitenlandse studenten leren kennen. Turken zijn echt superaardig! Ze willen je echt met alles heel graag helpen en zijn ontzettend geduldig. Om 2 uur ‘s nachts stond de bus voor ons klaar die ons terug zou brengen naar de universiteit.

Voor de laatste dag stonden weer presentaties gepland. Deze presentaties werden afgesloten met een borrel. Al met al een drukke maar erg gezellige introductieweek gehad!