‘In bad met de olifanten’

MINKE WINK

Twee maanden geleden vertrok ik naar Chiang Mai in Thailand. Na een zware reis en een weekje wennen is dit echt mijn nieuwe stad geworden. Stage bevalt nog steeds erg goed. Ik ben nu voornamelijk druk bezig met het maken van een adviesrapport voor het bedrijf omdat dit over 2 weken bij school ingeleverd moet worden.

Afgelopen weekend heb ik samen met Noreen een fiets gehuurd en zijn we door de stad gaan fietsen. In het begin was dit best eng omdat je overal links moet fietsen en vooral met oversteken is het nogal eens verwarrend. Maar op deze manier konden we de plekjes in Chiang Mai bekijken waar we lopend niet zo snel zouden komen. Het is toch nog best een grote stad. We hebben een kijkje genomen in de studentenwijk van Chiang Mai waar veel eettentjes en kleine winkeltjes zijn. Daarna zijn we naar de andere kant van de stad gefietst over de Mae Ping rivier die door de stad loopt. Hier hebben we een grote supermarkt bezocht die allerlei importproducten verkoopt. Vrij prijzig allemaal maar ik ben toch naar huis gegaan met een stuk Hollandse Gouda kaas en een dikke pot Nutella. Ik kon het niet laten.

Mahout Course

En ik heb ik een ‘Mahout Course’ gedaan! Het hoogtepunt van mijn verblijf hier tot nu toe. Samen met een groepje andere toeristen werd ik naar het Baan Chang Elephant Park gebracht een uur rijden van Chiang Mai richting het Zuiden. Hier werden we verwelkomd door Pom, de eigenaar van het park. Hij vertelde ons dat de olifanten in zijn park erg goed verzorgd worden en dat hij tegen olifantenshows, olifant rijden (met bankje), olifanten scheiden van de moeder en olifanten die gebruikt worden in de stad om te bedelen is. Daar waren olifanten volgens hem niet voor bedoeld. Hij wilde puur laten zien hoe de olifanten in zijn park verzorgd worden door de mahouts, de olifantenverzorgers. Na zijn verhaal kregen we allemaal een leuk blauw pakje omdat je natuurlijk erg vies wordt tussen de olifanten. Daarna was het voedertijd voor de olifanten. Van een grote tafel konden we bananen pakken en bij de olifanten langs om ze te eten te geven. Toen alle bananen verslonden waren kregen we uitleg over het ‘besturen’ van een olifant. Zo leerden we hoe je op een olifant moet klimmen en hoe je een olifant moet laten lopen, stoppen en liggen. Erg leuk!

Er werd ‘s middags een heerlijke lunch voor ons klaargemaakt met soep, rijst, kip, groenten en heerlijke vruchten. Na de lunch was het tijd voor een ritje op de nek van de olifant. Mijn olifant was echt super harig en mijn mahout, die met me meeliep, was een schattig klein Thais kereltje. Na een klein rondje door de jungle op de olifant, echt geweldig!, kwamen we weer terug in het park. Nu was het tijd voor het leukste onderdeel, de olifanten wassen! Met alle olifanten, toeristen en mahouts liepen we het olifanten bad in. Samen met mijn mahout ging ik de olifant scrobben en poetsen. Na het badderen was het alweer tijd om te gaan douchen en aankleden en zat de dag er alweer op. Ik kon nog wel uren blijven. Wat een indrukwekkende dieren, die olifanten.

Demonstraties

Over de politieke demonstraties die momenteel in Bangkok plaatsvinden merk ik in Chiang Mai gelukkig niet veel. Helaas zal deze politieke instabiliteit als het nog lang doorgaat wel zorgen voor een krimp in de toeristische sector wat geen goed teken is voor een land als Thailand. Ik heb gelezen dat vanuit 30 verschillende landen al een negatief reisadvies naar Thailand wordt gegeven. Tot nu toe zijn de demonstraties gelukkig vrij rustig en geweldloos geweest. Laten we hopen dat dit zo blijft.