Ik ga op reis en ik neem mee…

TINEKE WINK

Dit jaar heeft de herfst wel erg vroeg (in september al!) zijn intrede gedaan. Grijze regenachtige dagen in overvloed, terwijl de zonnige dagen op een paar handen zijn te tellen. Met dit weer zou ik het liefst onder de dekens willen kruipen en pas in de lente weer wakker worden. Zie ook mijn blog typisch Tineke over chagrijnig worden van slecht weer. Maar nu kan ik het veel beter aan. Over een paar weken lig ik met mijn beste vriendin ergens op een tropisch strand in de Filipijnen en alleen al van die gedachte word ik heel erg gelukkig. Voordat het zover is moet ik misschien nog wel een paar herfststormen doorstaan, maar de winter kan ik in ieder geval skippen!

Het is alweer 4 jaar geleden dat ik voor het laatst een reis heb gemaakt. In de jaren daarna ben ik in de Randstad gaan wonen en leidde ik een fijn leventje in Haarlem (en Amsterdam). Reizen kwam nog weleens in mijn gedachten op maar ik had er geen haast mee. Wel had ik het er af en toe met vriendin Ingrid over. Het leek ons altijd nog leuk om weer samen een reis te maken. De reis in 2013 was misschien wel de mooiste tijd van mijn leven. Maar het goede moment moest nog komen. Ik had het nog prima naar mijn zin op mijn werk en bovendien vond ik sparen veel te moeilijk. Kleren kopen, uitgaan en terrasjes pakken vond ik veel belangrijker. Tot afgelopen winter. Na twee heerlijke vakanties op de Antillen, dacht ik maar aan 1 ding, ik wil weer op reis! Geen agenda, een warm klimaat en vooral leven met de dag. Vriendin Ingrid wilde ook graag mee, dus besloten we er samen voor te gaan. Ik merkte wel op dat het sparen heel moeizaam ging in Haarlem. Bijna de helft van mijn loon ging al op aan woonlasten. En dus ging ik rondvragen op Facebook voor een (tijdelijke) goedkopere woonruimte. Zo belandde ik in Alkmaar, bij mijn nichtje waar ik alweer bijna zes maanden woon. Ook heb ik mijn baan opgezegd. Na 2,5 jaar bij IKEA te hebben gewerkt wordt het ook wel weer tijd voor mij om verder te gaan 🙂

Biertjes in het park

Het is eind augustus als we onze eerste ticket boeken en we willen daar echt een moment van maken. Zo slapen we een nachtje in een goedkoop hotel in Amsterdam (€32,50 voor een nacht met gratis saunabon!) bij de Amstel. Vlakbij ligt de Pijp, hier zijn talloze leuke eettentjes en terrasjes te vinden. Ik zou nu dolgraag ergens in het zonnetje een drankje willen drinken, maar het enige wat er voor ons nu toe doet, is of er ergens goede wifi is. Dat vinden we gelukkig snel bij Bagels&Beans. Met onze laptop in de aanslag en 2 cappuccino’s zoeken we ietwat gespannen naar tickets. Al vrij snel vinden we voor 310 euro een enkeltje naar Manila op 30 november. Dan zijn we wel 20 uur onderweg maar dat overleven we wel. We vieren het die middag met biertjes in het park, een overheerlijke pizza bij Pizzabakkers en een geweldige stapavond in café Nol.

Niet te veel plannen

We gaan samen 1 maand naar de Filipijnen, 1 maand naar Cambodja en 1 maand naar Sri Lanka. Ingrid gaat dan begin maart weer terug naar Nederland en ik vlieg verder naar Nepal. Daar wil ik drie weken meewerken aan een project voor Nepalese kinderen. Dit heb ik geregeld via het reisbureau (Het Andere Reizen) waar mijn zusje Minke werkt. Daarna ga ik nog een week of twee rondreizen door Nepal. Verder houden we er beide niet van om onze reis van begin tot eind uit te stippelen, liever zien we wel wat de dag ons brengt. Natuurlijk zijn er wel highlights die we sowieso gedaan willen hebben. Eilandhoppen op de Filipijnen, de populaire treinreis van Kandy naar Ella in Sri Lanka en het indrukwekkende Angkor Wat in Cambodja. Maar we willen vooral genieten.

Reisroute Filipijnen

Echter is voor de Filipijnen een goede voorbereiding wel noodzakelijk en komen we daar niet ver met een “we zien wel” instelling. Het samenstellen van een reisroute voor de Filipijnen is echt een uitdaging. Het land telt 7107(!) eilanden en de meest populaire eilanden liggen vaak ver uit elkaar waardoor we moesten gaan puzzelen om een perfecte reisroute samen te stellen. De binnenlandse vluchten kunnen last-minute heel erg in prijs oplopen, waardoor we deze wel een paar maanden van te voren boeken. Best wel lastig, want hoe weten we nu al hoe lang we overal willen blijven? Ook is plannen niet echt onze sterkste kant. We kijken naar de plekken waar we naartoe willen en boeken dan een voor een de bijbehorende tickets. Vervolgens wordt het een moeilijke puzzel omdat niet alle verbindingen even makkelijk en logisch zijn. We hadden beter de mogelijke routes eerst op papier kunnen zetten. Zo moeten we een super leuke 5-daagse expeditie skippen omdat we alleen nog maar kunnen rond de feestdagen en dan de prijs heel hoog ligt. Dat vinden we heel erg jammer, maar aan de andere kant bespaart ons dat nu wel veel geld (en tijd). En ook al zijn sommige routes een beetje omslachtig, we zijn al heel blij dat het is gelukt. We boeken vervolgens ook nog tickets naar Cambodja en Sri Lanka voor een mooi prijsje. En die expeditie…die komt ooit nog wel!

Visa

In de Filipijnen en Cambodja krijg je op het vliegveld een visum on arrival. Hiermee kun je 30 dagen in het land blijven. In de Filipijnen is dat gratis en in Cambodja betaal je zo’n 20 dollar. Voor Sri Lanka is het wel aan te raden om vooraf een visum te regelen, dat bespaart veel tijd en is bovendien goedkoper dan op het vliegveld. Deze kost 43 euro voor 30 dagen. We hebben dit in tien minuten online geregeld. Paspoort bij de hand, betalen met IDEAL en klaar! Wat een verschil met een paar jaar geleden. Toen moesten we nog allemaal kopieen maken en opsturen. Reizen wordt steeds toegankelijker 🙂

Accommodatie

De meeste accommodaties gaan we ter plekke regelen, maar voor bepaalde plekken is het wel handig om deze (het liefst) een paar maanden van te voren te boeken. Zo wordt het eiland Siargao in de Filipijnen steeds populairder en zijn daar relatief weinig accommodaties te vinden. Dit ondervinden wij ook, we vinden nog maar twee goedkope accommodaties in de periode dat wij er zijn. We kiezen voor de simpelste en goedkoopste kamer. Rond de 6 euro p.p. per nacht inclusief ontbijt 🙂 Het prijsverschil met de andere accommodaties is enorm, maar we krijgen er dan ook heel weinig luxe voor terug. Een kamer van 6m2, ventilator ipv airco en een mini bed. Dat maakt ons niets uit. Hoe meer geld we overhouden voor tours en eten en drinken, hoe beter.

Zomerkleding shoppen op de IJ-hallen

Op reis neem ik niet mijn mooiste kleding mee. De was wordt in Azië niet altijd even goed gedaan, waardoor je kleding er na een paar wasbeurten niet mooier op wordt. Bijna alle kleding voor op reis koop ik daarom op de IJ-hallen. Tweedehands kleding wordt daar vaak maar voor een paar euro te koop aangeboden, dus het is dan niet zonde om kleding achter te laten of weg te geven. Ik ga er elke maand wel een keer naartoe en slaag altijd. Meer dan 25 euro geef ik dan niet uit. Naast zomerkleding heb ik er ook leuke (reis)tasjes, een toilettas die je op kunt hangen (super handig!) en een aantal dwarsliggers gescoord. Ik wilde in eerste instantie ook kijken voor een backpack daar, maar dat bleek een te lastige opgave dus heb ik deze maar gewoon besteld. Niet alles hoeft tweedehands. In eerste instantie wilde ik voor 60-65 liter gaan, maar ben uiteindelijk toch maar voor een maandje kleiner (50 liter) gegaan. Vorige keer had ik te veel meegenomen en in Azie draag ik toch alleen maar zomerkleding en dat weegt niet zoveel.

Geduld hebben…

Tussen de voorbereidingen door is het vooral een kwestie van geduld hebben. Ik ben al maanden met de reis bezig en kan niet wachten om te vertrekken. Ik ben de laatste (werk)weken aan het aftellen en probeer nog leuke dingen te doen die niet al te veel geld kosten. En dat is best een uitdaging, aangezien de meeste leuke dingen wel geld kosten. Vooral in dit seizoen. Een seizoen waarin ik behoefte heb aan warmte (sauna), afspreken met vrienden (reiskosten) en shoppen 😉