Hotspots in Honduras

MINKE WINK

Het onbekende en volgens velen onveilige Honduras wordt niet veel bezocht door toeristen. Zonde, want het is echt een prachtig land en met die onveiligheid valt het heel erg mee. Het land biedt een combinatie van prachtige natuur, koloniale stadjes en Caribische parelstranden.

Het is één van de minst bereisde landen in Midden Amerika en daarom zijn de prijzen hier nog niet toeristisch hoog. Vergeleken met andere landen in Midden Amerika is Honduras echt goedkoop en op veel plekken ben je hier één van de weinige toeristen en leer je echt het land kennen.

Honduras is zo’n verborgen parel voor backpackers en reizigers die eens iets anders willen zien.

Copán

Vlakbij de grens met Guatemala ligt een klein dorpje met kinderkop straatjes, gekleurde huisjes en een centraal plein met een kleine kerk en rode tuktuks op een rijtje. Copán is een klein en rustig dorpje met één grote trekpleister, de Maya ruïnes van Copán, die op een kilometer afstand liggen.

De ruïnes van Copán zijn niet zo groot en indrukwekkend als de ruïnes van Tikal in Guatemala of Tulum en Chitzén Itzá in Mexico maar het hier wel rustig.

Breng naast de ruïnes van Copán zeker ook een bezoek aan het Macaw Bird Park, een opvangcentrum waar papegaaien, toekans en andere vogels worden opgevangen die gewond zijn geraakt of die heel erg lang als huisdier zijn gehouden. Het park is echt prachtig en ook hier is vaak geen toerist te bekennen.

Echt heel bijzonder om te zien hoe de papegaaien hier verzorgd en opgevangen worden tot ze hopelijk weer terug de natuur in kunnen. Omdat sommige vogels zo lang als huisdier zijn gehouden is het voor hen onmogelijk om terug te keren naar de vrije natuur. Heel erg zielig, maar wel fijn om te zien dat ze hier in ieder geval goed verzorgd worden. Wanneer er papegaaien zijn die wel weer vrijgelaten kunnen worden, gaan ze naar de Maya ruïnes en leven ze op deze prachtige plek met de andere papegaaien die hier vrij rond vliegen.

Utila

Voor de kust van Honduras liggen de zogenaamde Baai-eilanden. Het eiland Roatán is de bekendste en wordt het meest bezocht door toeristen. Het kleine broertje Utila is echt een backpackerseiland, kleiner en relaxter. De eilanden zijn vrij onbekend en je vind hier dan ook geen massatoerisme en sowieso weinig Europese toeristen. De eilanden staan vooral bekend als fantastische maar vooral goedkope duikbestemmingen, het water is perfect voor duiken en het stikt hier dan ook van de duikscholen. De concurrentie is moordend, vandaar de lage prijzen.

Utila is echt een backpackers paradijsje. Er zijn hier alleen maar duikers en backpackers en de sfeer op het eiland is echt heel relaxt. Er is een prachtig klein strandje, maar verder is Utila echt een plek waar je heen gaat om te duiken. Het is samen met Koh Tao in Thailand de goedkoopste plek ter wereld om te duiken of een duikcursus te volgen.