Hotspots in Haarlem

TINEKE WINK

12 hoofdsteden in 12 maanden. Tijdens de kerstperiode komt Minke met het idee om in 2019 elke maand een provincie hoofdstad in Nederland te bezoeken. Of ik zin heb om mee te doen? Ik ben gelijk enthousiast. Omdat we beide sparen, is low-budget wel de insteek. Ons doel is om maximaal €25 per bezoekje uit te geven. Sommige hoofdsteden ken ik al goed, maar de meesten ken ik alleen van vluchtige bezoekjes. En vooral de voor mij vrij onbekende steden wakkeren mijn nieuwsgierigheid aan. In januari is het tijd om de stad Haarlem te ontdekken. Nou ja, ontdekken… ik heb 2,5 jaar in deze stad gewoond dus de mooiste plekjes kende ik wel. Toch valt er altijd wel iets nieuws te ontdekken in een stad die je ogenschijnlijk goed kent. Zo ontdek ik een verrassende nieuwe parel in deze stad.

Grijze januaridag

Het weerbeeld is deze januarimaand voornamelijk grijs en bewolkt. Helaas kunnen we vandaag ook niet op blauwe lucht rekenen. Er is zelfs code geel van kracht. Duimen dat het droog blijft. Minke en ik meeten elkaar in de ochtend bij de Starbucks op het station. We hebben een wandelroute gevonden van 5 kilometer die we gaan volgen. Zo lopen we vanaf het station via de rivier Het Spaarne richting het centrum. Langs het Spaarne vind je onder andere de molen ‘De Adriaan’ en er staan prachtige monumentale panden aan het water. Net klein Amsterdam.

Een glazen kas

Een klein uurtje later krijgen we zin in koffie en taart. Hiervoor gaan we naar DeDakkas, een nieuwe hotspot (sinds juni 2018) in de stad. Het dak van parkeergarage de Kamp is omgetoverd tot een groen horecapaviljoen. Via de trappen of lift van de parkeergarage kom je op het dak terecht. Hier zien we de picknickbankjes al staan die nu een ietwat troosteloze aanblik geven. In de zomermaanden zit het hier waarschijnlijk bomvol want het uitzicht over de binnenstad is fantastisch! Gelukkig hoeven we niet in de kou op een picknickbankje plaats te nemen.

Op het dak staat ook een enorme glazen kas waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch, diner en borrelhapjes. De kas heeft veel lichtinval en mooie hoge plafonds. Binnen is het super leuk ingericht, met mooie foto’s en veel groen. Net een echte kas, maar dan zonder de broeierige warmte. Het leuke aan DeDAKKAS dat ze ook hun eigen groenten op het dak verbouwen. Een groentesoort die in de wintermaanden tegen een stootje kan en weinig voeding nodig heeft is boerenkool, deze zie je dan ook terug op het dak. De kaart is duurzaam, met veel groenten en weinig vlees, iets wat wij alleen maar toejuichen. Wij houden het nu bij koffie en een taartje. De worteltaart en red velvet cake smaken in ieder geval naar meer, dus we komen zeker eens terug in de zomer! 

 

Wandelen door de binnenstad

De wandelroute brengt ons door knusse straatjes. Typerend aan Haarlem is dat er in de binnenstraten van het centrum veel planten buiten staan. Dit geeft de straten sfeer en maakt het weer van vandaag net iets minder somber. De leukste winkelstraat van Haarlem is de Kleine Houtstraat, deze zit verscholen achter de grote winkelstraat. Hier vind je leuke boetiekjes en horecatenten.

 

De Jordaan van Haarlem

Mijn favoriete wijk is de Vijfhoek. Een wirwar van knusse straten, steegjes en hofjes. Het is te vergelijken met de Jordaan in Amsterdam. Voorheen een volksbuurt, tegenwoordig een kindvriendelijke ‘yuppenbuurt’. De inwoners van deze oorspronkelijke arbeiderswijk mochten zelf hun huizen bouwen. Hierdoor is er een schilderachtig stadsgezicht ontstaan. De groenste en kleurrijkste straat is de Korte Annastraat. Hier vind je de muurschildering ‘hier woont korte Anna’. We maken hier uiteraard zelf ook even een kiekje. Ik ben hier al zo vaak geweest, maar het blijft een mooie en fotogenieke plek. 

Halverwege de middag (er is overigens geen druppel regen gevallen!) willen we ons weer ergens binnen opwarmen, dit keer onder genot van een drankje.

Speciaalbiertjes

Eén van de bekendste hotspots van Haarlem is de Jopenkerk. Het is een brouwerij, restaurant en café ineen. Hier wordt het Haarlems biermerk Jopen gebrouwen en je kunt er terecht voor de verschillende speciaalbiertjes die de Jopenkerk rijk is. De inrichting is heel bijzonder met hoge plafonds en de origineel behouden glas-in-lood ramen. Je kunt er plaatsnemen aan één van de biertafels of aan kleinere tafels voor twee personen. Als we de bierkaart in onze handen krijgen gedrukt duizelt het ons van de hoeveelheid opties. Géén idee wat we moeten kiezen. Ik vraag advies aan de serveerster en Minke doet een gok. We willen in ieder geval een biertje dat past bij dit seizoen, een beetje donker en zwaar. Beide keuzes pakken heel goed uit en we proberen daarna nog een andere uit. Borrelplankje erbij en je kunt hier uren vertoeven.

De Jopenkerk is echt een aanrader als je een dagje in Haarlem bent! De perfecte afsluiter van ons eerste stedentripje in onze 12 maanden, 12 steden reeks 😉