Hoogtepunten in Zuidwest-Frankrijk

ESTHER WINK

Met een berg vliegticket vouchers op zak en positief reisadvies voor Frankrijk besloot ik begin september last minute de zon op te zoeken in Zuid-Frankrijk. Tijd voor een mini roadtrip per scooter door Aquitaine! Deze regio staat ook wel bekend als surf walhalla met zo’n 250 kilometer aan zandstranden en wereldberoemde wijnen, ook wel Indian Summer genoemd in Frankrijk. Vanwege de heerlijke temperaturen en alweer vertrokken toeristen, is september de perfecte maand voor een bezoekje aan deze regio. Benieuwd naar de route die ik deed en bezochte hoogtepunten? Lees gauw verder!

Route

Het idee om naar Zuidwest-Frankrijk af te reizen kwam eigenlijk van mijn vriend die een aantal weken met zijn scooter door dit land en buurland Spanje aan het reizen was, en ongeveer halverwege zijn trip in de stad Bordeaux aan zou komen. Daarna zou hij doorrijden langs de kust en de grens over gaan richting San Sebastián. In tegenstelling tot de meeste mensen had ik nog niet echt zomervakantie gehad, en bovendien zat ik met een berg Ryanair vouchers die ik perfect kon gebruiken om naar Bordeaux te vliegen en terug te vliegen naar Charleroi vanaf Biarritz. Het besluit om 5 dagen lang achterop de scooter plaats te nemen was al snel genomen en de vliegtickets werden twee weken voor vertrek geboekt.

De route, die overigens ook perfect te doen is per auto, neemt je verspreid over een aantal dagen mee van het hippe Bordeaux, langs de kust en door de bossen van Aquitaine, om vervolgens te eindigen in surfdorp Biarritz. Onderweg vind je genoeg campings en andere leuke en betaalbare adresjes om te verblijven. Wij deden het op een prima tempo en zagen de meeste hoogtepunten in vijf dagen, maar je kunt natuurlijk ook besluiten langer te genieten van deze heerlijk zonnige regio!

Bordeaux

We starten de reis in Bordeaux, een prachtige stad die ons verrast met ontelbare wijnbars, hippe winkels en fijne restaurants. We hebben helaas maar een dag en de temperaturen lopen op tot boven de 30 graden, dus we besluiten vooral lekker buiten te blijven. De meest fotogenieke en verkoelende plek in de stad is Place de la Bourse en Miroir d’eau aan de Garonne rivier. De stad kent verder een aantal bekende musea, maar je kunt jezelf ook prima vermaken met urenlang slenteren door de historische straten en over de verkoelende boulevard, en net als de locals genieten van het heerlijke eten en drinken. De vele fietsers in het centrum vallen ons op, het lijkt Amsterdam wel! Bordeaux staat zelfs in de top 10 van meest fietsvriendelijke steden ter wereld, en leent zich dus uitstekend voor een fietstour. In de avond besluiten we voor overheerlijke pizza’s en lokale wijntjes naar Pizzeria Filippo Bordeaux te gaan, vlakbij onze slaapplek voor die nacht: het authentieke B&B Bordeaux Saint Michel, op een steenworp afstand van de beroemde basiliek Saint Michel en midden in de levendige wijk Capucins – Victoire.

Dune du Pilat

De volgende morgen zoeken we meer verkoeling bij de kust en rijden in 1,5 uur naar Le Pilat Plage in La Teste-de-Buch, het dichtstbijzijnde dorpje van Dune Du Pilat. We laten de scooter bij onze Airbnb staan, verruilen onze warme scooterkleding voor zwemkleding en lopen direct naar het eerste beste strand. Wat is het fijn om de oceaan te zien en het zachte zand onder onze voeten te voelen! Lopend over het lange strand bereiken we al snel de hoogste zandduin van Europa. Vanaf het strand voor de duin klimmen we 110 meter omhoog en worden we beloond met geweldige uitzichten over de regio. Je krijgt hier het gevoel alsof je in de Sahara beland bent. Niet alleen het uitzicht trekt jaarlijks vele bezoekers, ook kun je je hier urenlang vermaken met zwemmen, zonnen en paragliden en zijn er een aantal leuke campings in de buurt te vinden. Zelf logeren we die avond bij een lieve Franse familie voordat we onze reis naar het zuiden vervolgen.

Regionaal Natuurpark Les Landes

Na een ontbijtje bij ons Franse guesthouse vervolgen we onze mini roadtrip langs de Franse westkust en rijden we door het prachtige Regionaal Natuurpark Les Landes. Uitgestrekt over een gebied van meer dan 300.000 hectare is dit het grootste bos van Europa ooit door de mens aangeplant om de duinen af te bakenen en het gebied (economisch) aantrekkelijker te maken. Het bos is nu ook beschermd natuurgebied en is nog steeds dunbevolkt, waardoor je hier echt tot rust komt. Terwijl we over de kronkelende wegen rijden, herinnert de geur van de dennen en het zien van de campings mij aan onze familievakanties van bijna 20 jaar geleden in Zuid-Frankrijk. Het blijft toch een heerlijke vakantiebestemming!

Naast de vele stranden en bossen, zijn er ook een aantal grote meren midden in dit natuurpark te vinden. We rijden vanuit Dune du Pilat langs het gigantische meer van Biscarosse en stoppen even bij het bijbehorende badplaatsje, de ideale bestemming om te zwemmen en andere watersportactiviteiten te doen. Omdat ons aan het eind van de dag een bijzondere accommodatie te wachten staat besluiten we onze reis door het natuurpark voort te zetten en stoppen we een tijdje later nog even voor lunch bij The Meltin’ Pot in het gezellig drukke badplaatsje en surfdorp Mimizan Plage.

Courant d’Huchet

We bewonderen ook nog even Courant d’Huchet, een rivierstroom die vanuit het meer van Léon komt en in zo’n 8 kilometer naar de Atlantische Oceaan meandert. De rivier mondt op een bijzondere manier uit door het gele zand van het strand van Moliets, wat het een heerlijk plekje maakt om ofwel te surfen in de oceaan of te zwemmen in de rivier. Ook wel de ‘Amazone van de Landes’ genoemd, heeft de rivier verder het land in een bijzonder natuurgebied van moerassen en mangroven gecreëerd waardoor het bijna tropisch aandoet. Langs beide oevers van de rivier loopt een pad om te wandelen en zijn er ook een aantal bruggen gebouwd zodat je een compleet rondje van een aantal uur langs beide kanten kunt maken. Zelf komen wij hier pas aan het eind van de middag aan en hebben helaas geen tijd voor deze complete wandeling, maar het is zeker een aanrader als je hier langer verblijft.

Seignosse en Bourdaines

We komen even later alweer aan bij onze volgende bijzondere overnachtingsplek. Vlakbij het dorpje Seignosse bevindt zich Camping L’Etang Blanc, midden in het dennenbos en aan de rand van een groot meer. Hier staan drie luxe tipi tenten genaamd ‘Cocooning Tipi’ die worden beheerd door Tess die zelf op de camping woont. De camping biedt een seizoensgebonden zwembad en allerlei andere faciliteiten waardoor je niets tekort komt. Vanaf deze plek zijn er ontelbare wandelpaden te vinden door de bossen, langs het meer en richting de stranden. Overigens kun je hier ook heel goed fietsen! We laten de scooter een dagje staan en besluiten op aanraden van Tess de wandeling naar het brede strand van Bourdaines te maken en weer terug. Het is een pittige wandeling in het warme nazomerweer, maar met het vooruitzicht van koud bier en zand onder onze voeten lukt het ons in minder dan twee uur op dit heerlijke strand aan te komen. Terug naar de camping verdwalen we een beetje, maar dit leidt ons wel naar de mooiste plekjes van de Landes.

Biarritz

Het is nog een klein uurtje rijden voor we bij mijn laatste korte stop, surfdorp Biarritz, aan de Frans Baskische kust aankomen. Deze kust kenmerkt zich door kliffen, afgewisseld met vele baaien met zandstranden. Biarritz is een van de eerste plekjes waar je de kust duidelijk ziet veranderen van lang uitgerekte stranden en duinen naar kleinere baaitjes en grillige rotsen. Niet gek, want als je 30 minuten doorrijdt ben je alweer bij het populaire San Sebastián in het ruige Spaanse Baskenland!

Biarritz is een bestemming voor iedereen, je kunt er goed surfen, tot rust komen aan een van de vele stranden, maar ook de vele historische bezienswaardigheden bezoeken. We hebben net genoeg tijd om de bijzondere Rocher de la Vierge, verbonden met de stad via een loopbrug, te bewonderen en een drankje te drinken aan de gezellige promenade. Biarritz is absoluut de moeite waard om naar terug te keren!