Hoogtepunten in Griekenland

MINKE WINK

Welkom in Griekenland! Dit land kenmerkt zich door een rijke culturele geschiedenis, slaperige dorpjes, prachtige baaien en schitterende natuur.

Griekenland staat natuurlijk bekend om zijn honderden prachtige eilandjes, met elk hun eigen karakter, maar ook het vasteland is absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Naast de mooie stranden en prachtige natuur, serveert Griekenland de heerlijkste gerechten in de ontelbare, sfeervolle taverna’s die het land rijk is. De Griekse bevolking is hartelijk, gastvrij en heeft een grote liefde voor lekker eten.

Athene

Een reis door Griekenland begint natuurlijk in Athene, de grootste stad en de hoofdstad van Griekenland.

De vele historische bouwwerken uit de oudheid zijn dé bezienswaardigheid van Athene, met als hoogtepunt het Parthenon op de hoge tafelberg, de Akropolis. Deze berg en zijn ruïnes zijn het symbool van de stad Athene, en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.

In het centrum, aan de voet van de Akropolis, in de gezellige en sfeervolle wijken Plaka en Psiri met hun kleine straatjes, vind je ontzettend veel Griekse taverna’s waar overheerlijk Griekse gerechten geserveerd worden. Ook het marktplein en de vlooienmarkt in Monistiráki zijn geweldig om te bezoeken.

Athene is een hele fijne stad om een paar dagen in rond te dwalen.

Lees al onze tips voor 1 dag in Athene in deze blog.

Meteora

Naast het dorpje Kalambaka liggen de rotsen van Meteora. In Meteora trokken de monniken, die ergens anders niet welkom waren, zich terug en bouwden hier op hoge rotsige pilaren hun kloosters. De rotsen op zich zijn al prachtig om te zien, maar pas als je dichterbij komt zie je de schitterende, eeuwenoude kloosters die op deze rotsen zijn gebouwd. Sommige van deze kloosters worden nog steeds bewoond door monniken en nonnen, maar de meesten zijn ingericht als museum en toegankelijk voor toeristen.

Je kunt hier nog steeds zien hoe in het verleden de monniken in manden aan een kabelbaan naar de kloosters werden gehesen. Tegenwoordig zijn er trappen en bruggen zodat de kloosters beter te bereiken zijn voor toeristen.

Inderdaad, voor de toeristen. Natuurlijk is deze plek toeristisch maar de omgeving en de kloosters zijn echt adembenemend mooi om te zien. Het blijft wonderbaarlijk hoe men er ooit in is geslaagd de kloosters op deze rotsen te bouwen.

Echt een unieke en bijzondere plek.

Delphi

Het antieke Delphi ligt op een hoog plateau aan de voet van een immense rotswand. Delphi was in de oudheid het heiligdom van de Griekse God Apollo en het meest bezochte orakel van de oudheid. Volgens de Griekse mythologie liet de oppergod Zeus aan beide ‘uiteinden van de wereld’ een arend los en boven Delphi ontmoetten ze elkaar. Hier werd het middelpunt van de wereld bepaald. Er werd een enorme tempel gebouwd voor Apollo en  mensen verzamelden zich hier om te luisteren naar de wijze woorden van het orakel. Een priesteres (het orakel) stamelde onverstaanbare woorden, die door de priesters van Apollo in een voorspellende spreuk werden omgezet. De uitkomst was vaak bepalend voor oorlog of vrede.

Tegenwoordig kun je hier genieten van de prachtige natuur en de ruïnes van de tempel van het orakel en Apollo bewonderen.

Naxos

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen en wordt vooral bezocht om zijn schilderachtige witte dorpjes, prachtige zandstranden en kraakheldere water. In het zuidwesten vind je de mooiste zandstranden en in de hoofdstad Naxos stuit je tegen schattige kerkjes en witblauwe huisjes wanneer je door de smalle straatjes loopt.

De perfecte manier om Naxos te verkennen? Huur een auto! Het eiland is niet heel groot en in een dag kun je met een auto makkelijk het hele eiland rond.

Santorini

Santorini is met zijn wereldberoemde, schilderachtige witte kerkjes met blauwe koepels, ezeltjes en authentieke dorpjes een van de mooiste eilanden van Griekenland.

De meeste stranden op Santorini zijn zwart van kleur omdat het eiland is ontstaan uit een vulkaanuitbarsting. Dit maakt het de natuur op Santorini heel indrukwekkend. Bij de witte dorpjes Thira en Oia sta je versteld van de hoge rotswand, de Caldera, die uit de zee oprijst. Vanaf de zogenaamde Calderazijde van het eiland geniet je van een prachtig uitzicht over het eiland en de vulkaan. De dorpjes zelf lijken zo uit een sprookje te komen en het is dan ook niet zo gek dat het hier heel veel stelletjes en newlyweds op afkomen.

Dat is dan ook het enige nadeel van Santorini, het stikt hier van de toeristen die zich voornamelijk ophopen in de dorpjes Thira en Oia. Je bent hier nooit alleen. Ook niet als je geniet van de prachtige zonsondergang in Oia.

Toch is dit geen reden om niet naar Santorini te gaan want eerlijk is eerlijk, het eiland is prachtig en buiten de witte dorpjes valt het enigszins mee met de busladingen toeristen. Mits je er in het laagseizoen naartoe gaat 😉

Lees meer over Santorini in deze blog.