Hoe voorkom je die after-travel dip?

ESTHER WINK

Het zit er alweer (bijna) op: de grote reis waar je zo lang voor had gespaard en naar uit had gekeken. Je gaat steeds meer aan thuis denken en vraagt je af hoe het daar zal gaan. Je hebt je studie afgerond of werk opgezegd voor je vertrok. Mensen om je heen beginnen inmiddels vragen te stellen over je volgende stap. Andere reizigers waarschuwen je alvast voor dat grote zwarte gat waar je in kan vallen na je reis.. Zelf was ik ook een beetje bang voor een after-travel dip. Maar ik ben inmiddels twee maanden in Nederland en het gaat hartstikke goed! Wil je weten hoe ik een after-travel dip heb voorkomen? Lees dan de volgende handige tips!

Houd een goed ritme aan

Het eerste wat ik deed toen ik in Nederland aankwam na drie hele lange vluchten: wakker blijven! Het beste is om gelijk weer een normaal slaapritme te pakken zodat je een jetlag zoveel mogelijk voorkomt. De eerste week stond ik elke ochtend om dezelfde tijd en redelijk vroeg op zodat ik niet per ongeluk halverwege de middag wakker zou worden en me de hele dag gaar en doelloos zou voelen. Natuurlijk hoef je de eerste week niet gelijk honderd activiteiten op een dag te plannen (zelf had ik ook een week nodig tot ik weer helemaal mezelf was), maar een normaal ritme aanhouden helpt zeker om je sneller beter te voelen.

Houd jezelf bezig

En als je je dan na een paar dagen weer wat beter voelt, kun je beginnen met een aantal activiteiten op een dag te plannen. Tijdens het reizen was ik gewend één dingetje op een dag te doen. Het was dus best wel een shock voor mij om te zien wat Nederlanders allemaal op een dag doen! Daarom ben ik stapje voor stapje weer dingen gaan ‘toevoegen’ aan mijn leven in Nederland. Weer beginnen met sporten, afspreken met vrienden, er is genoeg om jezelf een tijdje bezig te houden. Betaald werk vinden lukt meestal niet binnen een week, dus waarom niet beginnen met wat vrijwilligerswerk? Organisaties zoeken altijd vrijwilligers en zijn ontzettend blij dat je ze een handje komt helpen. Heel nuttig dus! Zelf stond ik te trappelen om na het werk in het dierenasiel op Aruba aan de slag te gaan in Nederland. Binnen een halve week was ik dan ook vrijwilliger bij het dierenasiel in Drachten geworden en ontmoette ik gelijk een heleboel nieuwe mensen!

Stel doelen voor jezelf op

De zoektocht naar een baan ging ondertussen verder en toen ik hoorde dat ik weer voor iets afgewezen was, zakte de moed me wel even in de schoenen. Het continu reageren op vacatures, zenuwslopende sollicitatiegesprekken voeren en vervolgens afgewezen worden werd best wel vermoeiend. Maar na een halve dag mokken besloot ik het los te laten en nieuwe doelen voor mezelf te stellen, zoals meedoen aan een hardloopwedstrijd en inschrijven voor een nieuwe cursus Spaans. Ik voelde me gelijk stukken beter! Ook al heb je nog moeite je draai te vinden thuis, doelen stellen geeft je een soort houvast en voorkomt dat je last krijgt van een dipje.

Verken Nederland

Na een lange periode in het buitenland waarderen veel reizigers hun thuislandje des te meer. Voor ik vertrok begreep ik dit echt niet, maar wat was ik blij uiteindelijk weer in Nederland te zijn! Ik was bijvoorbeeld heel erg verbaasd over hoe mooi Groningen wel niet is (iets wat me daarvoor nooit opviel), en vond voor het eerst de Nederlandse duinen en brede stranden zien ook heel bijzonder. Daarom is dit dé perfecte periode voor jou om Nederland te verkennen! Bovendien voel je je toch nog een beetje reiziger, maar dan in eigen land 😉 Geen reden voor een after-travel dip dus!

Plan je nieuwe reis

Last but not least: ga alvast lekker aan de slag met je nieuwe reis! De leukste tip voor mensen die echt verslaafd zijn aan reizen, zoals ik 😉 En ook al ben je nog hartstikke blut: dromen over nieuwe bestemmingen is altijd leuk en houdt je zeker weg van een after-travel dip, want je hebt inmiddels een nieuwe focus! Al op reis maakte ik stiekem een lijstje in mijn hoofd van bestemmingen waar ik binnenkort naartoe zou willen, en een korte tijd later waren de Lonely Planet’s alweer binnen! Plan of fantaseer er dus lekker op los, maar vergeet ondertussen niet te genieten van je tijd in Nederland!