Het vakantiegevoel in Middelburg

TINEKE WINK

Op de laatste dag van de maand augustus zit ik 3 uren in een trein die me rechtstreeks naar Middelburg brengt. Voor Minke is de reis nog langer, van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden. Ik heb veel jeugdherinneringen in Zeeland liggen, van vakanties met de familie in Domburg tot werken op een camping in Renesse. Als ik aan Zeeland denk, denk ik aan zon, zee en strand.

En de zon is vandaag volop aanwezig!

Toeristenstad

In Middelburg aangekomen vallen me 2 dingen op. Allereerst valt me op hoe klein het treinstation is met slechts twee sporen en weinig voorzieningen. Het centrum is ook heel compact, wat wij wel kunnen waarderen. Heerlijk als alles op loopafstand is.

Het tweede wat opvalt is de hoeveelheid toeristen in deze stad. Op zich is het niet druk, met een temperatuur die bijna de 30 graden aantikt zijn veel mensen waarschijnlijk op het strand te vinden, maar er zijn wel veel meer toeristen dan Zeeuwen.

Vakantiegevoel

Middelburg is zo gericht op toeristen dat je hier een echt vakantiegevoel krijgt. De stad heeft wel een aantal bekende grote winkelketens, maar voornamelijk veel kleine boetiekjes en souvenirwinkels. Omdat we er een lange treinreis op hebben zitten en we onze magen voelen knorren, besluiten we eerst een leuk terrasje op te zoeken.

Zeeuwse specialiteiten bij Locaal 39

Ons oog valt op Locaal39, een lunchtentje dat sinds begin dit jaar geopend is. Het terras ligt aan de zonzijde en heeft uitzicht op de toren de Lange Jan (die we later gaan beklimmen). Ze hebben hier tosti’s met alles erop en eraan en laat dat nou net één van mijn favoriete lunchgerechten zijn. De vers bereide gerechten worden grotendeels geleverd door lokale leveranciers. Ze serveren koffie van de Zeeuwse Branding en Zeeuws bier van Peelander. We zijn daar wel benieuwd naar dus we bestellen er een Zeeuws blond- en witbiertje bij, het is tenslotte al na twaalven 😉

Goede keus, want deze biertjes smaken super goed.

Lange Jan

We houden het bij één biertje, zodat we niet wankel de trappen van de Lange Jan beklimmen. De toren is 90,5 meter hoog en telt 207 treden. Voor 4 euro per persoon kun je naar boven. De klim is goed te doen en voordat we het weten staan we al boven. We kunnen helaas alleen door de ramen naar het uitzicht kijken. Het is natuurlijk het leukst als je niet door tralies of ramen hoeft te kijken om van het uitzicht te genieten, zoals bij de toren van Den Haag. Maar ondanks dit kleine minpuntje, is het uitzicht op de stad (en omgeving) zeker de moeite waard.

Rondvaart

Na een wandeling door de stad lopen we naar de steiger waar de rondvaartboten vertrekken. We kunnen meteen mee met de eerstvolgende rondvaart. Het is niet druk, dus we hebben lekker veel ruimte. Door de warmte is het heerlijk om op een boot te zitten en Middelburg vanaf het water te beleven. De gids is enthousiast en vertelt boeiend over alles wat we tegenkomen. Zo varen we langs het smalste grachtenpand van Middelburg en langs de enige woonboten die Middelburg rijk is. De rondvaart duurt dik een uur en voor 7 euro is dat zeker een aanrader!

De Vliegende Hollander

Voordat we weer terug reizen, willen we eerst nog een paar biertjes drinken op het terras.

Uiteindelijk belanden we bij biercafé de Vliegende Hollander. Het leuke aan dit biercafé is het ruime aanbod aan (speciaal)bier. Zo’n 300(!) verschillende biertjes kun je hier bestellen. Regionaal en internationaal bier, van bier met een hoog alcoholpercentage tot alcoholvrij bier. Noem een biersoort en het is er. De serveerster geeft ons een goede tip voor een non-alcoholisch biertje: Playground, de eerste non-alcoholische IPA van Nederland. Sindsdien zijn we fan van deze IPA!

Middelburg voelt niet aan als een hoofdstad, maar als een knus en klein toeristenstadje. Echt een aanrader om eens naar toe te gaan, vooral op een zonnige zomerse dag!