Het Pieterpad in 20 etappes + kamperen
MINKE WINK
Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandeling van Nederland. Deze wandelroute van bijna 500 kilometer brengt je van Pieterburen in de provincie Groningen naar de Sint-Pietersberg vlakbij Maastricht. Het pad loopt door de weilanden van Groningen, langs de hunebedden in Drenthe, over rivieren in Gelderland en door het heuvellandschap van Limburg.
Het Pieterpad bestaat officieel uit 26 etappes die je allemaal achter elkaar kunt lopen in een paar weken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de etappes te verspreiden en steeds een weekend of een paar dagen te lopen. Van noord naar zuid, van zuid naar noord, de etappes door elkaar husselen, alles is mogelijk!
Je herkent het Pieterpad aan de rood-witte markering op bomen, verkeersborden en paaltjes. Het Pieterpad staat verbazingwekkend goed aangegeven, maar daarnaast kun je ook de Pieterpad boekjes meenemen of de routekaarten via de website van het Pieterpad downloaden.
Samen met vriendin Linda loop ik het Pieterpad in de maand september. Omdat we afhankelijk zijn van campings (die niet altijd op het begin- of eindpunt van de etappes te vinden zijn) hebben we het Pieterpad verdeeld in 20 etappes. En deze 20 etappes lopen we achter elkaar in 20 dagen. Met 15 kilo aan eten en kampeerspullen op onze rug is dit nog best pittig! Maar ook ontzettend leuk omdat je op deze manier in 3 weken een heel gevarieerd beeld van Nederland krijgt en je echt helemaal in de wandelflow komt. Onderweg slapen we in ons tentje op verschillende campings. Koken doen we op een gaspitje naast de tent. Heerlijk, back to basic!
In deze blog deel ik mijn ervaringen en onze etappes. Ben je ook van plan om het Pieterpad te gaan lopen en wil je graag kamperen? Dan kun je deze etappes aanhouden. Per etappe deel ik de camping waar we hebben overnacht en het aantal gelopen kilometers.
Voor ons was 20 dagen achter elkaar lopen zonder rustdag wel echt een fysieke uitdaging. Wil je het iets rustiger aan doen, maar wel de etappes achter elkaar lopen? Plan dan zeker 1 of 2 rustdagen in.
Dag 1: Pieterburen – Winsum (12 km)
We lopen nog niet te hard van stapel en starten het Pieterpad met de eerste officiële etappe van 12 kilometer. De etappe van Pieterburen naar Winsum is redelijk rechttoe rechtaan langs weilanden en boerderijen met af en toe een kleine klim via een bruggetje over het water. Het uitzicht is vooral ver en weids. Dit is Groningen. Ik ken het niet anders. De rust is voelbaar. Die hangt als een deken in de lucht. We genieten enorm. Behalve van onze veel te zware tas. We zijn natuurlijk nog niks gewend en de eerste pijntjes dienen zich dan ook al snel aan. Ondanks dat we vandaag ‘maar’ 12 kilometer lopen, komen we aan het einde van de dag uitgeput aan op de camping in Winsum. Deze ligt gelukkig pal aan het Pieterpad. Dag 1 zit erop!
Camping Marenland in Winsum
Dag 2: Winsum – Groningen (22 km)
Ook vandaag houden we ons aan de officiële etappe. We lopen voor het grootste gedeelte weer langs weilanden en boerderijen. Onderweg komen we amper mensen tegen. Wel veel koeien, schapen en zelfs twee varkentjes. Vinden we helemaal niet vervelend. We passeren de kleine dorpjes Garnwerd en Oostom en komen voor het eerst langs 2 Pieterpad rustpunten. Zo’n rustpunt is een zelfbedieningsplek (vaak een tuinhuisje of bankje) speciaal opgezet voor wandelaars die hier even kunnen zitten en koffie en wat lekkers kunnen scoren. Super leuk! In de verte zien we de hoge gebouwen van de stad Groningen al liggen. Het Pieterpad voert ons door het centrum van Groningen naar het station. Vanaf hier is het voor ons nog 3 kilometer lopen naar de dichtstbijzijnde camping. Mijn backpack voelt aan als lood en mijn voeten doen echt zeer. Met veel moeite en een tikkeltje emotioneel bereiken we aan het eind van de dag eindelijk onze slaapplek in het Stadspark.
Camping Stadspark in Groningen
Dag 3: Groningen – Schipborg (27 km)
We laten Groningen achter ons en lopen langs het Paterswoldse meer naar de provincie Drenthe. De omgeving wordt bosrijker en de paden kronkeliger. Bos en open vlaktes wisselen elkaar af. Het landschap wordt steeds interessanter. Ondanks de pijnlijke voeten geniet ik intens. Bij het dorpje Midlaren spotten we het eerste hunebed, voor mij het bewijs dat we in de provincie Drenthe zijn. Groningen ligt inmiddels ver achter ons. Niet veel later arriveren we in Zuidlaren, officieel het eindpunt van de derde etappe. Onze camping ligt nog een paar kilometer verder op het Pieterpad en deze lopen we volledig in trance. Eenmaal aangekomen, brengt een duik in het meertje bij de camping ons weer bij zinnen. We made it!
Camping de Vledders in Schipborg
Dag 4: Schipborg – Schoonloo (32 km)
Vandaag lopen we ongeveer anderhalve etappe. De route die we lopen is echt prachtig. Vanuit Schipborg belanden we vrijwel meteen in het bos en niet veel later komen we terecht op een prachtige paarse heide. Er is hier niemand en dat maakt het extra magisch. Wauw, wat is Nederland toch mooi! Als we uiteindelijk in het plaatsje Rolde aankomen hebben we een etappe afgerond, maar we lopen nog verder naar een camping vlakbij Schoonloo. Het grootste gedeelte van deze route gaat door het bos over onverharde wegen. We komen geen dorp of stukje bewoonde wereld tegen hier. Vandaag is tot nu toe de mooiste route.
Camping de Warme Bossen in Schoonloo
Dag 5: Schoonloo – Sleen (26 km)
Het eerste stuk van de route lopen we over een verharde weg naar Schoonloo. Daarna leidt het Pieterpad ons al snel het bos in en niet veel later stuiten we op een rustpunt voor koffie en thee. Blijer kun je ons niet maken! Het volgende stuk van de route loopt door een open veld met loslopende schapen. Wederom een prachtig stukje Drenthe. Ook vandaag lopen we voor het grootste gedeelte door bosrijk gebied en dat is toch ook wel waar Drenthe om bekend staat. Alleen de laatste kilometers lopen we over een ietwat saaie asfaltweg die ons naar het dorpje Sleen bent. Gelukkig is onze camping niet ver weg meer. Eenmaal aangekomen belanden we in een waar paradijs. De camping voelt bijna luxe, echt aan alles is gedacht. Een super fijne plek om de dag te eindigen.
Camping Pieterom in Sleen
Dag 6: Sleen – Coevorden (18 km)
Dit is met stip de saaiste officiële etappe van het Pieterpad. Het eerste stuk van de route is over een kilometers lange rechte weg langs het water. Gelukkig komen we voorbij een viaduct een camping (camping de Uilenberg in Holsloot) tegen met een koffieschuur voor zelfbediening. Heaven! De rest van de route gaat over asfaltwegen door dorpen als Den Hool en Dalerveen waar verder niet zoveel te zien is. Ongeveer 3 kilometer voor Coevorden strijken we neer op een idyllische camping aan het water.
Camping Kalmpjes An in Stieltjeskanaal
Dag 7: Coevorden – Hardenberg / Rheeze (28 km)
De eerste kilometers lopen we over asfaltweg naar de stad Coevorden en hiermee eindigen we de officiële Pieterpad etappe van Sleen naar Coevorden. We lopen vandaag veel over verharde weg en komen enkel af en toe een verdwaald huis tegen. Helaas moeten we op een gegeven moment een saaie omweg maken, maar hierdoor komen we wel langs een leuk rustpunt met koffiezetapparaat en koekjes voor een vrijwillige donatie. Een geweldig initiatief waar we ontzettend blij van worden!
Niet veel later komen we aan in het gezellige dorpje Gramsbergen. Hiermee hebben we Drenthe inmiddels achter ons gelaten en zijn we overgestoken naar de provincie Overijssel. We lopen verder naar het kleine dorpje Ane en vanaf hier is het nog maar een paar kilometer naar de stad Hardenberg. Maar we zijn er nog niet. We kamperen namelijk bij de boer een paar kilometer verderop in het kleine plaatsje Rheeze.
Camping Familie Veurink in Rheeze
Dag 8: Hardenberg / Rheeze – Ommen (20 km)
We vervolgen het Pieterpad door het piepkleine dorpje Rheeze en net buiten het dorpje is een rustpunt met koffie. Perfecte timing! Het grootste gedeelte van de route vandaag gaat door het bos. Na 20 kilometer bereiken we de historische stad Ommen aan de oever van de Vecht. Ommen heeft een klein en gezellig centrum met een aantal fijne terrasjes en restaurants. De camping waar we slapen ligt net buiten het centrum.
Camping Annas’s Hoeve in Ommen
Dag 9: Ommen – Hellendoorn / Haarle (30 km)
De etappe tussen Ommen en Hellendoorn is één van onze favoriete Pieterpad etappes. We laten Ommen achter ons en komen al snel terecht in een prachtig heidegebied. We beklimmen een kleine heuvel met daar bovenop een uitkijktoren. Voordat we verder lopen, genieten we even van het mooie uitzicht op de omgeving. Na een stukje asfalt belanden we in het volgende bosrijke natuurgebied. Af en toe moeten we een beetje klimmen en dalen, dat is voor het eerst! Als we weer in de bewoonde wereld aankomen, staan we aan de rand van het dorpje Lemele. Voorbij dit dorpje stuitten we op een superleuk Pieterpad rustpunt, een gezellige theetuin. We ploffen neer op de picknickbank en genieten van een bakje koffie met een plak cake. Vol nieuwe energie lopen we daarna weer verder naar het centrum van Hellendoorn. We zijn er nog niet, want de camping waar we slapen, ligt nog een paar kilometer verderop midden in de natuur. Er staat een mooie hut waar we in mogen slapen. Dat scheelt een dagje tent opzetten en afbreken.
Camping Twilhaar in Haarle
Dag 10: Hellendoorn / Haarle – Laren (30 km)
In het schemerdonker verlaten we de camping en gaan we op zoek naar het Pieterpad. De eerste kilometers lopen we door bos en heide in de Sallandse Heuvelrug. Het is prachtig hier, ondanks de bewolking. Als we uiteindelijk weer in de bewoonde wereld terechtkomen, bevinden we ons in Holten. De eerste etappe voor vandaag zit erop. Het is pas 10 uur ’s ochtends en in een grand café bij het station bestellen we een koffie verkeerd en appeltaart met slagroom. We krijgen er zelfs een koek bij. Niet verkeerd! Bomvol energie gaan we na deze koffiepauze weer op pad.
We laten Overijssel achter ons en stappen de provincie Gelderland binnen. De volgende etappe van Holten naar Laren lopen we urenlang alleen maar door de stromende regen. Het enige lichtpuntje onderweg is een rustpunt met koffie voor een euro. In het kleine huisje zitten we gelukkig eventjes droog, maar we komen alsnog doorweekt aan in Laren. We slapen gelukkig op een super gastvrije camping buiten het centrum. We sluiten de dag af met een biertje in de zon die eindelijk weer schijnt. Heerlijk!
Camping Nijveld in Laren
Dag 11: Laren – Vorden (21 km)
Vanuit het centrum van Laren pakken we het Pieterpad weer op. Het is hartstikke mistig en we zien helaas niks van de omgeving. Hierdoor hebben we de pas er wel lekker in en stoppen we maar een keer om een broodje te eten. Voor ons gevoel zijn we super snel in Vorden. Het is nog vroeg en daarom duiken we het terras op voor koffie en taart. We zijn inmiddels op de helft van het Pieterpad en dat mag gevierd worden! Na de koffiepauze lopen we de laatste kilometers in een ruk door naar de boerencamping waar we die nacht slapen.
Camping de Bijvanck in Vorden
Dag 12: Vorden – Braamt (30 km)
Na een paar kilometer lopen, komen we al langs een rustpunt. We kunnen hier warm binnen zitten en genieten van een lekker kopje koffie. Daarna lopen we een groot stuk door het bos totdat we in Zelhem aan komen. Hier eindigt de etappe, maar we pakken de volgende etappe er vandaag ook bij. Het pad loopt gedeeltelijk door het bos en gedeeltelijk over asfaltwegen langs boerderijen. We worden zelfs door en langs weilanden geleid. Al met al een mooie route! Als we bijna aan het eind van onze etappes zijn, komen we weer langs een rustpunt waar we nog een kopje koffie drinken. Vanaf hier is het nog een paar kilometer lopen naar de camping. Het is warm en er is amper schaduw. De laatste kilometers zijn zwaar. Uiteindelijk komen we aan in Braamt en niet veel later arriveren we op de camping. Er is een zwembad ter verkoeling, maar het water is groen uitgeslagen. Ook de rest van de camping is teleurstellend. Gelukkig blijven we hier maar een nachtje.
Camping te Boomsgoed in Braamt
Dag 13: Braamt – Leuth (32 km)
In het donker verlaten we de camping en het Pieterpad stuurt ons gelijk het bos in. Gelukkig wordt het al snel lichter zodat we niet heel lang met onze hoofdzaklamp door het bos hoeven te dwalen. We lopen urenlang door het bos voordat we weer een beetje in de bewoonde wereld terecht komen. Ineens lopen we een stukje door Duitsland. Heel apart. Niet veel later komen we weer in Nederland uit in het kleine dorpje Spijk aan de rivier de Rijn. Vanaf hier lopen we een terror lang stuk over een rechte weg met aan onze linkerkant de Rijn en aan de rechterkant industriegebied. Niet echt een inspirerend stukje Pieterpad.
Uiteindelijk komen we in het dorpje Tolkamer waar we even pauze nemen. Vanaf hier is het nog een paar kilometer lopen naar de veerpont die ons naar de andere kant van het water brengt, naar het dorpje Millingen aan de Rijn. Vanaf hier lopen we de laatste zware kilometers gedeeltelijk langs verlaten weilanden naar Leuth, onze eindbestemming voor vandaag.
Camping de Puthorst in Leuth
Dag 14: Leuth – Gennep (32 km)
Het eerste stuk van de route lopen we alweer door het bos. Het is veel klimmen en dalen en dat is best pittig met zo’n grote backpack. Het bos waar we doorheen lopen doet zijn naam eer aan en heet niet voor niks de Duivelsberg. Als we deze achter ons hebben gelaten, lopen we weer een klein stukje door Duitsland. Uiteindelijk komen we aan in Groesbeek waar we neerploffen in de Bakker Bart en twee keer een cappuccino bestellen. Het miezert buiten dus het is fijn om even droog te zitten.
Na een uitgebreide pauze laten we Groesbeek achter ons en niet veel later lopen we weer door het bos. Urenlang lopen we door een prachtig natuurgebied tot we bij het dorpje Milsbeek aankomen. Inmiddels zijn we gearriveerd in de provincie Limburg. Ook hier stoppen we voor een pauze. De laatste kilometers lopen we afwisselend door het bos en over asfalt tot we uiteindelijk in het dorpje Gennep aankomen. Maar we zijn er nog niet. Onze camping ligt nog een paar kilometer verderop aan het Pieterpad. M’n voeten branden en ik voel een nieuwe blaar opkomen. Gestaag lopen we door totdat we uiteindelijk de camping bereiken.
Camping de Bloksberg in Gennep
Dag 15: Gennep – Geijsteren (28 km)
Ook vandaag lopen we vrijwel direct weer het bos in zodra we de camping verlaten. Na een paar kilometer door het bos lopen we het volgende stuk door de Maasduinen. Een prachtig natuurgebied waar schaapjes grazen. Wanneer we de paarse heide achter ons laten, komen we in het kleine dorpje Afferden terecht. We lopen verder en niet veel later komen we aan bij de Maas. Met de veerpont steken we deze over en daarna lopen we verder over een ietwat saaie weg met aan beide kanten een hoge heg. Als we uiteindelijk in Vierlingsbeek aankomen, hebben we alweer 15 kilometer in de benen. We drinken hier een cappuccino bij een soort bibliotheek / winkeltje.
De route brengt ons daarna voornamelijk over asfaltwegen naar het dorpje Smakt. Niet veel later lopen we weer door het bos totdat we bij onze natuurcamping arriveren. Er is hier zelfs een klein huisje waar we warm en droog kunnen zitten. Heel fijn!
Camping Den Buizerd in Geijsteren
Dag 16: Geijsteren – Velden (28km)
Al snel nadat we de camping verlaten, komen we aan in het dorpje Wanssum. Net zo snel laten we dit dorpje ook weer achter ons en arriveren we in het volgende dorpje Meerlo. De komende kilometers wisselen bos en dorpjes elkaar af. In Swolgen nemen we een korte pauze en eten we op een picknickbank in de schaduw onze broodje en gekookte eieren. Daarna lopen we weer verder en opnieuw brengt het Pieterpad ons door een bos. Alle bossen beginnen na zoveel dagen lopen heel erg op elkaar te lijken. Zon en regen wisselen elkaar vandaag af.
In het dorpje Grubbenworst duiken we een eetcafé voor bier en nacho’s. Daarna lopen we het dorp weer uit en met de veerpont steken we de Maas weer over. Niet veel later komen we aan op de camping waar we nog even genieten van de laatste zonnestralen.
Camping Hovershof in Velden
Dag 17: Velden – Boukoul (35 km)
Vandaag een pittige etappe. Het eerste stuk van de route lopen we gedeeltelijk langs het water totdat we de sfeervolle stad Venlo bereiken. Helaas is alles in het centrum nog dicht, maar bij het station scoren we een kop koffie. Daarna lopen we weer verder. We lopen alweer de volgende officiële etappe en het zijn vooral rechttoe rechtaan paden. Gelukkig wel bijna helemaal door het bos. We lopen in een ruk door totdat we in Swalmen arriveren. We hebben inmiddels 30 kilometer gelopen dus tijd voor biertjes en pauze. We ploffen neer in de hoek van een knus café en bestellen Limburgse speciaalbiertjes en bitterballen. Genieten!
Na een lange pauze lopen we de laatste kilometers door het bos naar de camping. De alcohol verdooft ons een beetje, maar eenmaal aangekomen op de camping zijn we echt hélemaal kapot.
Camping Raayerhof in Boukoul
Dag 18: Boukoul – Susteren (29 km)
We gaan weer lekker vroeg op pad. Bospaadjes en plattelandsweggetjes wisselen elkaar af tot aan Sint Odilliënberg. Hier nemen we even pauze op een bankje en eten we onze broodjes op. Daarna lopen we naar Montfort dat een paar kilometer verderop ligt. Dit is weer het einde van een officiële Pieterpad etappe, maar wij lopen na een kopje koffie in de lokale bakkerij weer verder.
Ik ben vandaag echt moe en heb m’n dag niet echt. Ik denk dat de etappe van gisteren en het feit dat we al 17 dagen elke dag lopen er behoorlijk ingehakt hebben. We lopen kilometers door het platteland en komen er met behulp van Google lens achter wat er allemaal verbouwd wordt in Nederland. Best een leerzaam tochtje zo. Het laatste uurtje lopen we door de regen. Ik heb het koud en ben er echt helemaal klaar mee. Uiteindelijk komen we aan op de camping waar we onder een afdak onze tent mogen plaatsen. De camping is verder een beetje skeer maar we zijn allang blij. Het regent kei- en de keihard en we duiken meteen onze slaapzak in om op te warmen.
Camping Hommelhof in Susteren
Dag 19: Susteren – Schimmert (29 km)
We laten Susteren achter ons en langs de zijkant van Roermond lopen we naar Sittard. Hier pauzeren we voor gebak en koffie. Daarna klimmen we over een steile heuvel door het bos. We zijn nu echt in Limburg. Dit is toch even wat anders dan het vlakke land in Groningen. Wat ik niet had verwacht is dat we in Limburg langs zoveel landbouwgrond komen, ook vandaag weer. De laatste kilometers lopen we over een lange, saaie weg totdat we bij de camping aankomen. We zijn er bijna!
Camping Mareveld in Schimmert
Dag 20 – Schimmert – Sint-Pietersberg (22 km)
Onze laatste dag op het Pieterpad! Na bijna 3 weken non stop lopen, voelt dat echt heel gek. Het eerste stuk lopen we in het donker door het bos totdat we in Strabeek aankomen. Hier begint de laatste officiële etappe van het Pieterpad, en wat mij betreft ook een van de mooiste. We lopen door het bos langs de geul en maken daarna een terror klim naar boven. Daarna lopen we kilometers door bos en platteland langs bijzondere grotten totdat we de rand van Maastricht bereiken.
Bij de eerste de beste koffietent ploffen we neer voordat we aan onze laatste kilometers door de stad beginnen. We lopen alleen maar rechtdoor tot we bij het treinstation van Maastricht aankomen. Via het centrum van Maastricht wandelen we verder naar de Sint-Pietersberg, naar het uitkijkpunt bij de bijzondere ENCI-groeve. Dit is het officiële eindpunt (of startpunt als je de route andersom doet) van het Pieterpad. In 20 dagen hebben we deze wandelroute van bijna 500 kilometer volbracht. Een pittige uitdaging waar we best een beetje trots op zijn. En dat vieren we even verderop met speciaal biertjes en hapjes bij het chique Buitengoed Slavante. En niet veel later met nog meer biertjes en hapjes in de gezellige binnenstad van Maastricht.
We blijven nog een nachtje slapen in een fijn hotel in het centrum van Maastricht. Na bijna 3 weken non stop kamperen en wandelen, voelt het bed aan als een wolk en slaap ik als een roos.
Hotel Matuchi in Maastricht