‘Het begin van de lente’

MINKE WINK

Valencianen luiden het voorjaar in met een spectaculair feest dat bol staat van de traditie, satire en kunst. Las Fallas! Het begin van de lente betekent het einde van de donkere winterse dagen en dit wordt groots gevierd in Valencia.

Wanneer ik naar school ga en door de straten van Valencia loop zie ik overal om me heen kenmerken van het begin van dit grootse feest. Veel straten zijn afgezet en enorme metershoge beelden, de Fallas, worden in elkaar gezet met behulp van hijskranen.

Voor mijn talenschool, op het kleine Plaza Pilar, wordt ook een enorme Falla gebouwd die bijna tegen de gebouwen aanleund. Het plein is eigenlijk veel te klein voor zo’n enorm tafereel, maar het ziet er wel geweldig uit!

Elke wijk maakt zijn eigen Falla, een enorm beeld van papier en piepschuim, en deze wordt aan het einde van Las Fallas in brand gestoken. Vaak wordt er al begonnen met het ontwerpen en maken van deze Fallas nadat die van het jaar ervoor zijn verbrand. In veel Fallas zit dus wel een jaar werk en heel veel geld.

Om alvast een voorproefje te nemen op dit bijzondere feest bezochten Vera en ik vorige week de Ninot expositie. De Ninots zijn de kleinere beelden waarvan er twee worden gespaard en bewaard in het Fallas Museum. Echt buitengewoon knap hoe deze beelden worden gemaakt en de mate van creativiteit die erin zit. Geweldig om te zien!

Een ander hoogtepunt van Las Fallas zijn de mascletas. Dit grondvuurwerk wordt al sinds vorige week elke dag afgestoken op Plaza Ayuntamiento, midden in het centrum. Deze dagelijks terugkerende vuurwerkshow is eigenlijk een soort aanloop op het echte Las Fallas dat 15 maart begint. Vanaf die dag zijn alle zelfgemaakte beelden klaar om te bewonderen.