Hart voor Haarlem

MINKE WINK

Amsterdam in het klein! Dat is Haarlem. Een heerlijke stad op nog geen half uur reizen van Amsterdam Centraal. Een paar weken geleden ging ik op bezoek bij mijn zus Tineke, die anderhalf jaar geleden naar deze stad is verhuist. Ik was er (schandalig, ik weet het, maar ik ging zelf voor een lange tijd naar het buitenland) nog maar één keer eerder geweest en heb toen niet veel van de stad gezien. We hebben toen gewandeld op het strand in Zandvoort en een terrasje gepakt ergens in het centrum van Haarlem. Verder heb ik niks gezien.

Hoog tijd dus om eens de toerist uit te gaan hangen in Haarlem. Tineke, een van Haarlem’s grootste fans, liet me met heel veel plezier een paar leuke plekjes van Haarlem zien! En ondanks dat er slecht weer voorspeld werd scheen de zon volop. (Dit gebeurt wel vaker in Nederland dus besloot ik op deze dag me ook niet meer tegen te laten houden door de weersvoorspellingen voor toerist  in eigen land tripjes in de toekomst. Nederland, wat ben je weer heerlijk onvoorspelbaar, maar toch, we houden van je! En al helemaal als we met met het zonnetje op onze bol door een het heerlijke Haarlem wandelen.

Onze dag begint in het geweldige Yoghurt Barn, waar we genieten van een verse bak koffie, dito bak yoghurt en een stukje rozijnenbrood. Smullen!!

Met een bomvolle maag lopen we vol energie door het centrum van Haarlem. Ik ben meerdere keren in Amsterdam geweest en moet toch zeggen dat Haarlem verrassend rustig en eigenlijk nét zo leuk is!

De binnenstad is prachtig met zijn typische marktplein met kerk, de grachten en natuurlijk de gevelhuizen, typerend voor de Nederlandse architectuur. Wat Haarlem dan weer niet heeft is een overvloed aan toeristen, wat de stad absoluut niet minder levendig maakt. Haarlem is eigenlijk Amsterdam in pocketformaat zonder de lawine aan toeristen, heerlijk!

Vanuit het centrum lopen we langs de grachten naar het spoor. Aan het spoor bevindt zich een kunstmatig aangelegd strand, een bij elkaar geraapt zootje stoelen en tafels en een soort blokhut dat dienstdoet als barretje. Oftewel, de Oerkap!

Dit schrijft Tineke over de Oerkap, en ik kan me hier alleen maar bij aansluiten na een middagje witbiertjes drinken op een van de krakkemikkige stoelen op dit nepstrandje:

‘Wat maakt dit stadsstrand in Haarlem (een paar jaar geleden uitgeroepen tot beste stadsstrand van Nederland) nou zo bijzonder?

Je zou het wat locatie betreft niet zeggen dat het zo sfeervol is (treinen die voorbij razen) maar dat is het wel. Het hippiestrandje steekt juist mooi af tegen het sfeerloze spoor. Daarbij ligt het aan het water waardoor het toch een beetje een strandidee geeft. Het is authentiek en dat maakt het bijzonder. Daarnaast hangt er een heerlijke ongedwongen sfeer. Naar mijn mening zijn er overdag wel iets te veel kinderen aanwezig, maar het is in ieder geval geen ‘zien en gezien worden’ publiek, maar veel meer laidback. Heel fijn!

Ik houd van wijn & van pizza’s, Vooral van de combinatie. Als het ook nog eens heel lekker EN betaalbaar is ben ik verkocht. En dat zit wel goed bij Oerkap. Heerlijke rosé voor 3 euro (betaal je in Bloemendaal zo het dubbele voor) en mega grote pizza’s met een dunne krokante bodem voor nog geen tientje. Like!’

Ja, ik ben ook om. Wat een heerlijke en bijzondere plek om een paar uurtjes door te brengen!

Met drie biertjes achter de kiezen en een klein beetje licht in ons hoofd lopen we na een paar uur weer terug naar het centrum, onderweg genietend van de zon en de typisch Nederlandse uitzichten.

We sluiten deze heerlijke dag af met een verse kop cappuccino bij Doppio, in het centrum van Haarlem.

Daarna neem ik afscheid van mijn zus, en gids, en loop ik naar het treinstation voor mijn (lange) reis terug naar het noorden.