Geld verdienen en besparen

TINEKE WINK

Toen ik na mijn reis terugkwam in Nederland duurde het nog een aantal maanden voor ik weer ben gaan werken. Er kwam dus geen salaris binnen en ik had ook geen uitkering. Stilzitten was dus geen optie, maar gelukkig heb ik zo mijn manieren om een extra zakcentje te verdienen. Dit zijn mijn tips 😉

Word een proefkonijn

Ben je niet bang voor naalden, heb je er geen moeite mee om de nacht(en) door te brengen in een kliniek en kun je je houden aan voedingrestricties? Dan is meedoen aan een medicijnenonderzoek wellicht iets voor jou. Medicijnen testen voor een fijne vergoeding. Je test een medicijn in een onderzoekscentrum en de artsen kijken naar de bijwerkingen en hoe je lichaam het medicijn opneemt en afbreekt.

Hoe veilig is meedoen? Het onderzoekscentrum moet in ieder geval verplicht een verzekering voor je afsluiten. Daarnaast moet ieder onderzoek goedgekeurd worden door een medisch-ethische toetsingscommissie. Maar 100% veilig? Nee, dat niet. Ik ben niet heel erg bang voor de risico’s, maar wil ze wel zo klein mogelijk houden en stel wel richtlijnen voor mezelf op waar een onderzoek aan moet voldoen. Ik wil geen medicijn testen waarbij mijn gemoedstoestand verandert of waar te veel bijwerkingen worden verwacht. Ik ken mensen die door een medicijn (tijdelijk) depressieve gedachten kregen, dat lijkt me zo heftig. Een maagsonde ingebracht krijgen of een ruggenprik om hersenvocht af te nemen gaat me ook te ver. Ook zit ik liever niet in de 1e groep van een onderzoek.  Als je bij een latere groep zit kun je de bijwerkingen bij de eerdere vrijwilligers bekijken en aan de hand daarvan beslissen of je mee wilt doen. De allerlaatste groep is trouwens ook niet echt aan te raden. Deze krijgt meestal de hoogste dosering.

Afgelopen mei heb ik voor de derde keer meegedaan aan een medicijnenonderzoek. Ik had het geluk dat ik nauwelijks bijwerkingen heb gehad. Alleen een beetje hoofdpijn, maar dat kan ook door het afkicken van cafeïne komen. Het was dus prima te doen, alleen vond ik 17 dagen ‘opgesloten’ zitten wel te lang. Op een gegeven moment komen de muren op je af. Gelukkig mochten we zo nu en dan naar buiten (onder begeleiding), maar daar zelf de vrijheid niet in hebben is best lastig. Maar buiten dat kun je er letterlijk slapend rijk mee worden. Je krijgt namelijk per uur betaald en dus ook in je slaap 😉 De vergoeding ligt tussen de 100 tot 190 euro per dag.

Ga betaald in het publiek zitten

Een vriendin moest lachen toen ik dit vertelde. ‘Jij vindt ook altijd manieren om iets extra’s te verdienen’, zei ze. Ja, dat is wel waar. Zo kwam ik via Facebook bij Stent Casting terecht. Dit castingbureau zoekt voor (talk)shows als ‘M’ (zomereditie Wereld draait Door) en ‘Laat op een’ regelmatig publiek. Vergoeding: 20 euro exclusief reiskosten. Het is dus wel handig als je dichtbij woont. Het is op het Westergasterrein in Amsterdam, een super leuke locatie met onder andere ook een Tony Chocolonely store en een wijnbar in een piepklein meterhuisje. De vergoeding is best prima voor een uurtje show en het is ook nog eens leuk en interessant.

Laatst was Fred van Leer te gast en ik ben enorme fan, dus ik was al aan het bedenken hoe ik hem na de uitzending aan zou spreken voor een selfie. Helaas was hij al weg voordat de uitzending was afgelopen. Ik heb tot nu toe alleen ervaring met het programma ‘M’. Dat is tot 20.00 en dan heb je nog wat aan je avond. Ik hoef op zich niet prominent in beeld dus ben altijd blij met een plek ‘ergens links achteraan’. Maar hier heb je zelf geen invloed op, want je krijgt gewoon een plek toegewezen. De laatste keer dacht ik vol in beeld te zijn want ik zat achter de presentatrice Margriet. Niet heel erg fijn, want dan ben ik zo bewust van hoe ik overkom. Uiteindelijk viel het heel erg mee, want ik bleek goed verscholen te zitten en pas in beeld te komen als Margriet een beweging maakte.

Van tevoren heb ik mijn zusjes gewaarschuwd: maak GEEN foto’s/screenshots als ik in beeld ben. Om direct na de uitzending gebombardeerd te worden met een paar foto’s van mijn quasi-serieuze gezicht. Bedankt zusjes 😉 O ja, mocht je direct geld nodig hebben dan heb je pech. Je krijgt het helaas niet handje contantje. Bij binnenkomst vul je een formulier in met je bank- en adresgegevens. 4-6 weken later krijg je uitbetaald. Ook leuk is het bijbehorende mediacafé waar je voor of na de show nog een drankje kunt doen.

Ga op de IJ-hallen staan

Iedereen die ons volgt weet dat we grote fan zijn van de IJ-hallen. Mocht je heel veel kleding/spullen weg willen doen dan is een kraampje huren op de IJ-hallen echt een aanrader. De prijzen voor een kraam variëren van 31 euro (normale kraam) tot 36 euro (hoekkraam). Daar komt nog borg bij van 5 euro. Het levert misschien minder op dan je zou willen, vanwege de onkosten, maar je hebt gegarandeerd een gezellige dag!

Verkoop tweedehands boeken op Bol.com

Hier ga je niet rijk mee worden, maar de kleine beetjes helpen. Boeken zou ik niet verkopen op de IJ-hallen, die leveren heel weinig op. Als je nog wat wilt hebben voor een (nieuw) boek, zou ik een verkoopaccount op Bol.com aanmaken en daar je boeken te koop zetten. Bol.com rekent wel een bemiddelingsbijdrage dus daar moet je wel rekening mee houden. Ik denk dat een boek dat 20 euro heeft gekost, zo’n 7 euro op kan leveren bij Bol.com. Let wel: dit moeten vrij nieuwe boeken zijn, want oudere boeken verkopen niet zo goed.

En zo zou ik nog wel wat dingen kunnen bedenken, als inpakwerk online of enquêtes invullen. Maar hier heb ik geen ervaring mee en het lijkt me eerlijk gezegd ook niks. Veel te veel gedoe voor weinig geld.

Mijn tips om te besparen…

Dit is een lastige, want ik ben hier helemaal niet zo goed in… Ik houd van geld uitgeven en ik word echt blij van een veel te dure soja latte bij Starbucks. Maar er zijn wel een aantal dingen waar ik op bespaar (zodat ik die dure koffie kan kopen) en deze tips deel ik graag met jullie 😉

Kijk naar je vaste lasten

Om vaste lasten kun je niet heen, helaas. Dan heb ik eindelijk mijn telefoon afbetaald, dan komt er een internetabonnement bij omdat ik weer op mezelf ga wonen. Daarentegen heb ik geen tv in huis. In plaats daarvan zit ik op het Netflix account van mijn vader (thanks daddy!) en heb ik een Videoland abonnement van minder dan een tientje per maand. Gewoon op een tablet, net zo makkelijk. Daarnaast bespaar ik op mijn zorgpremie door mijn eigen risico te verhogen, heb ik een heel goedkoop sim-only abonnement en alleen de onmisbare verzekeringen (zoals de aansprakelijkheidsverzekering). Ik ben gek op tijdschriften, maar in plaats van een abonnement kun je ze ook af en toe in de winkel kopen. Tip: Lidl verkoopt nu wekelijks een leespakket met vier nieuwe tijdschriften voor 4 euro 😉

Koop je kleding tweedehands

Daar is ie weer, de IJ-hallen! Maar ook bij Sample Sales kun je kleding voor een prikkie kopen. Dat is een tijdelijke uitverkoop van producten, zodat de winkel plaats kan maken voor nieuwe collecties. Kortingen lopen op tot 80%. Je kunt ook een kledingruilavond organiseren. Het is leuk om iemand anders blij te kunnen maken met kleding waar jij op bent uitgekeken en er zelf iets moois voor terug te krijgen.

Ik ben blij dat vintage en tweedehands steeds meer in opkomst is. Niet alleen vanwege de lage prijzen, maar het is ook duurzamer. Het voelt goed om kleding een nieuw leven te kunnen geven. Toch laat ik me nog vaak genoeg verleiden om iets nieuws te kopen. Dus heb ik met mezelf de afspraak gemaakt: een half jaar geen nieuwe kleding kopen. Dit moet me wel gaan lukken. Ik denk nu zelfs: waarom zou ik überhaupt nog nieuwe kleding kopen met zoveel andere opties?

Bespaar op reiskosten

Hier bespaar ik zoveel mee. Voor 33 euro per maand heb je bij de NS een weekend vrij abonnement en 40% korting in de daluren. Vanaf vrijdag 18.30 t/m zondag 04.00 reis je ‘gratis’ met de trein. Ga ik een keer per maand een weekend naar Friesland, dan heb ik het geld er al uit gehaald. Vooral na de zomer, als ik niet meer hoef te werken in de weekenden, ga ik er veel gebruik van maken.

Pin een vast bedrag voor boodschappen per week

De laatste tip is van mijn zusje, Minke. Pin een vast bedrag voor boodschappen per week. Ik moet zeggen dat ik me hier zelf niet aan houd, omdat ik dol ben op de zelf scan kassa’s bij de Albert Heijn. Het gaat lekker snel. Maar als ik pin heb ik wel minder overzicht over mijn uitgaven en gaat er ongemerkt meer doorheen dan ik denk. Dus misschien moet ik deze tip toch maar opvolgen en geduldig in de rij staan om met cash te betalen.

Ik was echt het voorbeeld van hoe het niet moet en ik volg deze tips zelf pas sinds kort op (behalve de laatste tip dan). Budgetteren gaat me steeds beter af, tijd om die spaarrekening weer te spekken. Want mocht ik toch onverwachts in het ziekenhuis belanden, dan ben ik met die hoge eigen risico wel de sjaak 😉