Galapagos: cruise of eilandhoppen?

SANDRA WINK

Bij de Galapagos eilanden denk je al snel aan unieke wildlife, spectaculaire landschappen en… dat het er duur is. Velen skippen deze bestemming vanwege het laatste. Zonde, want een bezoek aan deze verre eilanden is het geld dubbel en dwars waard en een ervaring om nooit weer te vergeten.

Mocht je overwegen om de Galapagos te bezoeken, dan heb je vast al de nodige research gedaan, en ben je vast en zeker tegen het een en ander aangelopen. Meer dan 16 eilanden, waarvan 4 bewoond, die bezoek je allemaal niet even in een paar dagen. Waar moet je dan uit kiezen? Ga je budget eilandhoppen of relaxen op een duurdere cruise? Welke eilanden kun je al hoppend bekijken of welke route moet je kiezen voor een cruise?

Het is duidelijk, er is een wereld aan keuze als het om de Galapagos eilanden gaat en aangezien je waarschijnlijk maar een aantal zeldzame dagen of een week tot twee weken hebt te besteden wil je deze uiteraard zorgvuldig besteden.

Ik heb maanden op de Galapagos eilanden gewoond en gereisd en ik heb dit zowel eilandhoppend als cruisend gedaan. En na al die tijd heb ik nóg niet alles gezien. Bereid je voor om keuzes te moeten maken als je enkele dagen tot een week gaat, want de hele eilandgroep van je bucketlist afstrepen is simpelweg niet haalbaar. Maar het is ook helemaal niet nodig! Juist door mijn ervaringen deel ik graag mijn tips en zet ik de voor- en nadelen op een rij van zowel eilandhoppen als cruisen, en wat de voor mij persoonlijk de beste manier is voor de perfecte Galapagos ervaring.

Galapagos in het kort

De Galapagos eilanden bestaan uit meer dan 90% beschermd natuurgebied, wat betekent dat je niet zomaar op je eigen houtje overal kan staan en gaan. Gecertifieerde lokale gidsen zijn nodig om de verder gelegen (mooiste) gebieden te bezoeken. Hier ben je echt één met de natuur, scoor je die selfie met die blije zeeleeuw zonder hordes toeristen achter je en spot je ongetwijfeld meer (verschillende) dieren dan wanneer je dicht bij het bevolkte gebied blijft.

Geloof me, een bezoek aan de Galapagos is niet compleet zonder op zijn minst een tour naar een van de onbewoonde gebieden. Het is aan jou om dit zoveel mogelijk zelfstandig (en budget) te eilandhoppen, of georganiseerd en (minder toeristisch) te cruisen.

Hierbij de grootste voor en nadelen op een rijtje.

Eilandhoppen

Dit is de meest zelfstandige en budget optie. Je hebt de keuze uit vier eilanden om te verblijven, Santa Cruz, San Cristobal, Isabela en Floreana. Vanuit Quito of Guayaquil kun je aan- of afvliegen op Santa Cruz en San Cristobal. Accommodatie regel je bijvoorbeeld zelf via Booking of Airbnb. Tours regel je ter plekke op het eiland, een dag of twee van te voren. Er zijn genoeg tour operators te vinden op ieder eiland die staan te trappelen om je de mooie (onbewoonde) gebieden te laten zien. Houd er wel rekening mee dat sommige (populaire) tours al ruim van te voren volgeboekt zijn. 

Tussen de eilanden reis je het goedkoopst met de publieke speedboot. Twee keer per dag brengen de (nogal basic) bootjes je in 2,5 uur naar een ander eiland. Wederom kun je je ticket een dag van te voren boeken bij een van de vele touroperators.

Liever garantie en zekerheid? Leg dan alles van te voren vast. Reisorganisaties bieden complete pakketten van 5 tot 12 dagen of meer waarbij je bent verzekerd van je accommodatie, dagtours en eventueel vluchten. Via Het Andere Galapagos help ik je graag bij het samenstellen van jouw ideale droomreis naar de Galapagos eilanden. Er is een een groot aanbod aan complete eilandhopprogramma’s en cruises 🙂

De voordelen

 • Het scheelt écht in de portemonnee.
 • Je hebt meer vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.
 • Zelf je dagen inplannen met activiteiten of uitstapjes.
 • Zelf bepalen wat, waar en wanneer je eet.
 • Zelf bepalen waar je je geld aan besteedt.
 • Je ervaart hoe de locals leven op de bewoonde eilanden doordat je hier verblijft.
 • Je geld gaat naar de lokale touroperators, hotels, restaurants en souvenirshops.

De nadelen

 • Een groot nadeel is dat je relatief veel tijd kwijt bent aan reizen. Niet alleen om van het ene eiland naar het andere te reizen, maar ook de dagtours kosten veel van je tijd (en geld). Je bent tijdens een dagtour maximaal 2 uur écht een activiteit aan het doen (snorkelen of wandelen). De rest van de dag is de reistijd van en naar de bestemming.
 • Je ervaart minder van het échte Galapagos leven doordat je in verhouding met de cruises meer tijd doorbrengt in de bevolkte gebieden dan in de onbewoonde gebieden. Tijdens een cruise bezoek je meer verschillende onbewoonde gebieden.
 • Je uitgaven kunnen alsnog erg oplopen. Het leven is op de eilanden een stuk prijziger dan aan het vasteland. Een volledige dagtour is alleen al tussen de $60 en $240 dollar.

Wat zijn de uitgaven?

Geschatte uitgaven voor 5 dagen eilandhoppen p.p.:

Vluchten: $200-$500
Entreegelden: $120-$130
Hostels: $100-$150
Tours: $0-$500
Speedboten: $30-$60
Eten en drinken: $30-$70
Vervoer: $5-$40

Zoals je ziet, kan je het zo duur of goedkoop maken als je wilt. Ga je voor ik-bijt-op-een-houtje budget en heb je een ticket gevonden voor een spotprijsje dan kun je onder de $500 per persoon blijven. Maar dit betekent geen tours, zelf koken in hostels en alles zoveel mogelijk lopend doen. Of dit het waard is? Je bent (hoogstwaarschijnlijk) 1x op de Galapagos eilanden, en persoonlijk raad ik je aan om minimaal één dagtour te doen zodat je een kijkje krijgt in het door mensen onbewoonde Galapagos leven.

Cruise

Dit is de meest relaxte en complete optie. Sit back en relax tijdens een cruise van 4 tot 8 dagen. Je wordt opgehaald van het vliegveld of de haven (als je al op een eiland bent) door je lokale gids die je de komende dagen alle bijzondere plekken gaat laten zien. De meeste boten  zijn voor maximaal 16 passagiers, want de regel is 1 gids voor 16 mensen. Er is een dag planning die iedere avond vooraf aan de dag wordt doorgenomen. Op een dag zijn er 4 activiteiten, waarvan 2 snorkeltrips en 2 wandeltochten. Je krijgt alle maaltijden op de boot en reist de grote afstanden tussen de eilanden terwijl je slaapt in je (gedeelde) cabine.

Cruisen alleen voor luxepaardjes?! Nee hoor! Er zijn veel budget boten en een last minute deal is helemaal voordelig. Het lastigste is het plannen vooraf. Je hebt namelijk de keuze uit tientallen boten en heel veel verschillende routes. Het is duizelingwekkend hoeveel mogelijkheden er zijn. Voor de avonturiers raad ik zeker aan om per catamaran te cruisen. Het is even proppen om je cabine in te komen, maar de ruimte en het buitenleven op het dek is waar je het voor doet!

Een tip: kies een route die je langs de plekken brengt waar de meeste dagtours niet komen. Welke dat zijn? Hierbij een paar voorbeelden:

 • Noord en Westkant van Isabela eiland
 • Genovesa eiland
 • Española eiland (er gaat maar twee keer per week een dagtour vanuit San Cristobal)

Mijn aanrader is de Nemo catamaran. Een fantastische boot, voor slechts 16 personen maximaal. Geen massatoerisme en niet opgepropt op een volle boot. Hier krijg je het échte vakantiegevoel, met genoeg wind glijd je geluidloos over de zee.

De voordelen

 • Het grote voordeel aan een cruise is dat je maar liefst 4 (!) activiteiten op een dag doet, meestal 2 wandeltochten en 2 snorkeltrips.
 • Terwijl je slaapt, reis je naar een ander eiland. Hierdoor bespaar je veel reistijd en zie je meer in minder tijd.
 • Je weet precies hoeveel je uitgeeft aan je reis aangezien alles al inclusief is, en van tevoren betaald.
 • Sit-back-and-relax: je wordt compleet in de watten gelegd. Het eten is van erg goede kwaliteit, afwisselend en vooral heel vers!

De nadelen

 • Niet kunnen bepalen wat je wanneer wilt doen doordat er een vaste planning is.
 • Constant in een groep zijn en naar een gids luisteren, kan vooral na een aantal dagen vermoeiend zijn.
 • De prijs. Het is simpelweg een dure optie om de eilanden te bekijken.
 • Er gaat geen of maar een klein deel van je geld gaat naar de locals op de eilanden, omdat je alle maaltijden aan boord hebt.

Wat zijn de uitgaven?

Afhankelijk van de reistijd, reisperiode, tijd van boeken en type boot verschilt deze prijs enorm. Reken op minimaal een bedrag van $800 exclusief vliegtickets voor 4 dagen. Er zijn drie manieren om je cruise te plannen:

 • Via een Nederlandse reisorganisatie of direct via internet
 • Vanuit Quito of Guayaquil (meestal last-minute)
 • Direct op een van de eilanden, Santa Cruz of San Cristobal (last-minute)

Last-minute is over het algemeen goedkoper, maar je moet wel flexibeler zijn. Weet je precies wat je wilt en heb je graag zekerheid? Boek dan vooraf en houdt er rekening mee dat je iets meer betaalt aan servicekosten.

Keuzestress! Hoe nu de Galapagos bezoeken?!

De voor mij (en hopelijk voor jou!) beste manier om de eilanden te bezoeken is een combinatie van eilandhoppen en een cruise.

Sinds kort kun je via Het Andere Galapagos eilandhoppen en een cruise combineren in één reis!

Of neem direct contact met mij op voor de mogelijkheden 🙂

Als je het fijn vindt om zelf je dag in te plannen en op eigen houtje dingen te ondernemen, is eilandhoppen ideaal. In een groep reizen en achter een gids aanhobbelen was niks voor mij. Maar, toegegeven, nadat ik een cruise had gedaan was ik compleet verkocht. Het is simpelweg geen bezoek meer aan de eilanden, maar een complete ervaring! Ik ben er dan ook van overtuigd dat een cruise de beste manier is om de Galapagos eilanden te zien, maar.. niet te lang. Vier dagen was zeker lang genoeg voor mij. Heb je voor of na de cruise nog tijd om te gaan eilandhoppen? Zeker doen!

Dé (voor mij) ideale reisroute:

Eilandhoppen: 3 of 4 dagen. Santa Cruz – Isabela (tour Sierra Negra en Tuneles) – Santa Cruz

Cruisen: 4 dagen. Santa Cruz – Seymour – Genovesa – Santiago – Santa Cruz

Tijd over? Zorg er dan voor dat je vlucht vanuit San Cristobal gaat! Dan kun je dat eiland er eilandhoppend achteraan plakken!

Mijn grootste highlights tijdens deze reisroute:

 • Snorkelen met hamerhaaien
 • Selfies op het strand met zeeleeuwen
 • Met pinguïns zwemmen
 • Het mooiste uitzichtpunt van Bartelomé
 • De zeldzamere red footed boobie spotten
 • Met reusachtige zeeschildpadden snorkelen
 • Dolfijnen spotten

Eén ding is zeker: je hebt wat geld achter de hand nodig voor een bezoek aan de Galapagos eilanden, maar het is het ongetwijfeld waard. Deze unieke bestemming doet je met open mond verbazen. Ik word zo gelukkig als ik terugdenk aan de bijzondere ontmoetingen met de unieke dieren op deze eilanden. En niet te vergeten de mooie natuurverschijnselen en vriendelijke bevolking. Voor mij is dit de meest bijzondere en unieke bestemming die ik ooit heb bezocht.

Wil je graag iets specifieks over de Galapagos eilanden weten? Waar je de grootste kans hebt om pinguïns te zien? Of hoe je het beste 5 dagen kunt inplannen met een bepaald  budget?

Stuur me gerust een berichtje! Ik vind het erg leuk om advies te geven en mee te helpen aan het samenstellen van jouw ideale reis!