Fishermen’s Trail

MINKE WINK

De Fishermen’s Trail is onderdeel van de zogenaamde Rota Vicentina. Een netwerk van wandelpaden in het zuidwesten van Portugal. De Fishermen’s Trail is een kustwandeling van ongeveer 230 kilometer. Je loopt over de paadjes waar de lokale vissersmannen vroeger liepen om bij het beste visplekje te komen, vandaar de naam: Visserspad. Af en toe gaat de Fishermen’s Trail over in de Historical Way, een ander wandelpad dat meer door het binnenland loopt. De Fishermen’s Trail wordt gezien als één van de mooiste meerdaagse kustwandelingen ter wereld. Veelbelovend dus!

In april lopen we de Fishermen’s Trail in 11 dagen van Porto Covo naar Lagos. We pakken de bus vanuit Lissabon naar Porto Covo en vanaf hier lopen we zuidwaarts naar Cabo de Sao Vicente, het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland. Vervolgens lopen we verder oostwaarts naar het eindpunt Lagos. We wandelen over pittige zandpaadjes langs de ruige Portugese kust van het ene slaperige vissersdorpje naar het andere. Onderweg worden we beloond met geweldige uitzichten op afgelegen strandjes en kliffen. De woeste natuur, pittoreske dorpjes en ultieme rust zorgen ervoor dat de Fishermen’s Trail mijn hart heeft gestolen. Wat een fantastische trail!

De wandelroute is goed bewegwijzerd met blauw- groene tekens. Alhoewel de meeste wandelaar de Fishermen’s Trail van noord naar zuid lopen, kan het ook prima andersom gedaan worden. Van iedere etappe kun je een GPS bestand downloaden op de website van Rota Vicentina.

In deze blog deel ik onze route, accommodaties en ervaringen op de Fishermen’s Trail in Portugal.

Dag 1: Porto Covo – Vila Nova de Milfontes (20km)

We starten de trail in Porto Covo, een schilderachtig vissersdorpje met blauw-witte huisjes. Al snel verlaten we het dorpje en  lopen we over een zandpad naar de kust. De eerste dag is meteen een pittige. Bijna de gehele route lopen we door het zand over kliffen waar we de zee continu tegenaan horen beuken. Onderweg genieten we van geweldige uitzichten op verlaten stranden en indrukwekkende kliffen, waarvan eentje zelfs met ooievaarsnest. Echt mooi om te zien. Er hangt een diepe rust op het wandelpad en we komen maar een paar andere wandelaars tegen. Na 20 kilometer komen we aan in Vila Nova de Milfontes, een relaxte surfhotspot.

Accommodaties: Apartementos Campos 2 en Born to Stay in Milfontes

Dag 2: Vila Nova de Milfontes – Almograve (16km)

Deze etappe is gelukkig wat korter en minder zwaar. We lopen het dorp uit en steken de brug over naar de andere kant van het water. Vervolgens lopen we een klein stukje door een bos totdat we weer bij de kust komen. We lopen vandaag voornamelijk over zandpaadjes door lage struiken en langs de duinen, onderweg genietend van spectaculaire uitzichten op de kliffen en een aantal verlaten stranden. De laatste kilometers zijn zwaar vanwege het mulle zand. Na 16 kilometer lopen, arriveren we in het kleine dorpje Almograve. Dit dorpje ligt 500 meter van het strand en naast de traditionele witte huizen vind je hier niet veel meer dan wat restaurants en guesthouses, en een enkele supermarkt.

Accommodatie: Al Casa Paquito

Dag 3: Almograve – Zambujeira do Mar (23km)

De dag begint met een mooie wandeling over de kliffen net buiten het dorp. De volle maan hangt boven de zee en de zon laat zich aan de andere kant vanachter de duinen steeds meer zien. We lopen het eerste stuk voornamelijk over zandpaadjes door de duinen tot aan het dorpje Cavaleiro dat ongeveer op de helft van de route ligt. Hier genieten we van een welverdiend bakje koffie met zoet broodje op het terras. Vanaf Cavaleiro lopen we verder over een grindpad dat wat verder van de kliffen ligt. Bij Cabo Sardao passeren we een mooie vuurtoren die uitkijkt over de woeste golven. Er is geen schaduw en de zon brandt op ons hoofd. Het pad is wat saaier en meer rechttoe rechtaan dan het eerste stuk, maar toch biedt het af en toe prachtige uitzichten op de kliffen. Op diverse kliffen in het water hebben ooievaars hun nest gebouwd en dat blijft indrukwekkend om te zien. Een paar kilometer voor Zambujeira do Mar in Entrada do Barca stuiten we tegen een restaurant dat ons uitnodigt voor een pauze en een biertje. Daarna is het nog een stuk lopen langs een rechte weg in de brandende zon. Het minst inspirerende stukje van de route wat mij betreft. Gelukkig slaat het pad nog even af langs de kust over de kliffen voordat we arriveren in Zambujeira do Mar, het eindpunt van deze etappe. Zambujeira do Mar is een echt een prachtig dorpje met dito strand en een schattig wit kerkje op een klif. Het verbaast ons dan ook niks dat dit dorpje zelfs in het laagseizoen behoorlijk wat toeristen trekt.

Accommodatie: Zambujeira Lounge

Dag 4: Zambujeira do Mar – Odeceixe (21km)

We lopen het dorp uit en belanden al snel weer op de kliffen langs de kust. Over verschillende zandpaadjes lopen we afwisselend door de duinen en door het mangrove bos. Sommige stukken zijn best pittig met steile klimmetjes en vervolgens weer dalen. Na ongeveer 12 kilometer lopen, komen we aan Azenha do Mar, een piepklein dorpje aan de kust. Hier strijken we neer op een terrasje voor een kopje koffie. Daarna is het nog 6 kilometer lopen langs de kust en een stukje door het binnenland tot we bij het indrukwekkende strand van Odeceixe aankomen. Vanaf hier volgen we de weg langs de rivier naar het dorpje Odeceixe. Dit schattige witte dorpje ligt nog 4 kilometer het binnenland in en deze laatste kilometers zijn zwaar. We lopen over het asfalt in de brandende zon. De beloning is dan ook groot als we eindelijk het dorpje Odeceixe bereiken en kunnen genieten van een biertje op het terras.

Accommodatie: Casa dos Pais

Dag 5: Odeceixe – Aljezur (23km)

We lopen het dorp uit en langs de andere kant van de rivier gaan we weer terug naar het strand van Odeceixe. Vanaf hier klimmen we de duinen in en lopen we door het zand langs de kust. Na een paar kilometer slaat het pad af het binnenland in. Via landbouwweggetjes vervolgen we de route tot we na 15 kilometer in het dorpje Rogil aankomen. Tijd voor koffie en taart en een korte pauze.

Vanuit Rogil lopen we verder via de binnenland route (Historical Way) richting onze eindbestemming. We lopen kilometers over een lange weg met enkel lage struiken. Niet het meest inspirerende stuk van de route. Uiteindelijk bereiken we eindelijk onze eindbestemming Aljezur. Een prachtig dorpje met witte huisjes, oude bruggetjes en gezellige restaurants. We duiken het terras op voor een welverdiend biertje en ’s avonds gaan we heerlijk uiteten in een visrestaurant.

Accommodatie: Amazigh Design Hostel

Dag 6: Aljezur – Arrifana (18 km)

De dag begint met een pittige klim. Over een verharde weg met mooie uitzichten op het binnenland lopen we weer terug naar de kust. Vanaf Praia do Amoreira lopen we gedeeltelijk over zandpaadjes en gedeeltelijk over de weg langs de kust. Na 10 kilometer komen we aan in het kleine plaatsje Praia de Monte Clérigo met een prachtig strand en witte huisjes die tegen de duinen aangeplakt lijken te zijn. Op een terrasje met uitzicht op het strand genieten we van ons welverdiende bakje koffie. De eerste kilometers zitten er weer op.

We vervolgen onze weg langs de kust richting Arrifana. De laatste kilometers lopen we in het mulle zand door de duinen. Ondertussen worden we lek gestoken door muggen. Waar die ineens vandaan komen… We besluiten een paar kilometer voor het eindpunt het pad te verlaten en lopen door de bewoonde wereld naar ons hotel dat buiten Arrifana ligt. Het verfrissende zwembad en een koud biertje maken onze dag compleet.

Accommodatie: Hotel Valle Da Telha

Dag 7: Arrifana – Carrapateira (24 km)

We lopen naar het dorpje Arrifana waar we de trail weer oppakken. De eerste paar kilometers lopen we over de verharde weg weer terug naar de kust. Het eerste strand dat we tegengekomen is Praia da Pedra da Agulha en het is prachtig om te zien. De strandtent is helaas dicht en we lopen daarom al snel verder langs de kust. Onderweg genieten we van het uitzicht op de kliffen. Bij het volgende strand Praia do Canal slaat het pad het binnenland in. Niet veel later komen we langs een guesthouse met café in de middle of nowhere waar we neerstrijken voor een kopje koffie.

Een paar kilometer verder komen we op een kruispunt waar we de Fishermen’s Trail weer op kunnen pakken of de Historical Way kunnen blijven volgen. We kiezen vandaag voor het binnenland en de rest van de dag lopen we alleen nog over grindwegen door niemandsland. We stappen lekker door. Gelukkig waait er een lekker briesje want er is weinig schaduw op de route. De stranden en kliffen hebben plaatsgemaakt voor verlaten wijngaarden en bijzondere kurkbomen. Na 20 kilometer lopen, arriveren we in het piepkleine dorpje Bordeira waar we  even pauzeren met een biertje op het terras. Daarna is het gelukkig nog maar 5 kilometer lopen naar onze eindbestemming Carrapateira.

Accommodatie: Carrapateiramar Guest House

Dag 8: Carrapateira – Vila do Bispo (16 km)

Ook vandaag hebben we weer de keuze om door het binnenland de Historical Way te volgen of de Fishermen’s Trail via de kust. Dit keer kiezen we de kustroute. Deze is iets korter in kilometers, maar het is wel veel meer klimmen en dalen. We lopen de eerste kilometers over een verharde weg naar de kust. Eenmaal aangekomen bij de kust worden we al snel begroet door het eerste mooie strand. De volgende kilometers klauteren we over de kliffen. Pittig! Maar de uitzichten zijn werkelijk adembenemend. Op een gegeven moment slaat het pad weer het binnenland in. De laatste kilometers lopen we door een soort niemandsland. Na bijna 17 kilometer lopen, komen we aan in Vila do Bispo. Onze eindbestemming is een piepklein dorpje met niet veel meer dan een kerk, een supermarkt en een paar guesthouses.

Accommodatie: Casa Mestre

Dag 9: Vila do Bispo – Sagres (21 km)

We verlaten Vila do Bispo en trekken weer richting de kust. De eerste kilometers lopen we over een breed grindpad met aan beide kanten gele bloemen en lage struiken. We komen aan op een splitsing en pakken hier de Fishermen’s Trail langs de kust weer op. Helaas is het best wel bewolkt, maar desalniettemin genieten we weer van prachtige uitzichten op de kliffen. Na 14 kilometer lopen, arriveren we op het meest zuidwestelijke puntje van Portugal (en Europa) bij de vuurtoren van Cabo de São Vicente. Deze plek wordt ook wel het einde van de wereld genoemd en zo voelt het hier ook echt. Het perfecte moment voor een pauze en een bakje koffie. Vanaf de hoge kliffen kijken we uit op de eindeloze Atlantische Oceaan. We zijn trouwens niet de enigen hier want het stikt hier van de toeristen. Dat is wel even wennen.

Na een uitgebreide pauze en een paar fotomomentjes, laten we de vuurtoren achter ons en vervolgen we de Fishermen’s Trail langs de kust. 6 kilometer later komen we aan in het relaxte surfdorp Sagres, onze eindbestemming voor vandaag.

Accommodatie: Sagres Sun Stay Hostel

Dag 10: Sagres – Salema (20 km)

Dit is met stip de zwaarste en mooiste etappe van de Fishermen’s Trail. We lopen Sagres uit en belanden al snel op het eerste strand. Vanaf het strand klimmen we de kliffen op en volgen we de groen-blauwe markeringen. We passeren het ene na het andere prachtige strand en genieten van de mooiste uitzichten. Het water is hier veel blauwer dan aan de andere kant van Portugal en de kliffen hebben een meer oranje kleur. Typisch voor de Algarve. Na 10 kilometer komen we aan op Iringa Beach waar we bij de enige strandtent even pauzeren.

Het tweede stuk van de route is wat pittiger. Onze benen worden hard aan het werk gezet, maar de adembenemende uitzichten maken alles meer dan goed. We klauteren over de kliffen langs de kust en dalen steeds weer af naar een prachtig strandje om vervolgens weer een klif op te klimmen. Dit gaat zo door totdat we uiteindelijk het schilderachtige vakantiedorpje Salema bereiken. Onze eindbestemming voor vandaag.

Accommodatie: Salema Beach Village

Dag 11: Salema – Lagos (23 km)

Officieel bestaat de route van Salema naar Lagos uit twee korte etappes, maar wij lopen het hele stuk als onze laatste etappe. De hele route van Salema naar Lagos loopt langs de kust en met name het eerste stuk van 7 kilometer tot aan het dorpje Burgau is prachtig. We komen hier nog geen andere wandelaars en bebouwing tegen. In Burgau ploffen we neer op een terrasje voor koffie en taart. Daarna lopen we verder naar Praia da Luz, een toeristisch dorpje waar we ook weer even pauzeren.

Vanaf hier lopen we de tweede etappe en tevens de laatste kilometers van de Fishermen’s Trail tot aan Lagos. We komen langs fancy villa’s en worden ingehaald door veel dagjeswandelaars. Hierdoor voelt het allemaal een stuk minder ongerept en voor ons een beetje gemaakt. De laatste kilometers naar het toeristische hoogtepunt Ponte da Piedade en Praia de Dona Ana in Lagos lopen we zelfs over een aangelegde boardwalk. De uitzichten zijn wel nog steeds even indrukwekkend. In het centrum van Lagos ploffen we neer op een terras en proosten we op de overwinning met een biertje. We made it!

Accommodatie: B50 Main Square Apartment

Wat is de beste tijd om de Fishermen’s Trail te lopen?

In principe kun je de Fishermen’s Trail het hele jaar door lopen. De zomerperiode wordt wel echt afgeraden omdat het dan heel warm kan worden en er bijna nergens schaduw op de trail is. De beste tijd om de route te wandelen is tussen september en begin juni.

Persoonlijk zou ik aanraden om te kiezen voor de maanden maart, april, september of oktober. Het is dan niet te warm en de meeste accommodaties en eettentjes zijn dan wel open. Wij liepen de Fishermen’s Trail zelf in april en genoten alleen maar van zonovergoten dagen. Het was zeker in de middag soms echt al te warm om te lopen, maar het was deze periode wel warmer dan normaal in april in Portugal. Qua weer kun je de trail ook prima in de winter lopen. Het is dan overal een stuk rustiger, maar hotels en restaurants kunnen wel gesloten zijn.

Overnachten langs de Fishermen’s Trail

Elke etappe begint en eindigt in een dorpje met meerdere plekken om te overnachten. In elk dorpje vind je minstens een hostel en een aantal guesthouses. Je kunt de accommodaties het beste van tevoren reserveren. Je hoeft je dan ter plaatse niet meer zorgen te maken of er nog wel een (betaalbaar) bed beschikbaar is aan het eind van de etappe. In sommige dorpjes kan het ook in het voorjaar of najaar al druk zijn of heb je maar een beperkte keuze aan accommodaties.