Fietsen in Drenthe

MINKE WINK

Het zonnetje op mijn gezicht, de wind door mijn haren en mijn voeten op de trappers. Ik snuif de frisse zomerlucht op en geniet al fietsend van de groene bosrijke omgeving. We zijn in Drenthe.

Als echte Hollanders trotseren we kilometer na kilometer op de fiets over uitgezette fietsroutes en fietspaden. Onze enige tegenliggers zijn slingers senioren op elektrische fietsen.

Maar hoe beland je in Drenthe, al fietsend tussen de gepensioneerde senioren? Het begint allemaal met een uitnodiging van mijn vader. Via via kunnen we een huisje huren in vakantiepark ‘t Wildryk vlakbij het kleine plaatsje Diever in Drenthe. Of het mij en mijn zusjes ook een leuk idee lijkt om een weekendje in Drenthe door te brengen. Drenthe? Die provincie met hoofdstad Assen, hunebedden, heel veel paarden en.. en wat nog meer eigenlijk?

Ik ken deze provincie alleen maar van schoolreisjes uit mijn basisschooltijd. Drenthe voelde toen als een verre wereldreis met een bezoek aan die vreemde stenen en het bizarre woestijnlandschap van de Kale duinen.

Maar nu, heel wat jaren later klinkt Drenthe als… nou, veel verder dan verlaten hoopjes stenen, dichte bossen, rust en ruimte kom ik eigenlijk ook niet. Maar na een drukke werkweek klinken die laatste twee, rust en ruimte, me als muziek in de oren.

Op vrijdag pak ik meteen na mijn werk de trein richting deze noordoostelijke provincie. ’s Avonds kom ik aan in het vakantiepark en drop ik mijn spullen in het heerlijke vakantiehuisje waar mijn zus Tineke en Daddy (mijn vader dus) al zijn gearriveerd.

We lopen linea recta naar het pannenkoekenrestaurant op het vakantiepark waar we kunnen kiezen uit de meest uiteenlopende soorten pannenkoeken. Genieten!

Op zaterdag stappen we op de fiets. Na een klein stukje fietsen maken we onze eerste stop in het typische Drentse Dwingeloo bij een heel schattig koffietentje. Daddy wil eigenlijk verder fietsen maar mijn zus en ik willen toch echt eerst éven genieten van een lekkere kop cappuccino. Wij moeten het tenslotte met normale fietsen doen terwijl meneer lekker op z’n gemakje kan fietsen op zijn elektrische fiets. 😉

Na ons kopje energie kunnen we weer verder. We fietsen kilometers door de prachtige omgeving van Nationaal Park Dwingelderveld en de Dwingeloosche heide. Wat is het heerlijk om buiten in de natuur in beweging te zijn. Ik geniet volop.

We keren weer terug naar Dwingeloo waar we op een terrasje ploffen voor een biertje. Dwingeloo is trouwens volgens velen het mooiste brinkdorpje in de provincie!

Brinkdorpen zijn karakteristieke dorpjes, kenmerkend voor de provincie Drenthe. In deze dorpjes ligt een groot, groen en bosrijk plein midden in het centrum, de zogenaamde Brink.

Voordat we terugkeren naar het vakantiepark maken we nog een stop in het plaatsje Diever en bij het hunebed (ja, ja!) van Diever.

Mijn jongste zusje Esther staat ons in het vakantiepark al op te wachten bij de kinderboerderij en niet veel later zitten we met z’n allen weer aan de pannenkoeken.

Op zondag is Tineke alweer vertrokken en stappen de overgebleven kandidaten (Daddy, Esther en ik) weer op de fiets voor een pittige fietstocht door een ander prachtig stukje natuur, het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit natuurgebied, bestaande uit bos, heide en stuifzanden ligt op de grens van Friesland en Drenthe.

We fietsen richting Appelscha door het Aekingerzand, beter bekend als de Kale duinen (die ik nog van vroeger kende). De Kale duinen is een uitgestrekt heideveld met zandverstuivingen, dat deel uitmaakt van het Drents-Friese Wold. Door de zandverstuivingen zijn kleine heuveltjes ontstaan en vandaar dus ook de naam Kale duinen.

Rust ruimte en natuur, drie kenmerken die deze provincie schetsen. Drenthe doet wat met je, zegt de slogan van Drenthe. En dat klopt. Drenthe doet ook wat met mij. Na een weekend fietsen door de Drentse bossen en duinen ben ik volledig tot rust gekomen. 🙂