Familievakanties

TINEKE WINK

Voor de ene familie is het een traditie om elke kerst te gourmetten, voor ons is het traditie om jaarlijks met z’n allen op vakantie te gaan. Dat wil zeggen, er is jaarlijks een familievakantie, maar organisatorisch is het niet altijd mogelijk om met z’n allen te gaan. Zo zat ik in Thailand toen de rest naar Gambia vertrok en waren vorig jaar alleen Sandra en ik mee naar Curaçao. Dit jaar konden alle zusjes mee. Esther zat in Colombia en vanaf daar was het maar een paar uurtjes vliegen naar Curaçao. De bestemming waar we wederom voor kozen. En niet alleen omdat het een geweldig eiland is, maar ook omdat familie (Corry & Jan) in een mooie villa wonen en daar genoeg ruimte is voor ons allemaal. Beste accommodatie ooit. We konden niet wachten om weer te gaan. Minke en Esther waren vorig jaar niet mee en zij waren best jaloers toen zij zelf in de storm in Nederland zaten en wij maar filmpjes bleven sturen van het paradijs. Nu konden we het eiland met zijn allen beleven.

Vlieland

Toen we klein waren gingen we vaak naar Zuid-Frankrijk. Met een rode Toyota bus waar alle kinderen en heel veel spullen in werden gepropt.

Op 17-jarige leeftijd kreeg ik behoefte aan vakanties met vriendinnen. Daar werd een tussenweg in gevonden. Minke (toen 16) en ik mochten elk een vriendin meenemen en hadden onze eigen tent op de camping in Spanje. De jongste zusjes sliepen bij onze vader en moeder verderop de camping. Zo konden we overdag samen naar het strand en ’s avonds onze eigen gang gaan (naar de discotheek bijvoorbeeld).

Vanaf mijn 18e mocht ik alleen naar het buitenland met vriendinnen, maar de familievakanties bleven ook. Alleen waren onze ouders niet meer bij elkaar, dus de ene keer met onze vader (Daddy) en de andere keer met onze moeder (Mutti). Met moeders naar Portugal (wat geweldig was) en met onze vader aanvankelijk dichter bij huis.

Zo zijn we een paar jaar met z’n allen naar Vlieland gegaan, meestal voor een weekend of midweek. In een huisje in de dorpsstraat, iedere keer een andere. Ik bewaar vooral goede herinneringen aan de kerstvakantie in 2010. Toen zaten we een week in een soort blokhut in iemand zijn tuin. Ik ben geen wintermens maar vakantie hier vieren was geweldig! Overdag maakten we strandwandelingen en warmden ons vervolgens op in de (enige) strandtent met warme chocolademelk. ’s Avonds zaten we knus binnen om spelletjes te doen om daarna in ons bed te kruipen of nog even de plaatselijke kroeg op te zoeken.

De laatste keer dat we met zijn allen op Vlieland waren was in juni 2013. Toen zaten we een midweek in een huisje. Het was slecht weer die week en veel te koud voor de tijd van het jaar. We hebben een fijne week gehad hoor, maar ik vind mooi weer wel vrij belangrijk. Is het in de winter fijn om knus binnen te zitten, in juni wil je er juist op uit en terrasjes pakken. En dat is ook Nederland – je moet geluk hebben met het weer.

Sindsdien kiezen we voor bestemmingen met een grotere kans op mooi weer en daarvoor moeten we net iets verder van huis zijn 😉

Op vakantie met familie versus vrienden

Het grootste verschil tussen op vakantie gaan met familie of met vrienden is dat je tegen familie alles kan zeggen. Spreek je met vrienden niet alle irritaties uit omdat je de ander niet wil kwetsen en het gezellig wil houden, zusjes onderling zeggen alles tegen elkaar. En dat kan resulteren in heel veel gekibbel. We zijn ook best wel verschillend. Zo ben ik enorm chaotisch en omdat ik alleen woon hoef ik normaal gesproken met niemand rekening te houden. Dus ik liet weleens wat slingeren of vergat het licht van de badkamer uit te doen. En dat zorgde wel voor wat irritaties zo nu en dan. Maar we hebben ook zoveel lol gehad met elkaar, die momenten namen gelukkig wel de overhand. We hebben meerdere keren aan onze vader gevraagd of hij niet gek van ons werd. Vooral in de auto. Als ik hem was geweest zou ik de aandacht echt niet meer op de weg kunnen houden, zo druk waren we soms.

Wat ik zou leuk vind aan deze vakanties is het feit dat we weer met z’n allen bij elkaar zijn. Omdat we allemaal ergens anders wonen zien we elkaar niet zo vaak. Ook omdat er altijd wel een van ons in het buitenland zit. Ik woon in Haarlem, Minke in Groningen en Esther is aan het reizen door Zuid-Amerika. Sandra woont bij mijn moeder in Drachten tot ze weer terug gaat naar Ecuador en Galapagos eilanden voor werk en mijn vader woont in IJlst (Friesland). We gaan voornamelijk met onze vader op vakantie. Met moeders gaan we dan weer graag naar de sauna 🙂

Enthousiaste reisleidsters

Daarnaast is het ook gewoon erg gezellig. Sandra en Minke zijn de enthousiaste reisleidsters, zij vinden het leuk om dingen te bedenken en Esther en ik laten ons graag op sleeptouw nemen. Soms moeten we wel wat dingen schrappen omdat er simpelweg te weinig uren in een dag zitten, maar we zorgen er wel voor dat we het optimale uit een vakantie halen. Zo hebben we op Curaçao een ontzettend fijne week gehad samen. Van een dagje Klein Curaçao tot het beklimmen van de Christoffelberg, van baaitjes hoppen tot een wandeling door Willemstad… Curaçao is heel divers en veel meer dan strand alleen. Ook was er genoeg tijd om te ontspannen. Ik ben zelf nog een paar dagen langer op Curaçao gebleven samen met Daddy, ik had nog meer stranddagen nodig 😉

Ik ben blij dat ik zo’n leuke familie heb en dat we zo’n goede band hebben met elkaar. We hebben heus weleens ruzie (en dat kan er soms best heftig aan toe gaan), maar dat komt vrij snel weer goed. Ook vind ik het fijn dat ik met mijn zusjes dezelfde passies deel. Natuurlijk reizen, maar ook gaan we graag naar de sauna en ergens lunchen of koffie drinken. Daarnaast staan we ook hetzelfde in het leven. Zo geven we niet om dure spullen en kunnen we alle vier makkelijk uit onze comfortzone stappen.

Ik ben ontzettend trots op mijn zusjes dat ze hun dromen najagen. Maar ook op mijn ouders, hoe ze na een moeilijke tijd na de scheiding hun draai weer hebben gevonden en beide genieten van het leven.