Fallas in Valencia

MINKE WINK

Las Fallas is één van de leukste Spaanse festivals die je echt een keer moet meemaken.

Dit festival is ontstaan in de Middeleeuwen. De timmerlieden in deze tijd hadden licht nodig voor hun werkzaamheden en hiervoor werden houten lantaarns gebruikt. Elk jaar wanneer het lente werd, waren de donkere dagen voorbij en de lantaarns niet meer nodig. Op een grote vuurstapel werden deze lantaarns traditioneel verbrand op 19 maart. De dag van San José, de beschermheilige van de timmerlieden.

Tegenwoordig worden er enorme creatieve beelden (fallas) gemaakt die metershoog zijn. Las Fallas is een traditioneel feest dat in het teken staat van het begin van de lente. Het voorjaar wordt ingeluid met een spectaculair feest dat bol staat van de traditie, satire en kunst. Het hedendaagse Las Fallas.

Dit festival vindt elk jaar op dezelfde datum plaats van 15 tot en met 19 maart. Elke wijk in Valencia maakt zijn eigen falla, een enorme pop van hout en papier maché, die wordt volgestopt met vuurwerk. Na vijf dagen feesten, vuurwerkshows en fanfares worden op de laatste dag alle fallas in brand gestoken en staat de hele stad in vuur en vlam op de avond van ‘La Crema’.

Het is traditie dat er elk jaar één beeld, uitgekozen door het publiek, aan deze vlammenzee ontsnapt. Deze falla wordt naar het Fallero Museum gebracht waar al een enorme verzameling fallas het hele jaar door te bewonderen zijn.

Na het festival beginnen alle wijken van de stad weer met het bouwen van een nieuwe falla voor het volgende jaar.

Elk jaar ben ik in Valencia om dit traditionele feest mee te maken en ik kijk er elke keer weer ontzettend naar uit! Maar waarom ga ik eigenlijk keer op keer op hetzelfde feest ervaren?

Om deze 5 redenen:

Lente

Las Fallas staat in het teken van de lente. Na een bezoekje aan Valencia, waar het altijd een paar graden warmer is, word ik ontzettend blij als ik weer terug ben en besef dat het officieel lente is en de donkere winterse dagen voorlopig voorbij zijn! Maart is in Nederland zo’n maand waarbij de temperaturen nog alle kanten op kunnen vliegen maar in Valencia is het bijna altijd rond deze tijd al echt lenteweer. Heerlijk!

Elk jaar nieuwe Fallas

Omdat er elk jaar weer nieuwe fallas gebouwd worden is elk jaar weer bijzonder om mee te maken. Het is altijd weer een feestje om door de straten van Valencia te lopen of te fietsen en alle nieuwe fallas te bewonderen. Valencia verandert een paar dagen lang in één groot openluchtmuseum met elk jaar weer nieuwe kunst.

Vuurwerkshows

Naast de honderden Fallas die de stad opleuken zijn er twee keer per dag vuurwerkshows die elke dag en elk jaar weer spectaculairder worden. Wie zegt dat je alleen vuurwerk kunt bekijken tijdens Oud en Nieuw? Het is toch veel leuker om vuurwerk te bewonderen zonder dat je staat te klappertanden van de kou 😉

Mijn beste vriendin

Mijn beste vriendin woont al jaren in Valencia en als ik haar toch op ga zoeken is dit gewoon de leukste periode om in Valencia te zijn.

Dansen, feesten en muziek maken

Ok, eerlijk is eerlijk, het is ook gewoon een hele goede reden om weer eens lekker los te gaan. De Spanjaarden weten hoe ze moeten dansen, feesten en muziek maken en het is gewoon fantastisch om daar tussen te staan. De straten stromen dagenlang vol met feestende, zingende en dansende mensen en op elke hoek van de straat staat een feesttent. Geweldig toch?!

Nog niet overtuigd?

Misschien wel na het zien van deze foto’s van de mooiste fallas! 🙂

Kijk voor nog veel meer informatie over dit geweldige spektakel op: www.fallasfestival.nl.