Everest Base Camp trekking

MINKE WINK

De trekking naar het basiskamp van Mount Everest is een van de meest legendarische trektochten ter wereld. Zonder al te veel voorbereiding en verwachtingen lopen we in 12 dagen vanuit het dorpje Lukla naar Everest Base Camp (EBC) en weer terug.

We treden in de voetsporen van wereldberoemde bergbeklimmers die dezelfde route namen op weg naar de hoogste berg op aarde. We maken kennis met het land van de Sherpa’s en hun boeiende boeddhistische cultuur. Onderweg overnachten we in simpele lodges in onze warme slaapzak. Het is een intense tocht op duizelingwekkende hoogte die spectaculaire uitzichten op de Himalaya biedt.

In deze blog deel ik onze route, ervaringen en dag tot dag planning van de Everest Base Camp trekking.

Dag 1: Kathmandu – Ramechap – Lukla – Pakhding

1400m – 2860m – 2610m
4 uren rijden en 3 uren hiken

Om half twee ’s nachts gaat de wekker. Met maar drie uurtjes slaap achter de kiezen, vertrekken we met onze gids vanuit Kathmandu richting Ramechap. Bijslapen in het busje is er niet bij want de weg zit vol bochten en kuilen. Misselijk en gedesoriënteerd komen we vier uren later aan op een klein vliegveld in de middle of nowhere. We zijn in Ramechap en vanaf hier worden we met een klein vliegtuigje naar Lukla in de bergen gebracht. Ik ben behoorlijk zenuwachtig voor de vlucht naar het gevaarlijkste vliegveld ter wereld met de kortste landingsbaan. Uiteindelijk valt het allemaal heel erg mee en binnen no time staan we in Lukla. Na een korte pauze zijn we klaar om te gaan hiken. Ondanks het slaaptekort ben ik helemaal in m’n element. De frisse berglucht, kleurrijke gebedsvlaggetjes en serene stoepa’s doen me goed. Na een paar uur lopen met weinig klimmen en dalen, komen we aan in Phakding. Hier stoppen we voor lunch en blijven we ook overnachten. Na de lunch slapen we nog wat bij en de rest van de dag relaxen we in het guesthouse.

Dag 2: Pakhding – Namche Bazaar

2610m – 3440m
5 tot 6 uren hiken

We laten Phakding achter ons en vertrekken vroeg in de ochtend richting Namche Bazaar. We lopen door een prachtig bos langs de Dudh Koshi rivier. Via verschillende hangbruggen die behangen zijn met witte sjaals en kleurrijke gebedsvlaggen steken we een paar keer de rivier over. Af en toe moeten we aan de kant voor een slinger zwaarbeladen muilezels of yaks. We passeren watervallen, dorpjes en stupa’s met gebedsvlaggen. De besneeuwde bergpieken schitteren op de achtergrond. Na ongeveer drie uren lopen, komen we aan bij de check point en poort naar Sagarmatha National Park. Niet veel later stoppen we bij een restaurantje voor lunch. Daarna vervolgen we de route weer door het bos en over verschillende hangbruggen. De laatste 2 uren zijn we alleen maar aan het klimmen totdat we Namche Bazaar bereiken, de toegangspoort naar Mount Everest.

Dag 3: Namche Bazaar

3440m
2 tot 3 uren hiken

Vandaag hebben we een acclimatisatie dag en blijven we nog een nachtje in Namche Bazaar. Na het ontbijt lopen we naar een viewpoint. We zijn omringd door alleen maar bergen. Echt magisch! Daarna lopen we verder naar boven en ondertussen genieten we van de uitzichten op Namche Bazaar. Na een paar uurtjes rustig wandelen en acclimatiseren, zijn we weer bij ons guesthouse voor de lunch. De rest van de dag doen we rustig aan en wandelen we een beetje rond in Namche Bazaar.

Dag 4: Namche Bazaar – Panboche

3440m – 3985m
6 tot 7 uren hiken

De dag begint met een relaxte wandeling over redelijk vlak terrein. Onderweg genieten we van prachtige uitzichten op Mount Everest in de verte en andere bergtoppen als Nuptse, Lhotse en Thamserku. Daarna lopen we een heel stuk door het bos naar beneden en steken we via een hangbrug de rivier over. We hebben inmiddels 3 uren gelopen en het is tijd voor de lunch. Na de lunch maken we een pittige klim van bijna 2 uren tot we in Tengboche aankomen. Hier staat een prachtig klooster waar we even een kijkje nemen. Monniken gekleed in rode gewaden maken muziek en dansen in het rond. Een bijzonder gezicht! Omdat er geen slaapplek meer in Tengboche is, moeten we nog een stukje verder lopen naar het volgende dorp Panboche. Na nog eens anderhalf uur dalen en klimmen komen we hier uitgeput aan. We zitten inmiddels op bijna 4000 meter hoogte en dat merken we. Gelukkig kunnen we de rest van de dag relaxen in het guesthouse.

Dag 5: Panboche – Dinboche

3985m – 4410m
3 uren hiken

Omdat we gisteren nog anderhalf uur verder hebben gelopen vanaf Tengboche, hoeven we vandaag niet zo lang te lopen. Ik heb de halve nacht wakker gelegen met hoofdpijn dus ik ben blij dat we vandaag wat rustiger aan kunnen doen. We laten Panboche achter ons en lopen in 3 uren naar Dinboche, een klein dorpje dat midden in de bergen ligt. De weg ernaartoe is gelukkig niet heel zwaar. We klimmen en dalen af en toe een stukje, maar verder is de route vooral vlak. We genieten intens van de uitzichten op de bergen die ons omringen. We zien zelfs wilde yaks in de verte grazen. Geweldig! Eenmaal aangekomen in Dinboche is het tijd voor lunch en de rest van de dag kunnen we relaxen.

Dag 6: Dinboche

4410m – 5100m
4 tot 5 uren hiken

Vandaag hebben we weer een acclimatisatie dag. Om nog beter aan de hoogte te wennen, maken we vanuit het dorp een pittige klim naar 5100 meter. Het laatste stuk is echt terror zwaar. M’n hart bonkt in m’n borstkas en na elke paar meter moeten we even stilstaan. Toch redden we het naar de top waar een kleine stupa en kleurrijke gebedsvlaggen het eindpunt markeren. We hebben in totaal meer dan 3 uren gelopen. Via dezelfde weg gaan we weer terug naar beneden. Uitgeput komen we 2 uren later aan in ons guesthouse. Tijd voor lunch! Gelukkig hoeven we vandaag niet meer verder te lopen.

Dag 7: Dinboche – Lombuche

4410m – 4940m
4 tot 5 uren hiken

We laten Dinboche achter ons en lopen verder richting Lombuche. We zijn inmiddels boven de 4000 meter hoogte en dat is goed te merken. Gelukkig zijn de eerste 3 uren lopen goed te doen. We lopen door de Khumbu Khola vallei langs indrukwekkende bergtoppen zoals Mt. Pumori. Vervolgens steken we een beekje over en komen aan in Duglha. Na een korte pauze maken we een pittige klim van ongeveer een uur naar boven. Eenmaal boven bevinden we ons op een indrukwekkende gedenkplaats. Verspreid over een vlak gebied liggen verschillende gedenkstenen met gebedsvlaggen en de namen van overleden bergbeklimmers en sherpa’s. We lopen verder langs een bergbeekje naar Lombuche waar we ongeveer een uur later aankomen. Hier krijgen we lunch en hebben we tijd om even te relaxen. ’s Middags maken we nog een korte hike naar boven om vervolgens weer af te dalen naar Lombuche waar we vannacht slapen.

Dag 8: Lombuche – Gorakshep – Everest Base Camp – Gorakshep

4940m – 5180m – 5380m – 5180m
7 tot 8 uren hiken

We gaan weer vroeg op pad. Het is koud, we hebben slecht geslapen en de hoogte zorgt ervoor dat we af en toe knallende hoofdpijn hebben. Geen fijn begin van de dag, maar we gaan ervoor. In een langzaam tempo lopen we de eerste kilometers over een rotsachtig pad naar Gorakshep. Af en toe klimmen en dalen we. Het klimmen is echt pittig. We zijn binnen no time buiten adem. Niet zo gek ook op meer dan 5000 meter hoogte. Uitgeput komen we 3 uren later eindelijk aan in Gorakshep, het laatste stukje bewoonde wereld. Maar we zijn er nog niet. Na de lunch moeten we nog 2 uren lopen om Everest Basecamp te bereiken. De lunch heeft me gelukkig wat nieuwe energie gegeven en vol goede moed gaan we ervoor. Het pad is wederom rotsachtig, maar gelukkig hoeven we niet heel veel meer te klimmen. Als we Everest basecamp bereiken zijn we euforisch. Eindelijk! Na 8 dagen lopen. We made it! We kijken onze ogen uit. Zó bizar om hier dan eindelijk te staan. We nemen de tijd om te genieten van deze overwinning en bewonderen de besneeuwde bergtoppen die nu wel héél dichtbij zijn. Daarna lopen we weer terug naar Gorakshep. Hier slapen we op een hoogte van meer dan 5100 meter.

Dag 9: Gorakshep – Periche – Panboche

5180m – 4240m – 3985m
7 tot 8 uren hiken

Onze gids stelt voor om midden in de nacht nog een berg te beklimmen voor de zonsopkomst op de Mount Everest. We slaan deze wandeling toch liever over en blijven nog wat langer in onze warme slaapzak liggen. Na het ontbijt lopen we weer terug naar Lombuche. De terugweg gaat een stuk makkelijker omdat we voornamelijk dalen. Na 2 uren lopen zijn we in Lombuche en na een korte pauze gaan we verder naar Periche. We hoeven maar een paar kleine klimmetjes te maken, verder is het alleen maar dalen. We genieten van de relaxte wandeling en de uitzichten op de bergen. Na 3 uren lopen, arriveren we in Periche, een piepklein dorpje in een vallei omringd door bergen. Hier lunchen we voordat we verder lopen naar Pangboche. Het is nog maar 2 uren lopen, maar ik ben behoorlijk uitgeput. We zijn blij als we eindelijk bij ons guesthouse aankomen.

Dag 10: Panboche – Namche Bazaar

3985m – 3440m
4 tot 5 uren hiken

Vanuit Pangboche dalen we verder af naar Tengboche waar we ongeveer 2 uren later aankomen. Bij het mooie klooster pauzeren we even. Daarna dalen we verder naar de rivier en maken we weer een stevige klim naar boven. Halverwege de klim stoppen we voor lunch. Daarna is het nog zo’n 2 tot 3 uren lopen naar Namche Bazaar. De bergen zijn inmiddels weer een stuk verder weg en we lopen voornamelijk door het bos. Gelukkig wordt het ook steeds weer wat warmer. De rest van de dag relaxen we in Namche Bazaar waar we vannacht ook slapen.

Dag 11: Namche Bazaar – Pakhding

3440m – 2610m
4 tot 5 uren hiken

We dalen verder af naar het kleine dorpje Pakhding waar we de eerste nacht ook verbleven. Het is ongeveer 4 tot 5 uren lopen door het bos en over verschillende hangbruggen. De vermoeidheid slaat toe en onze benen protesteren steeds meer. Uitgeput komen we uiteindelijk aan in Pakhding waar we ons storten op de lunch. De rest van de dag liggen we horizontaal.

Dag 12: Pakhding – Lukla

2610m – 2860m
2 tot 3 uren hiken

Vanuit Pakhding lopen we weer terug naar Lukla, het beginpunt van de trekking. Het is een vrij korte wandeling van 2 tot 3 uren en we hoeven gelukkig nog maar een klein stukje te klimmen. Nog voor de lunch zijn we alweer in Lukla. We did it! De trekking zit erop. Na 12 dagen hiken. Wat een fysieke en mentale uitdaging was het. En wat een avontuur! ’s Middags vieren we onze overwinning met speciaalbiertjes en spelletjes in de Irish Pub.

Dag 13: Lukla – Ramechap – Kathmandu

2860m – 1400m
4 uren rijden

We laten de bergen achter ons. Een paar uur later dan gepland, vertrekt onze vlucht weer terug naar Ramechap. Vanaf hier is het nog 3 tot 4 uur rijden naar Kathmandu waar we aan het eind van de middag weer aankomen. Eindelijk, tijd voor een warme douche en schone kleren!

Wij liepen de Everest Base Camp trekking samen met een gids en een drager. Ondanks dat we niet zelf al onze bagage droegen vonden we de trekking behoorlijk pittig. Zeker boven de 4000 meter. We waren blij dat we een drager voor onze spullen hadden en een gids die ons er doorheen sleepte.

Je kunt de Everest Base Camp trekking ook alleen met met gids of drager lopen, of zelfs helemaal zelfstandig. De paden staan redelijk goed aangegeven en op de gehele route liggen verschillende guesthouses waar je kunt eten en slapen. Persoonlijk zou ik aanraden om met gids én drager te lopen om het jezelf wat makkelijker te maken. Geloof me, deze trekking is al zwaar genoeg. Met een gids kun je in ieder geval niet verdwalen en ben je ook verzekerd van een plekje in de guesthouses. In plaats van 12 dagen lopen, kun je deze trekking ook in 11 dagen doen. Dat is wel het minimale aantal dagen dat je ervoor uit moet trekken in verband met het acclimatiseren. Langer lopen kan natuurlijk ook! Je hebt dan meer rustdagen en kortere wandeldagen. Zelf vonden we 12 dagen de perfecte tijdsbesteding voor deze trekking.

Wij boekten de Everest Base Camp trekking trouwens via Het Andere Reizen. Echt een aanrader!