Eilandhoppen op de Galapagos

SANDRA WINK

De Galapagos eilanden, zo’n uniek stukje wereld. Ik had nooit durven dromen dat ik met dolfijnen en haaien in het wild zou gaan snorkelen, gigantische manta rays zou bewonderen, met zeeleeuwen zou spelen en pinguïns achterna zou zwemmen. En daarmee heb ik nog niet eens de helft benoemd. Het meest bijzondere blijft dat deze dieren hier geen vijanden kennen, waardoor je ze niet lastigvalt in hun natuurlijke omgeving. Zo delen de zeeleeuwen graag een houten bankje met je en hebben de blue footed boobies er geen problemen mee als je langs loopt terwijl ze aan het broeden zijn. Geloof me, geen andere bestemming is zo uniek als deze.

Eerlijk is eerlijk, ik was niet van plan om de Galapagos eilanden te bezoeken. Een bezoekje aan de eilanden is namelijk duur, heel erg duur. Voor een ticket betaal je al tussen de $300 en $400 dollar en aan entreegelden ben je $120 dollar kwijt. Bovendien dacht ik dat je de eilanden alleen met een peperdure cruise kon bezoeken. Totdat ik voor mijn stage naar de Galapagos werd gestuurd en ontdekte dat er veel meer was!

Waarom eilandhoppen?

Typ maar eens Galapagos in Google en je krijgt een lijst met cruise mogelijkheden voor een prijs waar je u tegen zegt. Toen ik in 2016 voor twee maanden naar de eilanden ging ontdekte ik dat er daadwerkelijk dorpen waren op enkele eilanden. Zelfs wegen, supermarkten en hostels! Ik ontdekte ook hoe leuk het is om tussen de locals op de eilanden te verblijven. Ik bedoel, best bizar dat zij daar zijn opgegroeid, voor hen is een zeeleeuw als een hond voor ons en de pelikanen zijn voor hen net zo irritant als de duiven op de Dam.

Naast het feit dat je meer tussen de locals bent, zorg je er ook voor dat je zelf kiest waar je je geld aan uitgeeft. Tijdens een cruise eet en slaap je op de boot en blijft je geld bij de internationale cruise maatschappijen. Hoewel de eilanden duur zijn en het leven er duur is omdat bijna alles geimporteerd moet worden, betekent het niet dat de locals hier rijk zijn. De meesten zijn bijvoorbeeld nog nooit op een van de andere eilanden geweest. Door een ijsje te kopen bij die lieve familie om de hoek voelt het voor mij een stuk beter omdat ik weet waar mijn geld naartoe gaat.

De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt is een van de grootste voordelen van eilandhoppen op de Galapagos. Tuurlijk, tijdens een cruise zie je meer in een kortere tijd, maar zit je wel vast aan een planning breng je voornamelijk tijd door op de boot. Op de bewoonde eilanden kun je na een dag tour zelf nog naar dat mooie strand lopen om met de zeeleeuwen te snorkelen en selfies te maken 🙂

Hoe werkt dat eilandhoppen?

De Galapagos eilanden bestaan uit 19 eilanden, waarvan er 4 bewoond zijn. Santa Cruz, San Cristobal, Isabela en Floreana. Op Floreana wonen maar een aantal families en er gaat één keer per week een publieke boot. Tenzij je met een georganiseerde tour gaat, is Floreana niet erg gebruikelijk om te bezoeken. Bovendien krijg je al een geweldig beeld van de Galapagos als je de mogelijkheid hebt om de andere drie te bezoeken 🙂

Santa Cruz

Het hart van de Galapagos. Niet het grootste eiland, wel met de meeste inwoners (zo’n 12.000). Hier beginnen de meeste mensen met hun reis aangezien de vluchten van en naar dit eiland meestal het voordeligst zijn en de cruises hier starten. Je vliegt vanuit Quito of Guayaquil naar het vliegveld Baltra, een klein eilandje boven Santa Cruz. Vanaf hier is het zo’n 45 minuten per bus, boot en taxi naar het toeristendorpje Puerto Ayora.

Toeristisch, maar gemoedelijk. Een perfecte kennismaking met de Galapagos, want hier spot je al snel zeeleeuwen op bankjes, zonnebadende zeeleguanen en rondvliegende pelikanen. Het hoogtepunt in het dorp is voor mij de vismarkt. Iedere ochtend komen de vissers terug met de vangst die hier door de locals wordt schoongemaakt. En waar vis is, zijn ook dieren. Blijf hier een tijdje zitten want het is een mooi plaatje om te zien. Locals omringd door zeeleeuwen, pelikanen en andere vogels die allemaal wachten op een lekker stukje vis.

In Puerto Ayora zelf kun je op eigen gelegenheid naar het prachtige strand Tortuga Bay lopen, snorkelen in las Grietas en een bezoekje brengen aan het Charles Darwin Centrum. Of huur een fiets ($15 per dag) en fiets richting de hooglanden.

Er zijn veel verschillende dagtours mogelijk vanuit Santa Cruz naar omliggende eilanden. Als je ze los boekt is het ongelooflijk duur, reken maar op een prijs tussen de $140 en $220. Maar geloof me, het is het zó waard! Door op dagtour te gaan pak je een écht stukje Galapagos mee en bezoek je een eiland waar alleen maar dieren wonen. De meest geboekte tours zijn Seymour, Plazas, Santa Fe, Bartelomé en Pinzon. Zelf heb ik Seymour en Pinzon bezocht. Hoewel ik geen vogelliefhebber ben, was ik tijdens de Seymour tour toch behoorlijk onder de indruk van dit ‘vogel eiland’. Zo ben je ineens getuige van de grappige paringdans tussen de blue footed boobies en snorkel je vervolgens met zeeschildpadden bij een paradijselijk strand.

De Pinzon tour is een snorkeltour waarbij je haaien, zeeleeuwen, manta rays en zeeschildpadden kunt tegenkomen. Het is en blijft een nationaal park dus ik zeg altijd, alles is mogelijk, niks is gegarandeerd. Maar zo kwamen we wel tijdens deze tour per toeval een school dolfijnen tegen, en had ik nooit durven dromen dat ik met ze zou snorkelen in het wild.

Vanuit Santa Cruz reis je met de lancha (publieke speedboot) in 2,5 uur naar Isabela of San Cristobal. Er gaan altijd lancha’s in de ochtend (07.00 uur) en in de middag (14.00). Een los ticket kost je zo’n $30 dollar en kun je bij vrijwel elke agency krijgen. Ik heb verschillende horror verhalen gehoord over de reis met de lancha’s (misselijkheid, overgeven). Zelf ervaar ik het helemaal niet zo. Maar misschien is mijn maag aardig getraind na tig keer varen met de lancha 🙂 Mocht je snel last hebben van zeeziekte, neem een pilletje tegen je maag en zit zo ver mogelijk achterin de boot, dichtbij de motor. Muziek of oordoppen in tegen het geluid en vooral je ogen op de zee houden. Ik heb trouwens al verschillende keren dolfijnen gespot tijdens de reis!

San Cristobal

Het eiland van de zeeleeuwen. Hier spot je waarschijnlijk meer zeeleeuwen dan mensen. Er wonen hier namelijk maar zo’n 6.000 mensen, een stuk kleiner dan Santa Cruz. San Cristobal is een van mijn favoriete eilanden geworden, en dat komt omdat het rustiger is dan Santa Cruz en meer ontwikkeld dan Isabela. Er is een boulevard met een handjevol restaurants, hotels en souvenirwinkels.

Maar wat het eiland voor mij vooral zo leuk maakt is dat hier zoveel zeeleeuwen te vinden zijn. Je loopt zo met ze vanaf het strand het water in en vooral de kleintjes vinden het geweldig om met je te spelen in het water.

Heb je nog niet genoeg van de zeeleeuwen? Op eigen gelegenheid kun je naar Las Tijeretas lopen, een picture-perfect snorkelspot waarbij je gezellig met de zeeleeuwen kunt snorkelen. La Lobería is een strand wat prima te doen is op de fiets of met de benenwagen, en hier kun je nóg meer zeeleeuwen en grote zeeleguanen bewonderen.

San Cristobal staat ook bekend om de geweldige duikspots. Hammerhead sharks, de Galapagos haai en walvishaaien worden hier vaak gespot. Zonder PADI kun je hier de diepte niet in en aan een duikcursus op de Galapagos eilanden hangt een flink prijskaartje. Maar het staat bij mij zéker nog op mijn verlanglijstje.

Er zijn verschillende dagtours te boeken vanuit San Cristobal. Heb je weinig tijd maar wil je toch veel zien? Dan is de 360 degrees tour een aanrader. Je gaat met een speedboot letterlijk een rondje om het eiland (als de zee het toelaat, tussen juni en augustus is het meestal een half rondje). Een leuke, snelle tour om binnen een dag een perfecte indruk te krijgen van het eiland. Als afsluiter ga je snorkelen bij de imposante Kicker Rock 🙂

Vanuit San Cristobal kun je weer terugvliegen naar Quito of Guayaquil of je reist weer met de lancha terug naar Santa Cruz. Direct naar Isabela? Dat moet altijd via Santa Cruz. Vliegen is ook een mogelijkheid, maar zelf heb ik dit nog nooit gedaan en ik heb van anderen gehoord dat het niet echt een aanrader is (duur en niet volgens vaste tijden).

Isabela

Het meest paradijselijke stukje Galapagos. Isabela is het grootste eiland van het Galapagos archipel, maar het ‘jongste’ eiland in zijn ontwikkeling. Het door palmbomen omringde dorp Puerto Villamil voelt aan als het Galapagos van vroeger. Met zo’n 3.000 inwoners loop je overdag over de zandwegen door het slaperige dorp of heb je het uitgestrekte strand praktisch voor jezelf.

Het unieke aan Isabela is dat je hier naast alle ‘standaard’ dieren ook pinguïns en flamingo’s kunt spotten. Ook hier kun je weer veel op eigen gelegenheid doen, zoals een fiets huren en naar de ‘Wall of Tears’ fietsen (7 km, $15 fiets voor de hele dag of $3 per uur). De route naar deze muur toe is al bijzonder, zo zijn er talloze stops onderweg en spot je hier en daar een schildpad.

Pal naast de haven (ongeveer 1 km van het dorp) vind je de snorkelspot Concha de la Perla. Ga vroeg om de groepen toeristen te vermijden en wie weet zie je een pinguin, zeeleeuw of zeeschildpad. Af en toe zwemt er een haai voorbij, maar ik heb tot zover nog niet het geluk (en het geduld ;)) gehad om deze hier tegen te komen.

Maar voor de ultieme snorkelervaring is de tour ‘Los Tuneles’ een absolute must. Na deze tour was ik er van overtuigd dat geen andere snorkeltour zo indrukwekkend kan zijn als deze. Overal waar ik keek waren verschillende dieren, het voelde alsof ik door een aquarium zwom. Dat we tijdens de tocht ernaartoe gigantische manta rays tegenkwamen en daarmee mochten snorkelen was de absolute kers op de taart. In 2016 was de prijs voor deze tour nog $80 dollar, nu inmiddels $140, mede door de groeiende populariteit. Maar, zeker de moeite waard!

Na zo’n drie maanden wonen en werken op de eilanden ben ik nog steeds niet uitgekeken op dit unieke stukje wereld. Op het moment dat ik tijdens mijn eerste bezoek naar het water keek en zag dat er een zeeleeuw achter een pinguin aanzwom, een golden ray langzaam voorbij kwam en een zeeleguaan in het water dobberde, kwam het besef pas echt. Dit kan alléén maar op de Galapagos eilanden.

Lijkt dat eilandhoppen je wel wat of wil je graag meer informatie? Op mijn website Het Andere Galapagos vind je meer uitleg over de Galapagos eilandhoppen programma’s (ook voor backpackers!) of stuur me een berichtje 🙂

Één ding is zeker, de Galapagos is er eentje voor op je bucketlist!