Eilandhoppen in de Filipijnen

MINKE WINK

De Filipijnen is een geweldige reisbestemming. In het noorden van dit land hike je langs prachtige rijstterrassen in Banaue en Batad of bezoek je het kleine bergdorpje Sagada.

In Donsol snorkel je met walvishaaien, een absolute must-do! En op het eiland Bohol vind je de ontzettend schattige tarsiers met hun bolle bruine ogen en de zogenaamde chocoladeheuvels.

Boracay is het meest toeristische eiland op de Filipijnen maar de prachtige witte stranden en het helderblauwe water maken dit meer dan goed.

De absolute hoogtepunten zijn de eilanden Coron en Palawan waar je droomstranden en onbewoonde eilandjes kunt bezoeken en heerlijk kunt relaxen. Tel daar de ontzettend vriendelijke, goed Engels sprekende bevolking bij op en voilà, een droomreisbestemming!

Manila

De hoofdstad van de Filipijnen is een ontzettend drukke en chaotische stad. Het verkeer staat hier dagelijks vast en de stad heeft weinig bezienswaardigheden en geen goede openbaar vervoer verbindingen. Het typisch Filipijnse openbaar vervoersmiddel is de jeepney die na de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen is achtergelaten en opgevrolijkt door de Filipijnse bevolking.


Vanuit Manila kun je een dagtrip maken naar de Taal vulkaan. Deze vulkaan ligt in een dramatisch landschap ten zuiden van Manila. Het schijnt de kleinste actieve vulkaan ter wereld te zijn die midden in het pittoreske Taal meer ligt. Het bijzondere aan deze vulkaan is dat er zich in de vulkaan zelf ook een klein kratermeer bevindt.

Banaue en Batad

In het noorden van de Filipijnen in het Cordillera gebergte liggen de kleine dorpjes Banaue en Batad, omringd door felgroene rijstterrassen. Deze eeuwenoude rijstterrassen staan bekend als de grootste en mooiste ter wereld en worden ook wel de trappen naar de hemel genoemd. De Ifugao, een inheemse bevolkingsgroep, bouwden deze, bijna recht omhoog lopende, rijsterrassen duizenden jaren geleden met hun blote handen.

Vanuit Banaue kun je een tweedaagse trekking naar Batad maken met een overnachting in een heel klein dorpje in de middle of nowhere. Je wandelt over smalle bergpaadjes, tussen de rijstterrassen en door kleine Ifugao dorpjes. Een bijzondere ervaring.

Sagada

Nog een stukje noordelijker ligt het kleine bergdorpje Sagada met zijn traditionele begrafeniscultuur. De voornaamste reden om hier naar toe te komen is om de doodskisten, die aan de rotswanden hangen, te bekijken. Het idee achter deze hangende doodskisten is dat de overledene op deze manier dichter bij de hemel is en dus een minder lange reis hoeft af te leggen. Hoe dan ook, een beetje luguber maar ook wel weer erg interessant om te zien!

Legazpi

Legazpi is een chaotische stad in het oosten van het eiland Luzon en vooral bekend om de Mayon Vulkaan die hier elk panorama domineert vanaf het landschap in de omgeving. Ondanks dat de stad zelf niet veel te bieden heeft is het uitzicht op deze vulkaan wel echt spectaculair.

Donsol

Dit kleine slaperige vissersdorpje in het zuiden van het eiland Luzon heeft één hele grote attractie, snorkelen met de grootste vissen ter wereld.

Het hele dorpje staat in het teken van deze grote vissen, de walvishaaien!

Bohol

Bohol is een rond eiland in het midden van de Filipijnen dat niet bekend staat om zijn tropische stranden maar om de zogenaamde chocolade heuvels en de spookdiertjes.

Bohol is het leefgebied van de Filipijnse tarsier, de met uitsterven bedreigde kleinste primaat. Een schattig, klein rond diertje met enorme ogen. Dit beestje wordt vanwege deze bolle ogen ook wel spookdier genoemd. Het kleine spookdiertje is zo groot als een handpalm maar als hij eenmaal zijn ogen opent kun je er niet omheen. Echt ontzettend schattig om te zien.

In het binnenland van Bohol vind je honderden zogenaamde chocoladeheuvels, genoemd naar de chocoladebruine kleur die de heuvels krijgen aan het eind van het droge seizoen. Het is bizar om te zien dat deze heuvels allemaal identiek zijn aan elkaar qua kleur en grootte. Het is echt een uniek en bizar landschap en geweldig om op een scootertje te verkennen.

Siquijor

Dit eiland staat vooral bekend om zijn vele traditionele healers, of genezers. De inwoners van Siquijor geloven er heilig in en gaan er met al hun klachten naar toe. Het eiland kent een mystiek karakter door de Bolo Bolo genezers die op bijzondere wijze kwalen herkennen en genezen. Sommige Filipinos durven nog steeds niet naar dit eiland af te reizen omdat hekserij en voodoo hier heel normaal zijn.

Maar afgezien van de hekserij en voodoo kent Siquijor ook schitterende, uitgestrekte stranden, mooie watervallen, een prachtig berglandschap en indrukwekkende Spaans koloniale kerken. Een scooter is hier een perfect vervoersmiddel om het eiland en al zijn hoogtepunten te bekijken.

Boracay

Parelwitte stranden en helder blauwe zee. Dat is Boracay. Het eiland heeft een kilometers langgestrekt strand en het beste nachtleven in de Filipijnen. Het is werkelijk een perfect eiland met prachtige zandstranden, heerlijk warm blauw zeewater en wuivende palmbomen. Een tropisch paradijs.

Coron

Het eiland Coron ligt in het noorden van de provincie Palawan, en is één van de mooiste eilanden van het land. Coron is een paradijs voor duikers, en met name wrakduikers. De onderwaterwereld rondom het eiland Coron is met zijn tientallen goed te bereiken Japanse scheepswrakken een perfecte locatie voor wrakduiken op de Filipijnen. Het plaatsje, met dezelfde naam als het eiland, Coron is dé uitvalsbasis voor duikexpedities naar de wrakken.

El Nido

Het grootste eiland van de provincie Palawan is Palawan eiland met het in het uiterste noorden gelegen vissersplaatsje El Nido.  Dit kleine plaatsje doet met zijn honderden uit zee oprijzende rotseilandjes, grotten en verlaten strandjes heel erg denken aan Krabi en Koh Phi Phi in Thailand maar dan dertig jaar terug in de tijd.

El Nido is een heerlijke plek om te relaxen en boottochtjes te maken naar paradijselijke onbewoonde eilandjes en verlaten stranden waar je heerlijk kunt wegdromen.