‘Eerste maand op Aruba’

ESTHER WINK

Na een korte vlucht kwam ik op zondag 28 augustus rond 6 uur ’s avonds aan op de luchthaven van Aruba. Het was heel erg wennen dat reizen zonder zus Sandra, maar het zou niet lang meer duren voor ik weer bekenden om me heen zou hebben. Als enige Europeaan mocht ik zonder controle door de poortjes van de luchthaven, terwijl alle Colombianen in een lange rij op hun stempels moesten wachten. Toen ik met mijn zware bagage naar buiten liep om een pinautomaat te zoeken overviel de hitte op Aruba me gelijk. Nee, ik was zeker nog niet gewend aan dit klimaat! Ook vond ik het heel gek om Nederlands te praten met de mensen, zoals met de vriendelijke taxichauffeur die me in zijn luxe taxi naar Blue Village bracht en me van alles vertelde over het eiland.

Aangekomen bij Blue Village werd ik door de receptionist naar mijn eenpersoonsstudio gebracht en was ik verrast door de grootte en faciliteiten van mijn nieuwe plekje. En ik was zo blij dat ik weer voor een tijdje niet meer uit mijn backpack hoefde te leven en mijn spullen in een kast kon leggen! Blue Village is trouwens een combinatie van een resort voor toeristen en appartementencomplex voor studenten en is gelegen in het noorden van het eiland. Het is allemaal erg basic, maar het heeft twee zwembaden, een bar, restaurant, wasserette.. kortom, als je even geen zin hebt, hoef je niet van het complex af.

Diezelfde avond heb ik Laura uit België voor het eerst ontmoet en Isabel, die ik al in Nederland had ontmoet, weer gezien. Zij zijn ook rechtenstudenten en zitten samen in een appartement schuin tegenover mij. Bij de bar van Blue Village hebben we een drankje gedronken en besproken hoe we ons de eerste dagen zouden verplaatsen op het eiland zonder auto.

De volgende dag hebben we de bus gepakt naar de universiteit, waar we een meeting hadden om onze vakken uit te kiezen en om kennis te maken met de docenten en de andere uitwisselingsstudenten van de rechtenfaculteit. Daarna hebben we een goedkope huurauto kunnen regelen die aan het eind van de week bij ons afgeleverd zou worden. Na een dag van alles regelen vond ik het wel tijd voor een rustdagje bij het zwembad 🙂

De dag erna zijn Isabel en ik weer naar de universiteit gegaan om onze eerste college van het vak Internationaal Publiekrecht te volgen. Ik had dit vak al in het Engels in Groningen gevolgd, maar wilde het als opfriscursus gebruiken en naast de ‘lastige’ master vakken mijn tijd hier iets relaxter maken. Het viel ons gelijk al op dat de lessen hier heel anders zijn dan in Nederland. We zitten met ongeveer tien studenten in een lokaal en de les is heel interactief, het is een combinatie van een hoorcollege en een werkcollege. De hele universiteit doet mij sowieso meer aan een kleine middelbare school denken: de lokalen zijn heel schools ingedeeld, je loopt steeds dezelfde mensen tegen het lijf, er is een schattig binnenplaatsje en rondom het gebouw zijn er allemaal fijne studeerplekken.

De volgende dag hadden we (behalve Laura) alweer vrij en zijn we naar Eagle Beach gelopen voor onze eerste ultieme stranddag 🙂 Dit strand is naar mijn mening het mooiste strand van het eiland! Zo onrustig als ik was om het eiland te verkennen ben ik gelijk een lange wandeling over het prachtige strand gaan maken.

In het weekend stond ons eerste uitje gepland: een tour over het eiland en barbecue op het strand! Dit werd georganiseerd door een aantal studenten van de universiteit. De dag begon met een walking tour door Oranjestad (heet!), vervolgens een bustour door het zuiden van het eiland en ’s avonds hebben we gezwommen, gegeten en gedronken op Arashi Beach. Ik had in het begin echt niet verwacht contact te hebben met de Arubanen en dacht dat de uitwisselingsstudenten en locals gescheiden van elkaar leefden op het eiland. Maar de locals vinden het juist super leuk om je het eiland te laten zien en dingen samen te organiseren 🙂 Misschien komt het ook wel omdat toerisme hier met de paplepel ingegoten wordt, de mensen zijn hier zo ongelofelijk vrolijk en vriendelijk!

Zondag werd onze auto eindelijk gebracht! Na een oefenrondje rijden (even wennen aan de automaat!) zijn we direct boodschappen gaan halen bij de Superfood. Echt heerlijk om dat niet meer lopend in de hitte over slechte wegen te hoeven doen.

De volgende dag heb ik weer een dagje bij het zwembad gechilld (wat een straf om hier te zitten haha) en de dag erna zijn we weer naar een nieuw strand gegaan: Boca Catalina. Een rustig en mooi strand waar je goed kan snorkelen! Natuurlijk was ik weer te onrustig om te blijven liggen en ben ik naast het snorkelen ook nog naar de omliggende stranden gaan wandelen.

Op donderdagochtend ben ik met de auto naar het dierenasiel gereden. Al vanaf de eerste dag op Aruba vielen de vele straathonden en katten me op. Daarnaast besefte ik dat ik wel erg veel vrije tijd heb en dat elke dag op het strand liggen me waarschijnlijk een beetje zou gaan vervelen. Daarom besloot ik bij het dierenasiel te kijken en te vragen of ik er vrijwilligerswerk zou kunnen doen. En de eerste indruk was gelijk goed! Toen ik binnenkwam werd ik gelijk begroet door een paar aardige Nederlandse vrijwilligers, waarvan één me heeft rondgeleid door het asiel. Wat dit asiel zo leuk en anders maakt is dat de grote honden, puppy’s en katten een grote binnen- en buitenruimte hebben waar ze kunnen lopen (wel gescheiden van elkaar natuurlijk) in plaats van dat ze de hele dag in een klein hokje vastzitten. Dit maakt het werk wel hectisch omdat de honden constant aandacht vragen maar het is wel super leuk en gezellig 🙂 Voorzichtig heb ik gevraagd of ik hier eventueel aan de slag mocht gaan en ze waren ontzettend blij met een nieuwe vrijwilliger! De dinsdag daarop zou mijn eerste werkdag worden.

Diezelfde dag zijn Isabel en ik nog naar Divi Phoenix, een vijfsterrenhotel aan Palm Beach gegaan. Via via hadden we gehoord dat niemand het daar opmerkt als je als niet-hotelgast gebruik maakt van het awesome zwembad en strand voor het hotel. Wat een contrast met de ochtend bij het asiel, maar wat was het er heerlijk relaxt! Echt een paradijsje 🙂 .

Vrijdagavond ben ik voor het eerst uitgegaan op Aruba en zaterdagavond zijn we met een aantal exchange studenten gaan barbecueën, wat overigens hier standaard een keer per week wel wordt gedaan, op het strand of bij een zwembad 🙂 Op zondag zijn Isabel en ik voor het eerst met de auto het eiland gaan verkennen! We begonnen bij Tres Trapi, een zwemplaatsje waar je met trappen in de rots het water in kan komen.

Vervolgens zijn we doorgereden naar de California Lighthouse, waar het echt stikt van de toeristen, maar ik snap niet zo goed wat er zo bijzonder is aan deze vuurtoren. Misschien is het voor de gemiddelde Amerikaanse toerist bijzonderder dan voor iemand die al genoeg vuurtorens in eigen land heeft gezien 😉

Daarna zijn we via een weg langs de ruige oostkust richting de Natural Bridge (die inmiddels ingestort is) gereden. We kwamen er halverwege achter dat onze huurauto niet zo geschikt is voor deze off-road weg, dus de volgende keer zullen we met een beter voertuig hiernaartoe komen :p Wel een ontzettend mooie route naar mijn mening, er is hier geen toerist te bekennen! Eigenlijk wilden we ook nog naar Andicuri Beach, maar we hadden iets teveel hooi op onze vork genomen waardoor we tot aan de Natural Bridge zijn gegaan en de laatste uurtjes bij Eagle Beach gespendeerd hebben.

De volgende twee weken zouden we het veel drukker krijgen met onze lessen, aangezien de docent die twee mastervakken zou geven maar voor twee weken op Aruba was en daarom alle colleges in twee weken gepropt werd. Die maandag begonnen we met Nationaliteitsrecht, een vak wat we alle drie volgen. Tussen de colleges door moesten we een aantal opdrachten inleveren, maar het tentamen is gewoon een take-home tentamen, waar je drie maanden te tijd voor hebt en het ook nog eens met z’n allen kan maken. Super relaxt dus en weer een zorg minder 🙂 Het andere mastervak wat ik volg is Comparative Private Law, hier moet ik binnenkort een grote paper van inleveren dus dat is iets pittiger. Al met al is het toch een stuk relaxter dan in Nederland. De motivatie is helaas wel erg ver te zoeken door het mooie weer :p

Inmiddels heb ik ook al vier ochtenden bij het dierenasiel gewerkt. Om 8 uur gaat het asiel open en dan gaan de vrijwilligers de ruimtes waar de dieren zitten schoonmaken. Ondertussen krijgen alle honden en katten eten. Op de eerste dag ben ik met een vrijwilliger naar het afmaakhok gegaan, wat heel heftig was. Het afmaakhok is een vreselijk hok voor het asiel, dat de overheid er heeft neergezet zodat de locals hier honden en katten kunnen dumpen die ze niet meer willen. Ook worden er straathonden en katten neergezet om de aantallen op straat te verminderen. Een van de vrijwilligers gaat in de ochtend naar het afmaakhok om te kijken wie ze mee kan nemen naar het asiel en voor adoptie beschikbaar kan stellen. Helaas zitten we in het asiel ook aan de limiet en kunnen de meeste katten niet meegenomen worden naar het asiel. Honden zijn populairder voor adoptie dus ik zie regelmatig nieuwe puppy’s in het asiel. Het ergste is om het afmaakhok binnen te lopen en vervolgens al die dieren achter te moeten laten, wetende dat ze binnen een paar uur met een vreselijk pijnlijke spuit afgemaakt worden. Om positief te blijven moet je het dan zo bekijken: als het asiel er niet geweest zou zijn, had je niet één kunnen redden, en nu red je er tenminste een paar 🙂

Aan het eind van de ochtend worden de pups gecheckt op teken en af en toe moet er een naar de dierenarts (die achter het asiel zit) om inentingen te krijgen en het bloed te testen. Dat vind ik één van de leukste taken om te doen 🙂 Af en toe komt er weer een nestje pups binnen en merk je dat ze nog veel te jong zijn om bij de moeder weggehaald te worden. Dan voelt het echt alsof het kleine baby’s zijn want ze klemmen zich helemaal aan je vast alsof je hun moeder bent :p.

Vorig weekend zijn Isabel, Laura en haar vriendin en ik weer een dagje weggeweest met de auto! We reden eerst naar Mangel Halto, een super mooi plekje waar je kan chillen en snorkelen. Daarna door naar Baby Beach, wat op het zuidelijkste puntje van Aruba ligt, en hebben daar tot zonsondergang op het strand gelegen. ‘s Avonds hebben we heerlijk verse vis gegeten bij de Zeerover! We hadden een perfect plekje op de pier, naast de vissersboten waarmee ze dezelfde dag nog onze vis hebben gevangen.

Die zondag hebben een aantal locals van de universiteit een geweldige boottrip voor ons georganiseerd! Van 11 uur ‘s ochtends tot 7 uur ‘s avonds zijn we langs de westkust gevaren en hebben veel stops gemaakt om te zwemmen, snorkelen, eten en te drinken. Ondanks dat we echt allemaal flink zijn verbrand, was het een super geslaagde trip 🙂

Afgelopen week was een erg drukke week op de universiteit met colleges en opdrachten inleveren, en daarnaast het werk bij het dierenasiel. Om het weekend goed in te luiden zijn we met (bijna alle) exchange studenten bij Blue Village voor gaan zitten en daarna nog met een groepje uitgeweest.

De volgende avond zijn we naar een Holi Powder feestje geweest, waar ik eindigde als blauwe smurf :p Op zondag zijn Laura en ik met andere exchange studenten naar het strand in Palm Beach gegaan en hebben daar tot ‘s avonds laat op het strand gechild met de muziek van Roots Palmera op de achtergrond, die speelde op de Pelican Pier.

Inmiddels ben ik dus precies een maand op Aruba! Tot nu toe is alles echt boven mijn verwachtingen 🙂 En de tijd vliegt! Af en toe raak ik lichtelijk in paniek over het feit dat alles zo snel gaat. Maar ik probeer hier, in tegenstelling tot in Nederland, met de dag te leven en van alles te genieten. Gelukkig heb ik nog drie maanden te gaan op Aruba, want ik ben nog lang niet klaar met dit eiland! 😉