‘Een reis door Syrië’

MINKE WINK

Na maanden uitkijken, visa’s regelen en routes uitstippelen waren we klaar om te vertrekken naar buurland Syrië. Na een nacht zonder slaap, en afscheid met tranen van onze medestudenten, vertrokken we ‘s ochtends vroeg met het vliegtuig naar het Zuiden van Turkije, naar Adana. Vanaf daar hebben we een bus gepakt naar Antakya, een plaatsje vlakbij de grens, om vanaf daar weer door te reizen naar Aleppo in Syrië. Omdat we in Istanbul al een visum aangevraagd hadden konden we zo de grens over.

Aleppo

Die avond kwamen we aan in Aleppo. We hadden snel een hotel gevonden en besloten dat het genoeg was geweest voor die dag. De volgende dag gingen we de stad in. Aleppo is denk ik een van de meest conservatieve steden in Syrië. Dat was ook wel te merken op straat. De stad was geel en zwart. Geel van alle tax’is die er rond reden en zwart van alle boerka’s. Ondanks dat kent Syrië wel een van de meest gastvriendelijke volken van de wereld! Overal om me heen werd ‘Hello!’ en ‘Welcome to Syria!’ geroepen. Geweldig! Echt, de mensen hier zijn supervriendelijk en gastvrij!

We besloten de volgende dag samen met 2 andere Nederlandse jongens die we in Antakya ontmoet hadden een tour te doen door de ‘Dead Cities’ van Syrië. Kort samengevat zijn de ‘Dead Cities’ verschillende plaatsjes tussen Aleppo en Hama waar oude ruïnes te zien zijn. Erg indrukwekkend om te zien!

Hama

Onze gids heeft ons eind van de middag afgezet in Hama. Die avond hebben we in Hama nog even een hapje gegeten en hebben we de bekende ‘waterwheels’ in deze stad bekeken.

Vanuit Hama hebben we de volgende dag een tour geboekt naar het zogeheten sprookjeskasteel ‘Crac des Cheveliers’. Dit kasteel was ontzettend groot met overal gangetjes en trappetjes.

Nadat we ruim 2 uur hadden rondgekeken in het kasteel heeft onze chauffeur ons naar de stad Homs gebracht vanwaar we een bus door het woestijnlandschap naar het Oosten van Syrië, Palmyra, konden pakken.

Palmyra

De volgende ochtend hebben we de ruïnes in Palmyra bezocht. Echt heel mooi om te zien hoeveel er nog in tact is van deze wederom oude stad midden in de woestijn. Erg indrukwekkend om te zien, ondanks dat het 40 graden was.

We hebben de ruïnes bekeken vanaf een kameel, wat niet de meest comfortabele manier was, maar wel een super leuke ervaring!

Damascus

Die middag hebben we de bus gepakt naar Damascus waar we ‘s avonds aangekomen zijn. Na een hapje eten in het zogeheten ‘backpackers gedeelte’ van Damascus besloten we maar lekker vroeg onder de wol te kruipen. En dit keer niet in een standaard hotelkamertje, maar lekker in de buitenlucht op het balkon van ons hotel. Bizar, maar goedkoop en weer eens wat anders!

De volgende dag zijn we eropuit gegaan in deze grote stad. We hebben uren rondgelopen in het oude gedeelte van de stad. Dit gedeelte is echt een groot doolhof met allemaal kleine steegjes en heel veel kleine winkeltjes en marktkraampjes en hier en daar een moskee of kerkje. Echt wauw! Wat een prachtige stad!

Vanavond slapen we nog een nachtje op het balkon van ons hotel en morgen vertrekken we naar Amman in buurland Jordanië!