‘Een paar glaasjes sherry’

MINKE WINK

Sherry (jerez) is meer dan een oma drankje! Ik dacht altijd dat het sterk en bitter was maar dit is absoluut niet waar.

In het noorden van de provincie Cádiz vormen de steden Jerez de La Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María de zogeheten ‘Sherry Triangle’. In deze wijndriehoek wordt sherry geproduceerd die, door het perfecte klimaat, nergens anders ter wereld geproduceerd kan worden. Reden genoeg dus om eens een kijkje te nemen in één van de vele bodegas (wijnhuizen) in deze regio!

Na een aantal dagen carnaval in Cádiz, en een bezoekje aan de stad Jerez de la Frontera besloten we aan het eind van de week een bodega te bezoeken in El Puerto de Santa María.

Cádiz

Terug naar Cádiz! Carnaval duurt zo’n 10 dagen in Cádiz en ondanks dat het na het weekend minder druk was in de stad was er nog genoeg te doen en te zien. Zo hebben we naast de straatmuzikanten een aantal van de vele zangkoren op het marktplein bewonderd en toegejuicht. Echt geweldig om te zien met hoeveel passie die Spanjaarden zingen en muziek maken!

Jerez de la Frontera

De sherrystad van Andalusië. Omdat Sandra lessen had in deze stad besloten we hier een middag rond te kijken en de toerist uit te hangen. We hebben het ‘alcázar’ van Jerez bezocht vanwaar we mooie uitzichten over de stad hadden. Het alcázar zelf was lang niet zo groot en mooi als die in Sevilla maar er waren bijna geen toeristen wat het wel weer erg bijzonder maakte. Verder hebben we vooral door de stad gelopen en broodjes gegeten op één van de vele schattige pleintjes in Jerez voordat we weer terugkeerden naar Cádiz.

El Puerto de Santa María

Wanneer je over de wegen van Spanje rijdt zal er zo nu en dan een enorm bord van een enorme zwarte stier oprijzen aan de horizon. Tegenwoordig is dit bord het symbool van de Spaanse cultuur, maar oorspronkelijk was het een reclamebord voor Osborne, een beroemde sherry en brandybodega. Bodegas Osborne is gevestigd in El Puerto de Santa María, een klein stadje in de ‘sherry triangle’ waar we onze eerste woorden Spaans spraken.

Op een mooie zonnige ochtend besloten we een bezoekje te brengen aan Bodegas Osborne om meer te weten te komen over de sherry.

Om half 11 ‘s ochtends kregen we samen met een Engels stel een tour door de bodega. De tour was echt super interessant en onze gids legde alles heel makkelijk en vermakeljk uit. Als echte kenners mochten we natuurlijk aan het eind van de tour de verschillende soorten sherry proeven. We waren echt verrast door de verschillende smaken en hadden al snel een favoriet! Onze gids liet ons achter met 4 flessen sherry en een mandje chips waarvan we nog een hele tijd hebben genoten.

Een beetje tipsy liepen we vervolgens naar Sparks om met de andere meiden van de school te meeten. Omdat het heerlijk weer was zijn we weer naar het strand gegaan voor tapas, tinto de verano en de zon op onze bol. Echt genieten. Ik voel me helemaal thuis in Spanje!

Cádiz

Het tweede weekend van carnaval en mijn laatste in Cádiz. In de stad was het nog steeds één groot feest en ook wij konden natuurlijk niet binnen blijven zitten. Als aardbeien in onze Primark onesies en met een rood met zwarte stippen geschminkt gezicht gingen we de straat op. We waren best wel vroeg de stad ingegaan en zaten de mensen te bewonderen die kwamen aanlopen op het plein bij de kathedraal. Binnen anderhalf uur stond het hele plein weer vol met verklede mensen en plastic tassen met drankjes. Geweldig om te zien!

We hadden afgesproken met twee meiden van de Sparks talenschool en met z’n vieren liepen we naar het strand om van de zonsondergang te genieten. Hierna gingen we weer terug naar het centrum waar we alweer afscheid moesten nemen van de meiden. De rest van de avond hebben we op en rond het plein doorgebracht, tussen de feestende massa.

Na twee uurtjes slaap ging om half zes ‘s ochtends de wekker. Terwijl de straten werden schoongemaakt was ik alweer op weg naar het treinstation. Op naar mijn volgende bestemming, Valencia!