‘Een paar dagen Israël’

MINKE WINK

Vanuit Amman vertrokken we met de bus naar Jeruzalem om vanaf daar door te reizen naar Tel Aviv. We werden maar liefst 2 uur vastgehouden op de grens en bekogeld met vragen. Gelukkig konden we na lang wachten, en alle vragen braaf beantwoord te hebben, door naar Jeruzalem. Vanaf daar hebben we een taxi gepakt naar Tel Aviv waar we eerst zouden verblijven. Best bizar dat door alle comotie bij de grens we de hele dag hebben moeten reizen en wachten om van Amman in Tel Aviv te komen terwijl de afstand op de kaart maar zo klein is.

Tel Aviv

Aan het eind van de middag kwamen we aan in Tel Aviv en hebben we een hostel gevonden. Samen met onze kamergenoot hebben we die avond gerelaxt in het hostel. 

De volgende ochtend zijn we naar het strand geweest in Tel Aviv. Tel Aviv is bijna het tegenovergestelde van Jeruzalem. Erg Westers en erg veel bloot op straat. Dat is weer even wat anders dan de alleen maar zwarte boerka’s die we tot nu toe voornamelijk gezien hebben. We hebben de hele dag op het strand gelegen en omdat we dachten dat we toch al een lekker kleurtje hadden en niet meer konden verbranden waren we niet erg strict met insmeren. Foute boel. Als 2 knalrode kreeften zijn we eind van de dag met hangende hoofden teruggelopen naar het hotel. Wat een pijn. We zijn meteen naar de dichtstbijzijnde apotheek gerend voor een dikke tube Aloë Vera. 

Jeruzalem

De volgende dag zijn we naar Jeruzalem gereisd. We hebben een poging gedaan om de stad te bekijken maar omdat we zo verbrand en verschroeid waren besloten we maar binnen te blijven en in bed te liggen tot de zon hem gesmeerd was.  

Pas ’s avonds durfden we weer naar buiten te komen en hebben we een bezoekje gebracht aan de ‘Western Wall’ (open Synagoge) waar de Joodse mensen het begin van de ‘Sabbath’ aan het vieren waren. Daarna hebben we ergens een drankje gedronken met backgammon en een waterpijp. Onze dag was weer goed. 

De volgende ochtend hebben we de stad bekeken. Echt wat een geweldige stad! Als ik meer tijd had zou ik hier zeker langer willen blijven. Overal lopen Moslims, Joden, Christenen en natuurlijk de veel toeristen door elkaar en de Moskee, Synagoge en de Kerk bevinden zich allemaal binnen dezelfde stadsmuren. Het was heel erg interessant om de belangrijke plekken te bekijken van deze verschillende religies.  

De hele dag hebben we rondgelopen in de straatjes van Jeruzalem, kerkjes bezocht, gesnuffeld tussen de prullaria op de marktkraampjes en uitgerust op terrasjes met een hapje en een drankje.  

Het bizarre aan deze stad is dat je echt overal bewapende soldaten ziet lopen (ook veel jonge vrouwen) en ik denk dat ik nog nooit zo vaak door detectiepoortjes ben gelopen als in dit land.

Omdat de bekende Moskee op vrijdag en zaterdag niet bezocht mocht worden door toeristen besloten we hier op zondag voordat we naar Eilat vertrokken een bezoekje te brengen. Als niet-Moslims mochten we de moskee helaas niet van binnen bekijken maar alleen van de buitenkant zag het er al heel indrukwekkend uit.

Eilat

Dezelfde dag hebben we de bus gepakt naar Eilat in het Zuiden van Israël. Eenmaal daar aangekomen hebben we wat gegeten en zijn we meteen gaan slapen.

De volgende dag zijn we naar het zogeheten ‘Dolphin Reef’ in Eilat geweest. Ja, de naam zegt het al. Dolfijnen!

Hier hebben we gedoken tussen de dolfijnen en andere vissen. Omdat de dolfijnen niet getraind zijn mocht je ze niet aanraken maar ze kwamen toch erg dichtbij!

De rest van de dag hebben we heerlijk op het strand doorgebracht en deze keer hadden we ons goed ingesmeerd en een plekje in de schaduw opgezocht!

Vandaag zijn we weer terug naar Jordanië gereisd. Vergeleken met de grens die we moesten oversteken toen we Israël inkwamen was dit een eitje. Er waren een paar gebouwtjes ergens midden in de woestijn en na een paar paspoortcontroles en vriendelijke welkomstberichten van Jordaanse soldaten bevonden we ons alweer in Jordanië.