Een kat adopteren uit Curaçao

SANDRA WINK

Denk je erover om een kat te adopteren uit het buitenland? Ik geef je tips en vertel je over mijn ervaring met het adopteren van een kat uit Curaçao.

Adoptie drukte vanwege corona

Zeker in deze (corona) tijd zoeken veel Nederlanders een kameraadje voor thuis. De Nederlandse dierenasiels worden overspoelt met aanvragen. Mijn vriend Richard en ik liepen al een tijdje rond met het idee om een kat te adopteren. In de eerste instantie waren we op zoek naar een verhuiskat of een asielkat uit Nederland. Dagelijks hield ik de websites en pagina’s van dierenasiels in de gaten. Wanneer er een nieuwe leuke kat werd aangeboden, stuurde ik direct een aanvraag. Veel asiels zijn door de overstroming aan reacties ook telefonisch lastiger te bereiken. Binnen een paar seconden zijn er al meer dan tientallen geïnteresseerden, iedereen zit er bovenop. Logisch natuurlijk, nu de meeste mensen (alleen) thuis zitten en het gezelschap van een dier goed kunnen gebruiken. Ook voor de dierenasiels is het natuurlijk geweldig dat er in deze tijd zoveel vraag is naar een huisdier. Mijn hoop is alleen dat deze dieren ook na corona nog net zoveel aandacht en liefde krijgen van hun baasjes.

Kitten Rescue Curaçao

Na talloze onbeantwoorde aanvragen bij dierenasiels was de keuze vrij snel gemaakt om ons nieuwe huisdier te adopteren uit het buitenland. Zeker in deze tijd vindt bijna elke asielkat in Nederland toch wel een liefdevol thuis, in tegenstelling tot de asielkatten in het buitenland. Ik nam contact op met het Kitten Rescue Center op Curaçao. Hier was ik ruim 3 jaar geleden al op bezoek geweest. Het opvangcentrum en de gastvrijheid van Miriam lieten een goede indruk achter. Stichting Kitten Rescue Curacao biedt opvang voor moederloze kittens, zogende katten, gewonde katten en voor katten met een beperking.

Ik stuur Miriam een berichtje met een beschrijving over wat voor kat we graag zouden willen adopteren. Het liefst oranje gekleurd, ongeveer een jaar oud en heel aanhankelijk. Ik krijg een foto terug van een zwart/grijze Cypers met witte sokjes. En twee verschillende kleuren ogen. De kat vindt nieuwe mensen eng en kruipt niet zomaar bij je op schoot. Een groter contrast dan onze omschrijving kan bijna niet. Toch zijn we verkocht en besluiten we Dommel te adopteren. Hij heet Dommel omdat hij is geboren in de Dommelstraat in Willemstad en op het dak woonde van een huis. Zijn moeder was wild en na heel veel moeite hebben ze hem gevangen. Zijn ene oog is wat verkleurd door een nare infectie toen hij klein was, vandaar de verschillende kleur ogen. Maar hij kan zien en zijn ogen worden niet beter maar ook niet slechter. Er is alleen één probleem. Vanwege corona zijn er geen vliegbegeleiders die Dommel mee kunnen nemen naar Nederland. Geen probleem, besluit ik direct. Ik kom Dommel zelf wel ophalen!

Ontmoeting met Dommel

De volgende ochtend na aankomst op Curaçao rijd ik direct met mijn zussen naar het Kitten Rescue Center. We worden zo hartelijk ontvangen, en dat terwijl ze druk bezig zijn met hun sterilisatie project. We zien dat er een katten café is bijgekomen en natuurlijk meer katten. Er huppelen een paar geiten rond, er waggelen ganzen door de tuin en een aantal vrolijke honden volgen ons bij elke stap. Ook als je niet van plan bent om een kat te adopteren is het ontzettend leuk om het kattencafé te bezoeken en de kittens te knuffelen.

We lopen het hok binnen waar de oudere katten zitten. Eenmaal in de ruimte eist direct een oranje kat (helaas met aids) al onze aandacht op. Ik zie Dommel in de hoek liggen. Hij is heel verlegen, maar komt over als een zachtaardig ventje. Vanuit een houten kistje houdt een andere kat ons nauwlettend in de gaten. Dommel laat zich heel voorzichtig aaien maar is al snel weer onder de bank te vinden. Dit wordt nog een heel project, denk ik. Hopelijk voelt hij zich gauw veilig en thuis wanneer hij gesetteld is in Nederland.

Wanneer we het hok van de kittens inlopen, zijn we geobsedeerd door alle schattige kittens. Ze laten zich helemaal aaien en zijn super speels. Kittens worden hier per 2 geadopteerd, zodat ze elkaar hebben. Sommige kittens zijn nog geen 2 weken oud. Het is hartverscheurend om de verhalen te horen achter deze dieren en tegelijkertijd ontzettend bijzonder wat het Kitten Rescue Center voor ze doet.

Omdat Dommel is geboren in de Dommelstraat op Curaçao, kan een bezoekje aan zijn roots niet ontbreken tijdens deze vakantie. Ook koop ik een reiskennel bij de Dommelsche Watermolen (toepasselijke naam weer) en spreek ik nog een keer af met Miriam bij de dierenarts voor een handtekening op de nodige formulieren. En dat is alles! Miriam neemt Dommel mee naar de luchthaven en vanaf dat punt neem ik de zorg en verantwoordelijkheid op me. Spannend!

Wat moet je regelen voor de adoptie?

Om een kat te adopteren uit het buitenland moet je in ieder geval rekening houden met de volgende dingen:

– de kat heeft een rabiës vaccinatie nodig ten minste 21 dagen voor vertrek

– de kat heeft een vaccinatie paspoort nodig en een gezondheidsverklaring van de dierenarts

– de kat moet gevaccineerd zijn tegen kattenziekte en niesziekte.

– ook dien je je kat te testen op aids en leukemie zodat je zeker bent van een gezond beestje

Het fijne is dat dit bij het Kitten Rescue Center allemaal voor je geregeld wordt. Zelf hoef je alleen maar een reiskennel aan te schaffen en de kat op je vliegticket aan te melden via je luchtvaartmaatschappij.

Kosten adoptie

Hoewel ik alleen de ervaring heb van een adoptie uit Curaçao, kan ik hiervan een overzicht geven. Het is me qua kosten namelijk erg meegevallen. En het is het allemaal waard geweest. Adoptie kosten zijn 50 euro. Het asiel zorgt ervoor dat de kat gevaccineerd, gechipt en getest wordt op leukemie en aids. De kosten voor de veterinaire dienst zijn rond de 30 euro. De grootste kostenpost is de vlucht, 200 euro voor de reis van Curaçao naar Amsterdam. Al met al kun je dus rekenen op zo’n 300 euro.

Zwerfkattenprobleem Curaçao

Het Kitten Rescue Curaçao legt het zwerfkatten probleem uit op hun website. Het zwerfkatten probleem op Curaçao is groot, heel groot! Wellicht voor velen onzichtbaar maar het leed is enorm. De overpopulatie in woonwijken en bij resorts zorgt voor verspreiding van ziekten, ondervoede kittens, aan- en doodgereden katten en het dumpen van kittens. In dozen of plastic zakken achtergelaten om op een afschuwelijke manier aan hun einde te komen. Moederloze kittens zonder enige kans op overleving als er geen hulp geboden wordt. Deze schrijnende situatie heeft geleid tot het ontstaan van Kitten Rescue Curaçao. Ze zijn als particulier initiatief in 2014 gestart met het bieden van hulp aan net geboren kittens. De laatste jaren is de stichting zich noodgedwongen ook gaan inzetten voor zogende poezen met kittens, gewonde katten en voor katten met een beperking. De stichting biedt katten een veilige plek om te herstellen en biedt moeders een plek om hun baby’s groot te brengen in een veilige omgeving, steriliseert de katten en zoekt een nieuw huis voor ze.

Het is goed te doen om een kat uit het buitenland te adopteren! Zeker bij het Kitten Rescue Center, daar helpen ze je met al het regelwerk voordat je je kat mee naar huis kan nemen. Houd er wel rekening mee dat asielkatten soms erg moeten wennen aan mensen, en dat veel katten een trauma hebben vanuit hun verleden. Gelukkig kent Miriam haar katten alsof het haar eigen kinderen zijn en ze kan je heel goed helpen bij het vinden van je kameraadje!

Nieuw thuis voor Dommel

Inmiddels is Dommel helemaal gesetteld in ons koude kikkerlandje. Na aankomst dook hij direct achter de bank, en was ik bang dat hij zich daar weken zou verschuilen. Hij was zó bang, alles was nieuw voor hem. Hij had zelfs nog nooit een wasmachine gehoord of een tv gezien. We lieten hem op zijn eigen tempo de ruimte verkennen, zonder iets te forceren. Hij liet zich langzaam steeds vaker zien. Na een paar dagen konden we hem uitgebreid aaien en wist hij niet wat hij meemaakte. Spinnen, kroelen, kopjes geven, vanaf dat punt ging het razendsnel. Nu is het een echte knuffelkont en we zijn ontzettend blij met hem. En Dommel woont nu in een paradijs (wel iets kouder dan op Curaçao) waar hij maar heel gelukkig oud mag worden 😊