Een innerlijke ontdekkingsreis

Het ervaren van een ademsessie

SANDRA WINK

Ademsessie? Maar ademen gaat toch vanzelf? Daar hoef ik toch geen begeleiding bij te hebben? Klinkt veel te zweverig allemaal! Dit zijn enkele (onbewuste) overtuigingen die ik had voordat ik een ademsessie uitprobeerde. Gelukkig denk ik er nu heel anders over, en kan ik het iedereen aanraden. Hier hoef je geen zweverig type voor te zijn 😉

Iedereen maakt in zijn leven wel stressvolle momenten mee en hierdoor pas je onbewust je ademhaling aan. Je houdt je adem bijvoorbeeld in als er iets heftigs gebeurt of wanneer je een negatieve emotie wilt onderdrukken. Hiermee pas je je ademhalingspatroon aan. Zo ademen de meeste mensen (en ook ik!) alleen maar tot hun middenrif en niet vol uit de buik zoals een baby dat doet. Het gaat zo automatisch, je staat er niet eens bij stil. Daarom is het juist zo belangrijk dat je goed ademhaalt. Dit is letterlijk de basis van je bestaan.

Ik zocht niet bewust naar een ademcoach. Zoals veel anderen ben ik niet bezig met bewust ademhalen en wat voor signalen mijn lichaam me geeft op het moment dat mijn ademhaling te hoog zit of even stopt. Alleen al tijdens yoga of meditatie kan ik me altijd moeilijk op mijn ademhaling focussen omdat mijn gedachten alle kanten opschieten.

Noreen leerde ik 10 jaar geleden kennen, in een klein vissersdorpje op de Filippijnen. Minke en ik waren hier al bijna 2 maanden en we zouden nog maandenlang door Zuid Oost Azië reizen. Het was de reis van mijn leven, ik leerde mezelf, en Minke, zó goed kennen. Reizen door de Filippijnen was destijds een uitdaging. We hadden nog geen smartphone en er waren toen nog maar weinig reizigers. Op sommige eilanden leken we wel beroemdheden, zo bijzonder vonden de locals het om ons te zien. Noreen kwam net van een groepsreis die ze begeleidde in Taiwan en ik weet nog dat ik haar toen al zo inspirerend vond. Ze kwam zo kalm, rustig en wijs over. Minke kende haar al van de tijd dat ze in Thailand stage liep. We brachten de hele week samen door en maakten een prachtige boottour naar paradijselijke onbewoonde eilandjes.

Fast-forward naar 2020. Via Facebook blijf ik op de hoogte van Noreen haar avonturen. Na jarenlang in de reisbranche te hebben gewerkt maakt ze een carriere switch en wordt ze in 2019 ademcoach. Ademcoach? Dacht ik nog. Maar iedereen weet toch hoe je moet ademen?

Esther nam de eerste stap om bij Noreen langs te gaan voor een ademsessie en ze merkte zoveel voordelen dat ze direct een ademtraject (meerdere ademsessies) in ging.

De donkere maand december deed zijn intrede, de tweede lockdown werd ingevoerd en ik voelde me onzeker of de geplande reis naar Tanzania wel door kon gaan. Op een dag haalde ik Esther op na een ademsessie en praatte ik bij met Noreen over de afgelopen jaren. Ik luisterde aandachtig naar haar inspirerende verhaal, van werken in de reisbranche en de wereld over reizen naar een innerlijke reis die haar heeft gebracht naar waar ze nu staat. Ze doet haar werk met zoveel passie en het past helemaal bij haar. Ik kwam zo geïnspireerd weer thuis dat ik Minke overhaalde om direct een ademsessie in te plannen. Eigenlijk had ik nog steeds niet echt een idee wat het inhield maar liet ik me maar verrassen.

Van tevoren had Noreen ons gevraagd om een thema te bedenken, waarmee we onze ademsessie in wilden gaan. Op een van de laatste dagen van 2020 bellen we aan bij Noreen, doen we de schoenen uit en lopen haar gezellige appartement binnen. De inrichting is eenvoudig, rustig en vooral heel erg op reizen gericht. Hier worden we al helemaal blij van. Normaal gebruikt Noreen een praktijkruimte maar vanwege de lockdown worden alternatieve (oftewel oorspronkelijke) geneeswijzen niet gezien als medisch beroep en is dit dus gesloten. Jammer en zo onbegrijpelijk, zeker in een tijd waarin alles onzeker is en er behoefte is aan extra aandacht voor de mentale gezondheid.

We drinken een theetje en kletsen over vanalles en nog wat. We vergeten bijna de ademsessie zelf nog te doen en het is even schakelen als ik alleen met Noreen mijn thema bespreek. Plots ‘moet’ ik mezelf kwetsbaar opstellen, terwijl ik mezelf het liefste altijd groot houdt. Zelfontwikkeling is mijn thema, waarbij mijn focus voor 2021 zelfliefde is. Vervolgens mag ik gaan liggen op een comfortabel matje op de grond en beginnen we met een ontspanningsoefening. De stem van Noreen zorgt ervoor dat ik ondanks de spanning omdat ik niet weet wat er gaat komen toch snel mijn rust kan vinden.

Noreen vertelt me dat ik kan beginnen met de verbonden ademhaling. Dit houdt in dat je inademt door je mond en direct daarna weer uitademt door je mond, zodat je in- en uitademing met elkaar verbindt. Ik adem zo diep mogelijk en voel lichtjes de paniek omdat dit niet natuurlijk aanvoelt. Onder begeleiding van Noreen blijf ik doorgaan en krijg ik het ademen steeds meer onder controle. Dit door juist de controle los te laten. Ironisch hé?

De verbonden ademhaling duurt zo’n half uur maar zelf ben ik het besef van tijd helemaal kwijt. Ik focus me op mijn ademhaling en luister naar de woorden van Noreen. Plots voel ik me emotioneel en rollen de tranen langs mijn ooghoek naar beneden. Ik houd mijn adem direct in om mezelf weer te herpakken. Noreen vertelt me door te gaan met de verbonden ademhaling, wat met moeite lukt. Door de emoties toe te laten, voel ik me kalm en valt er een soort deken van rust over me heen. Het is goed.

Tijdens de sessie komt er veel bij me los. Dit kan voor iedereen anders zijn. Het is lastig te beschrijven wat er op zo’n moment met je gebeurt. Wel heeft het altijd een positieve uitkomst. Ik voel me na de sessie heel licht, er valt een last van mijn schouders. Ik weet: het is goed. Ik heb er vertrouwen in dat alles op zijn pootjes terecht komt.

Er is maar 1 manier om erachter te komen hoe zo’n sessie voor jou is. Probeer het eens uit! Ga uit je comfortzone en laat je verrassen.

Dit vind ik zo’n inspirerende tekst van Noreen:

Ons lichaam zit vol wijsheid. Alles wat we nodig hebben zit eigenlijk al in ons. Kunst is om hiermee in verbinding te raken. Maak weer verbinding met het zelfherstellende vermogen van je lichaam en leer jezelf om op een natuurlijke manier spanning te ontladen, je spanningsniveau te herkennen en te reguleren. Waardoor je je lichaam weer terugbrengt naar zijn/haar natuurlijke staat van rust en ontspanning. Zodat jij vanuit deze staat je leven voluit kunt leven!

Zie het als een cadeautje voor jezelf. Net zoals een (backpack) reis, weet je ook niet wat je op een dag kan verwachten. Durf die innerlijke reis aan te gaan, want tijdens een ademsessie weet je ook niet wat je kan verwachten, maar is de uitkomst altijd positief. En voor iedereen anders.

Benieuwd naar het verhaal van Noreen? Of wil je meer weten over een ademsessie? Neem een kijkje op haar website en lees het bijzondere verhaal over haar eigen innerlijke reis hier.