Easy going in Laos

MINKE WINK

Verscholen in de groene jungle tussen Thailand en Vietnam ligt het kleine Laos. Ondanks dat het Laos ontbreekt aan tropische stranden en archeologische hoogtepunten is het een ontzettend interessante reisbestemming.

In dit land hangt een heerlijk relaxte sfeer en de buitengewoon vriendelijke bevolking leeft er nog erg traditioneel, zowel in de vele bergdorpjes als in de kleine hoofdstad van het land.

Laos is nog echt het traditionele Zuidoost Azië, erg authentiek en nog lang niet bedolven onder de toeristen.

Pakse

Dit Frans koloniale stadje ligt vlakbij de grens met Thailand en is dé uitvalsbasis voor trips naar het Bolaven Plateau. Pakse zelf heeft naast zijn vele koloniale huizen weinig bezienswaardigheden, maar rondom het stadje liggen wel veel natuurparken, watervallen, dichte jungle en koffieplantages.

Champasak

Champasak is een klein stadje aan de Mekong rivier waar de tijd zo’n beetje stilstaat. De grootste en eigenlijk de enige bezienswaardigheid hier is het imposante tempelcomplex Wat Phu Champasak. Dit tempelcomplex ligt een paar kilometer van Champasak en zowel de tempels als de uitzichten zijn hier schitterend.

Si Phan Don

De vierduizend eilanden, oftewel Si Phan Don, liggen in het uiterste zuidelijke puntje van Laos in het breedste stuk van de Mekong rivier. Si Phan Don is een groep bewoonde en onbewoonde eilandjes met rotsen, stroomversnellingen, watervallen en traditionele dorpjes. De drie bekendste eilanden zijn Don Khong, Don Det en Don Khon. Don Khong is het grootste eiland en Don Khon en Don Det zijn met elkaar verbonden door een oude Franse spoorbrug.

Vientiane

De Frans koloniale sfeer is in deze hoofdstad goed te proeven. In deze kleine stad zijn de Franse invloeden nog duidelijk zichtbaar in de architectuur. Naast de Franse invloeden als de Victory Gate, de Laotiaanse variant van de Franse Arc de Triomphe, kun je in Vientiane ook heel veel schitterende tempels en monumenten bezoeken. Een half uur buiten de stad ligt het indrukwekkende Boeddhapark dat vol staat met reusachtige boeddhistische en hindoeïstische beelden. Echt de moeite waard om te bezoeken.

Luang Prabang

Luang Prabang is het culturele hoogtepunt van Laos. Het is een typische, traditionele Laotiaanse stad, die als geheel op de Werelderfgoedlijst staat. Hier vind je talloze eeuwenoude tempels, koloniale gebouwen en leuke, knusse marktjes. Vanuit Luang Prabang zijn een bezoek aan de Kuang Si watervallen en een boottocht naar de met Boeddha beelden volgestopte Pak Ou grotten ook echte aanraders.