‘Drie weken in Mazunte, Zipolite en Puerto Escondido’

TINEKE WINK

Na een week vertrekken we weer uit San Cristobal de las Casas en reizen we met een nachtbus naar Mazunte. We hebben een hele fijne bus met heel veel beenruimte en stoelen die ver naar achter kunnen. Ook al is de weg weer redelijk hobbelig, toch lukt het ons prima om hier te slapen en de 12 uur durende reis gaat dan ook heel snel voorbij.

Mazunte voelt meteen goed. Voor mij voelt dit dorpje als een combinatie van Ibiza en de Algarve in Portugal. Net als in de Algarve zijn de stranden hier ruig en ongerept en de hippiesfeer lijkt op die van Ibiza. Mazunte is heel erg gericht op jezelf ontwikkelen. Je hebt hier temazcals, (zweethut ceremonies), yoga, retraites, ayahuasca, meditaties… We zouden hier zo kunnen wonen. Het enige nadeel is dat het hier vrij duur is. De prijzen voor accommodaties zijn vergelijkbaar met Tulum en er is ook vrij weinig keus. We zijn blij dat we van tevoren hebben geboekt, want bijna alles lijkt nu vol te zitten. Esther is in Mazunte bezig met haar yogaretraite. In de middag heeft ze twee uurtjes vrij en we meeten haar op het strand om bij te praten.

Temazcal, yoga en suppen

In Mazunte krijgen we ook de kans om een temazcal (zweethut ceremonie) te ervaren. Voordat we de zweethut (een soort stenen iglo dat de baarmoeder symboliseert) in gaan, zitten we met z’n allen rond het vuur voor de openingsceremonie. Na 1,5 uur rond het vuur te hebben gezeten, betreden we de temazcal. In de temazcal zitten we twee uur lang in een kring in volledige duisternis, zodat je je helemaal in jezelf kan keren. Het is krap met zoveel mensen in de hut en mijn zitvlees wordt gevoelloos door de stenen ondergrond. Maar hier moet je doorheen ademen en je aan overgeven. Net als het overgeven aan de warmte, want het wordt steeds heter in de hut. Ik voel tijdens de hele ceremonie een golf van liefde door me heen gaan. We delen onze intenties en zingen mantra’s met elkaar. Het is zo bevrijdend om dat in het donker vol overgave te kunnen doen en bovendien ook verbindend. Aan het einde van de ceremonie moeten we in het pikdonker allemaal gaan liggen. Ook dit is weer overgave omdat er weinig ruimte is en iedereen tegen elkaar aan ligt. Ik voel het hoofd van mijn buurman tegen mijn schouder aanleunen en het voelt warm en veilig. Dit laatste onderdeel symboliseert dan ook de wedergeboorte en als we uit de temazcal komen voel ik me inderdaad als herboren. De koude douche en een duik in het zwembad met z’n allen maakt het helemaal af. We sluiten de ceremonie af met de sjamaan bij het vuur. Wat een bijzondere ervaring!

In Mazunte pakken we onze yoga weer op wat we in Valladolid voor het laatst hebben gedaan. We hebben geen yogamatje bij ons en bij veel accommodaties missen we een (redelijk) zachte ondergrond. Het strand is perfect om yoga te doen en het beste moment daarvoor is wat mij betreft bij zonsopkomst. Naast onze eigen yoga via een app, zijn er in Mazunte ook veel opties om een yogales te volgen. We volgen een les chakra flow yoga van de Nederlandse Linda die in Mazunte woont. Tijdens deze 1,5 uur durende les doen we specifieke yogahoudingen die gunstig zijn voor de chakra’s. Dit in combinatie met positieve affirmaties, chakra-healing (aanrakingen die er o.a. voor zorgen dat blokkades opgeheven worden), meditatie, chanten (mantra’s) en ademhalingsoefeningen. Echt een heerlijke les waar we veel positieve energie van krijgen.

In Mazunte kun je een sunset paddle tour op zee boeken. Ik houd heel erg van suppen maar weet uit ervaring dat suppen op zee best een uitdaging kan zijn. Op Vlieland heb ik meegemaakt dat de golven het niet mogelijk maakten om langer dan een seconde op een supboard te blijven staan. Op TripAdvisor is iedereen lovend over deze tour, dus wij zijn wel heel nieuwsgierig en besluiten te boeken. We verzamelen met z’n allen bij het huis van Kino, onze tourguide. Hij woont praktisch aan het strand, dus we nemen vanaf z’n huis de supboards mee naar het strand. Hier gaan we één voor één het water in, wat best een uitdaging is met de golven die hier tegen de kust slaan. Verderop is de zee een stuk rustiger en lukt het me wel om te gaan staan, al dan wel met trillende benen van de inspanning om mijn balans te houden. Het geeft wel een ontzettend goed gevoel als het een paar minuten achter elkaar lukt om staand te suppen. Het leuke aan deze tour is dat we midden op de oceaan op onze supboards gaan picknicken. We houden elkaars supboard vast om niet van elkaar weg te drijven en genieten van verse mango, limonade en nootjes. Kino is zijn peddel even kwijt, wat zorgt voor veel hilariteit bij de groep omdat hij ons er zo op hamerde goed op de peddel te passen. Door de stroming kan hij ineens van je wegdrijven als je er even niet op let. Na de picknick suppen we richting de ondergaande zon. Ik ga in kleermakerszit zitten en peddel rustig verder, ondertussen genietend van dit magische moment. Midden op zee op een supboard en kijkend naar een mooie zonsondergang, gelukkiger kun je me op dit moment niet maken. Als de zon achter de horizon is verdwenen, peddelen we terug naar de kust. Hier zijn de golven ook weer hoger en op de laatste golf laten we ons meevoeren naar de kust. We sluiten af met een biertje met z’n allen. Iedereen zit vol adrenaline van de geweldige tour, dus de sfeer zit er goed in.

Naaktstrand in Zipolite

Van Mazunte gaan we door naar Zipolite, dat een paar kilometer verderop ligt. We gaan met een collectivo, die er hier uitziet als een soort veewagen. Als je geluk hebt kun je op het houten bankje zitten, anders moet je staan en je evenwicht proberen te bewaren met al die haarspeldbochten. Maar het is maar 10 pesos (minder dan 50 cent) dus een mooi goedkoop alternatief voor de taxi. In Zipolite hebben we ook weer een geweldige accommodatie. We hebben een kamer met twee bedden en een eigen koelkast. Het beste is ons privé terras met ligbedden, tafel en stoelen, en een hangmat.

Zipolite bestaat uit een langgerekt zandstrand met daarachter een straat met voornamelijk winkels en eettentjes waarvan de pizzeria onze favoriet is. Zipolite heeft een perfect strand voor strandwandelingen, je zakt hier in ieder geval niet zo in het zand weg als in Mazunte. Het is wat massaler dan Mazunte, maar hier voelt het ook heel vrij. Dat vrije gevoel is te danken aan het feit dat je hier het enige naaktstrand van Mexico kunt vinden. Het is een gemixt strand, dus je mag je (bad)kleding ook gewoon aanhouden. Wij vinden het geweldig dat de optie er is 😉

Na een dag schroeien op het strand en gezandstraald te zijn, willen we de dag erna bij een zwembad liggen. Bij Casa Nudista (een nudistenhotel), kunnen we voor een paar euro de hele dag gebruik maken van het zwembad. Je koopt een dagpas voor 150 pesos, waarvan je 100 pesos aan consumpties kunt bestellen. We genieten hier de hele middag van de luxe bedjes, het koele water van het zwembad en de rustige achtergrondmuziek.

Vier dagen in een bubbel

Na drie heerlijke dagen in Zipolite reizen we verder naar Puerto Escondido. Een grote badplaats met 30.000 inwoners. In Mazunte wonen slechts 700 mensen en in Zipolite iets meer dan 1000, dus dit is wel een omschakeling. We stappen weer in een (overvolle) collectivo en op dat soort momenten ben ik extra blij dat ik alleen met handbagage reis. Er is al amper plek voor ons, laat staan voor onze spullen. Daarna pakken we een bus die ons in 1,5 uur naar Puerto Escondido brengt.

Daar blijkt het nog best lastig te zijn om een taxi te pakken, dus we lopen vast richting onze accommodatie. We zijn blij als er uiteindelijk een taxi voor ons stopt, want de accommodatie ligt meer dan 5 km van het centrum af, alleen maar heuvelopwaarts op een onverharde weg vol kuilen. We komen bij het resort ‘Paraiso’ in the middle of nowhere uit. Hier slapen we vier nachten in een cabaña (chalet) met eigen privé zwembadje. We krijgen een bandje om en ik heb het gevoel dat ik in een all-inclusive hotel ben beland. We dompelen ons ook helemaal onder in deze mini vakantie. We beginnen de dag met yoga en drinken daarna een kopje koffie op ons terras gevolgd door een ontbijtje. De rest van de dag liggen we bij het zwembad. Aan het eind van de middag bestellen we een bucket met 6 mini corona’s en eten we hamburgers en friet. Het is super rustig op de dagen dat we er zijn. We gebruiken ons privé zwembadje niet eens, omdat we het grote zwembad al voor onszelf hebben. De bar gaat al om zes uur ’s avonds dicht en daarna is het compleet uitgestorven. Ik vind die rust hier heerlijk. Alleen op de eerste dag pakken we een taxi naar het centrum. We ontbijten bij een leuk vegan tentje, doen wat boodschappen en gaan naar het strand. Het centrum is totaal niet boeiend met alleen maar kitscherige winkels met producten uit China. Het strand is daarentegen wel heel erg leuk. We hebben het zand voor onszelf, alle locals zitten onder een palapa of zijn te vinden in de zee. Eke centimeter wateroppervlak wordt hier benut.  

Roze studio

Na vier dagen in het resort verlaten we deze heerlijke bubbel weer. De volgende vier nachten blijven we in Puerto Escondido, maar nu gaan we naar de plek waar de meeste toeristen zich bevinden: playa Zicoleta. We slapen in een kleurrijke roze studio (met zelfs een roze koelkast!) met een net zo kleurrijk terras. We zitten hier op een paar minuten loopafstand van de zee. De locatie kan wat ons betreft niet beter, want we zitten precies in het midden van het megalange uitgestrekte strand. En omdat er zowel aan de linker- als rechterkant van ons leuke restaurants zijn, ligt alles voor ons op loopafstand. Al is het wel vaak al een half uur lopen omdat het hier zo groot is. Het strand vinden we hier niet zo mooi als in Zipolite en Mazunte. Het is iets te uitgestrekt en er staan veel grijze betonblokken, met de bedoeling er ooit een appartement of hotel met uitzicht op zee van te maken. Maar we zijn al heel erg blij dat we zo dicht bij het strand verblijven.

Ook al hebben we een eigen keuken en koelkast, we gebruiken het gasfornuis alleen om water te koken voor thee en in de koelkast staan wat biertjes koud. We zijn te verknocht geraakt aan ontbijtjes buiten de deur. In de buurt vinden we al snel weer een lievelingstentje: Elephant Garden. De bagels zijn hier verrukkelijk en ook de koffie smaakt heel goed. 

Tattoo en mezcal

Ingrid speelt al een tijdje met het idee om weer een tattoo te laten zetten en ik wil er eigenlijk ook wel weer één. In eerste instantie wil ik er mijn liefde voor schrijven en vintage/tweedehands kleding in verwerken maar ik kan niet echt tot iets concreets komen. Tot ik bedenk dat ik vorig jaar al nadacht over een tattoo waar ik mijn kernwaarde ‘vrijheid’ in verwerkt wil hebben. Suppen geeft me een groot gevoel van vrijheid en als ik wat rondzoek op Pinterest stuit ik op een tattoo van ‘sup with dog’ die ik met een paar kleine aanpassingen wel voor me zie. Die hond erbij vind ik een hele leuke originele toevoeging. Op Isla Holbox werd ik zo blij van de honden uit het dierenasiel. Als ik geen nomadenleven meer leid dan wil ik zelf een hond uit het asiel adopteren.

We maken een afspraak bij een tattooshop voor dezelfde avond en ik stuur de tattooartiest wat foto’s via Instagram zodat hij er een ontwerp van kan maken. Ik ben wel een beetje gespannen, niet voor de pijn want ik vind een tattoo laten zetten niet pijnlijk, maar wel voor het resultaat. Het blijft toch de rest van je leven op je lichaam zitten. Ook al zet ik de tattoo nu op een minder zichtbare plek dan anders: op mij zij. We vinden dit ook wel een mooi moment voor een biertje en halen er één bij de dichtstbijzijnde supermarkt. De sfeer is hier zo fijn, dat het gewoon kan. Ingrid gaat eerst en laat een ondergaande zon op haar enkel tatoeëren. Het resultaat is super mooi, waardoor ik er ook helemaal vertrouwen in krijg.

Ondertussen komt de eigenaar van de tattooshop ook even buurten die vandaag een dag vrij heeft. Hij biedt ons een shotje mezcal (een Mexicaanse sterke drank) aan omdat Ingrid heeft gezegd dat ze over een paar uur jarig is. We zijn wel in de feeststemming dus we slaan het niet af. Nadat ook ik mijn tatoeage heb laten zetten (waar ik super blij mee ben) praten we nog wat na met de twee mannen. De eigenaar vertelt dat hij een zoontje heeft dat na een jaar(!) thuisonderwijs eindelijk weer naar school kon gaan. Echter was zijn zoon inmiddels een halve hippie geworden inclusief lang haar. Op zijn school is lang haar niet toegestaan, dus was hij niet meer welkom totdat hij zijn haar af zou knippen. Ze lieten de keuze aan de jongen over en voor hem was het heel simpel: zijn lange haar behouden. Ze hebben hem naar een vrije school gestuurd waar hij onder andere les krijgt in mediteren. Later heeft hij wel besloten zijn haar te willen afknippen, maar het was in ieder geval zijn eigen keuze en niet opgedrongen door een ander. Wat een geweldig voorbeeld! En zo’n school had ik vroeger ook wel willen hebben.

Helemaal vol adrenaline gaan we vervolgens naar een restaurant voor een heerlijke visburger met een glas wijn erbij. We zijn helemaal in de uitgaansstemming, wat best uniek is voor ons omdat we normaal graag vroeg op bed liggen (en weer vroeg opstaan). Maar Ingrid is zo jarig dus dat mag wel gevierd worden. We gaan naar beachclub Cactus, dat lekker dichtbij onze accommodatie ligt. We schoppen onze slippers uit en dansen met blote voeten in het zand. Al vinden we de muziek vrij eentonig, het is er wel heel gezellig en we blijven er de halve nacht.

Afleidingsmanoeuvre

De volgende dag willen we bij een zwembad liggen. Tot we ons ineens beseffen dat we niet kunnen zwemmen met onze vers gezette tattoo. Toch lijkt het ons alsnog wel relaxt (we hebben geen zin in zand vandaag) en vinden een zwembad waar we in ruil voor een paar consumpties kunnen liggen. Als we na een koude buitendouche helemaal geïnstalleerd en wel op een bedje liggen zeg ik tegen Ingrid: eh, waarom liggen we hier eigenlijk terwijl we bij onze accommodatie ook ligbedden hebben? Daar kunnen we tussendoor ook wel een koude douche nemen. We blijken er beide helemaal niet aan hebben gedacht! Na een uurtje platliggen en nog door niemand opgemerkt te zijn, pakken we onze spullen en liggen we de rest van de middag in de tuin van onze eigen accommodatie.

’s Avonds eten we nog een heerlijke pita falafel. Het is veel te veel dus we laten wat pitabrood liggen. Ineens komt er een verward uitziende man binnenlopen. Hij loopt naar onze tafel toe en kijkt naar onze leftovers. Hij eet het brood al bijna van Ingrid haar bord. Heel vreemd, maar misschien heeft hij honger dus we moedigen hem aan een stukje te pakken. Volgens mij was het een soort afleidingsmanoeuvre want nu gaat hij zomaar zitten en pakt heel stiekem Ingrid haar telefoon van de tafel. Ze heeft het wel door en gebied hem haar telefoon terug te geven en te vertrekken. Omdat hij gewoon blijft zitten laten we hem wegsturen door het personeel. Goed dat Ingrid zo alert was, anders was de telefoon nu weg.

Zaterdags maken we nog een wandeling van een paar kilometer naar het leuke lokale strandje. Daar liggen we weer volop in de zon te schroeien, tot we merken dat we een beetje verbranden en dat we beter uit de zon kunnen gaan. De rest van de middag chillen we bij onze studio. Onder het genot van een biertje gaan we verder met onze reisplanning en zoeken accommodaties uit. We hebben eerder namelijk besloten om een 5-daagse transformation retreat in Zipolite te boeken van 30 januari t/m 3 februari. Dat betekent dat we hier nog wat tijd over hebben en nog wat langer aan de kust kunnen blijven. En waar kunnen we dan beter nog wat tijd spenderen dan op onze favoriete plek in Mexico: Mazunte. Hier blijven we een week voordat de retraite begint. Na de retraite hebben we nog maar een kleine maand over om samen te reizen, waardoor we wat meer moeten passen en meten. Maar het lukt alsnog wel om naar (bijna) alle plekken te gaan die we voor ogen hebben.

Mazunte deel 2

We checken uit in Puerto Escondido en ontbijten nog voor de laatste keer bij Elephant Garden. Vervolgens lopen we nog een paar kilometer naar het busstation. We kunnen natuurlijk ook met een taxi, maar we willen kosten besparen en zien deze wandeling deels heuvelopwaarts met onze backpack op onze rug ook als een goede oefening om later op de reis nog een hike te doen. We zijn een complete waterval als we op het busstation aankomen. Als blijkt dat we nog 1,5 uur moeten wachten op de eerstvolgende bus vinden we dat helemaal niet erg. Heerlijk even bijkomen in deze koele ruimte. Een bus en collectivo later komen we aan in Mazunte. We moeten een flinke trap oplopen naar de bungalows, maar dan zit je ook op een fijne rustige plek met een mooi uitzicht over de zee. ’s Avonds eten we met Esther in het falafel restaurant en praten honderduit over de afgelopen weken. Als ze klaar is met haar yoga retraite komt ze twee dagen in onze bungalow slapen en met ons haar verjaardag vieren. We hebben een driepersoonskamer dus dat komt perfect uit.

De dagen erna doen we niet zoveel. We beginnen met yoga op het strand, drinken koffie of een golden milk/chai latte bij ons favoriete koffietentje hier, we ontbijten bij steeds hetzelfde bakkerijtje, gaan naar het strand of liggen in de hangmat (of schommelstoel) bij onze bungalow. Aan het eind van de middag drinken we daar ook een biertje of we gaan naar Punta Cometa (een rotsachtige kaap) om de zonsondergang te bekijken. Op de eerste avond eten we een heerlijke pizza pepperoni en daarna proberen we allemaal falafelgerechten bij verschillende restaurants uit. Op twee avonden gaan we na het avondeten naar Casa Om, de yogastudio, voor het volgen van een les yin yoga en een sound journey. Dat laatste is een vorm van mediteren waarbij je twee uur lang op je rug naar muziek en klanken luistert, als een soort ligconcert. De klanken en geluiden kunnen bepaalde emoties oproepen. Een hele bijzondere ervaring.

Donderdag vieren we de verjaardag van Esther. We willen ontbijten bij Luz del Sol, maar er schijnen twee medewerkers niet te zijn verschenen (horeca is soms een chaos hier) waardoor ze nu met veel minder personeel staan. Hierdoor moeten we bijna 1,5 uur wachten op onze bestelling en hebben ze veel dingen op de kaart niet. Ik wil ondertussen een stuk cheesecake voor Esther halen maar bij het winkeltje waar ze dat verkopen hebben ze nu alleen mini lekkernijen. Dan daar maar eentje van meenemen. Na het ontbijt pakken we de collectivo naar Zipolite om daar een middag bij het zwembad bij hotel Nude te verblijven. Na al het zand van de afgelopen week, is het heerlijk om weer op een ligbed op een zandvrije plek te liggen. We bestellen twee biertjes en een kokosnoot. Als we na twee uren alweer deze drankjes krijgen vragen Ingrid en ik verbaasd aan Esther of ze voor ons heeft besteld. Het blijkt een vergissing te zijn geweest, dus we krijgen deze drankjes van het huis 😉 We eten nog wat patat en gaan rond een uur of vijf terug naar Mazunte. ’s Avonds gaan we bij een Marokkaans restaurant eten, samen met vier meisjes die Esther in Mazunte heeft leren kennen. Ingrid en ik delen de Marokkaanse plate die echt overheerlijk is. We genieten heel erg van het eten in Mazunte, er zijn hier zoveel goede restaurants. Na een gezellig avondje duiken we weer voldaan in bed. Dit reisleven bevalt uitstekend!

Op de laatste volle dag in Mazunte houden Ingrid en ik een brainstormsessie over onze toekomstplannen, op korte- maar ook op lange termijn. Ik heb in Mexico alle ruimte om daar over na te denken. Met behulp van Ingrid en de goede vragen die ze stelt, krijgen mijn ideeën steeds meer vorm en weet ik steeds beter wat ik wil (en ook wat ik niet wil). Als alles concreter wordt ga ik er in Nederland nog een blog over schrijven.