Wat moet je doen en zien in Kaapstad?

MINKE WINK

Kaapstad, één van mijn favoriete steden ter wereld. Kleurrijk, hip, bruisend. Waar ter wereld kun je zoveel geweldige dingen doen en zien op één locatie? Prachtige natuur, bijzondere dieren, geweldige stranden, interessante geschiedenis, heerlijk eten, en natuurlijk wijn. Ik zeg… nergens!

Ik ben een week in Kaapstad geweest voor werk en plezier en ik moet zeggen, een week is zelfs nog te kort. Kaapstad is een stad waar ik mijn hart aan ben verloren en waar ik me nog wel eens zomaar een half jaar of langer zie wonen. Er is namelijk zoveel te doen en zien, misschien heb je aan een half jaar net genoeg 😉 Geloof me, Kaapstad verveelt niet.

Stel, je hebt net al ik 5 dagen tot een week in Kaapstad. Wat moet je doen en wat moet je zien?

Dit zijn wat mij betreft dé bezienswaardigheden in Kaapstad die je niet mag overslaan.

Op de top van de Tafelberg

Waar je ook bent in Kaapstad, je hoeft maar omhoog te kijken om de imposante Tafelberg te zien. Van kilometers afstand pronkt de Tafelberg met zijn platte bovenkant boven alles en iedereen uit. Niet zo gek ook dat deze berg daarom deTafelberg wordt genoemd, hét icoon van Kaapstad dat door de locals ook wel liefkozend moederberg genoemd wordt.

Of er nou een tafelkleedje (laagje wolken) op ligt of niet, de Tafelberg is zonder twijfel Kaapstad’s beroemdste bezienswaardigheid, zowel vanaf de grond als vanaf de top. Als er één ding is dat je moet zien in Kaapstad dan is het wel het fenomenale uitzicht op de stad vanaf de Tafelberg.

Met de wind door je haren kijk je op heldere dagen neer op het stadion, Lion’s head, de zee en Robbeneiland in de verte. Waar je ook kijkt, het uitzicht stelt nooit teleur. Met de kabelbaan sta je binnen no time op het tafelblad. Boek je kaartjes voor de kabelbaan van tevoren online om lange wachtrijen aan de kassa te vermijden. Dit betekent trouwens niet dat je niet in de rij hoeft te staan. Vanwege de populariteit van de kabelbaan is het hier bijna altijd ontzettend druk en zijn er lange wachtrijen. Maar je geduld wordt beloond als je eenmaal boven bent, echt waar!  Plan je bezoek aan de Tafelberg wel op (een van de) eerste dag(en) van je trip. De kabelbaan sluit namelijk als het te hard waait of het tafelkleed (wolkenpak) te dik is.

Heb je de tijd en energie? Volg dan één van de prachtige wandelroutes naar de top.

Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste puntje

Maak een rondje om de Kaap! Een prachtige route naar het meest zuidelijke puntje van Afrika. Kaap de goede hoop bevindt zich op het meest zuidelijke punt van het Kaapse schiereiland. Dit is de plek waar de Indische en Atlantische oceaan samen komen, waardoor het hier bijna altijd waait, de zee wild en de kust erg ruig is. Het is een prachtig natuurgebied dat je absoluut niet over mag slaan. Met een klein beetje geluk zie je struisvogels en brutale bavianen.

De meeste reizigers huren een auto en rijden naar dit punt, maar met een tour vanuit Kaapstad of het openbaar vervoer is het ook te doen. Trek hoe dan ook een dag uit voor deze adembenemende route. En combineer Kaap de Goede hoop met Boulders Beach waar je honderden blije pinguïns kunt spotten.

Omdat het National Park Kaap de Goede Hoop onderdeel is van het Table Mountain National Park moet je hier entree betalen en gelden er openingstijden. Check dit dus van tevoren even.

Pinguïns op Boulders Beach         

Persoonlijk mijn favoriete plek in Kaapstad. Maar ik ben dan ook groot fan van pinguïns! Die ietwat klunzige, superschattige, zwart witte pionnetjes. Geweldig! Vooral in de zomer (onze winter) verwacht je geen pinguïns op een strand met tropische temperaturen. Dat maakt het extra bijzonder. Op Boulders Beach in het plaatsje Simon’s Town tref je een kolonie aan van wel honderden pinguïns.

Toegegeven, het is behoorlijk toeristisch. Je betaalt entree en je loopt over aangelegde platforms naar het strand vanwaar je de pinguïns kunt bewonderen. Het voelt een beetje als een omgekeerde dierentuin maar ik stuiter enthousiast langs de toeristen over de platforms. Geweldig, zoveel pinguïns 🙂

Op een strandje in de buurt kun je trouwens gewoon in je bikini naast de pinguïns liggen. Ondanks dat je hier ook entree moet betalen voelde het hier iets minder toeristisch aan, omdat hier ook locals genoten van hun vrije dag op het strand. Tussen de pinguïns… 🙂

Regenboogkleuren in Bo-Kaap

Nog één van mijn favorieten! De fel gekleurde huisjes in Bo Kaap, de kleurrijkste wijk van Kaapstad. Ondanks het feit dat deze regenboogwijk in hartje Kaapstad door hordes toeristen wordt bezocht is het wat mij betreft echt een must-see! De kleurrijke huisjes met de Tafelberg op de achtergrond, echt prachtig. Naast pinguïns heb ik trouwens ook een zwak voor kleurrijke huisjes 😉

Bo Kaap is de multiculturele moslimwijk in Kaapstad. De inwoners stammen af van de voormalige slaven die in de 18e eeuw vanuit Zuidoost Azië naar Kaapstad zijn gehaald door de Nederlandse VOC. In de tijd van de slavernij mochten de slaven geen kleurrijke kleding dragen. Na de afschaffing van de slavernij werd kleur daarom als een soort statement naar de wijk gehaald. Bijna alle huisjes kregen een likje verf in felle kleuren als roze, geel en blauw. De bewoners verven hun huis elk jaar weer opnieuw als traditie na de periode van het vasten tijdens de Ramadan.

De leukste manier om deze wijk te verkennen is met een stadswandeling met lokale gids die veel weet te vertellen over de geschiedenis van de wijk. Nadeel hiervan is dat foto’s maken lastiger is in een (grote) groep. Daarom besloot ik er nog een keertje alleen heen te gaan voor een minder toeristisch gevoel en mooie foto’s 😉

Surfen in Muizenberg

In Kaapstad barst het van de prachtige stranden. Het zijn er teveel om op te noemen en ik ben in een week ook lang niet op alle stranden geweest. Van de stranden die ik gezien heb is Muizenberg absoluut mijn favoriet. Een heerlijk laidback surfstrand met gekleurde (ja, daar zijn ze weer) strandhuisjes en een prachtig uitzicht op de bergen.

Voor zowel beginnende als ervaren surfers is Muizenberg echt de place to be. Er bevinden zich veel surfscholen waar je spullen kunt huren en lessen kunt volgen. Er worden wel eens witte haaien gespot, vandaar dat er ook constant haaienspotters (dat is dus echt een beroep in Zuid Afrika) aanwezig zijn, die toekijken of er haaien in de zee zwemmen en opletten of deze niet te dichtbij komen.

Het bruisende Waterfront

Waterfront is dé plek om te shoppen, te genieten van muziek op straat of gewoon lekker rond te struinen langs het water. Het is één van de meest toeristische plekken in Kaapstad, maar hierdoor absoluut niet minder leuk. Er heerst een heerlijk relaxte sfeer en het stikt hier van de winkels, restaurants en barretjes. Ook voor een prachtig uitzicht op de haven en de Tafelberg zit je hier goed. Het is de bruisende, commerciële hotspot van Kaapstad en er is hier altijd wat te beleven. Vanaf Waterfront vertrekken ook de boten naar het beruchte en beroemde Robbeneiland.

Picknicken in Kirstenbosch

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Ga naar Kirstenbosch, een heerlijk ruime en rustige botanische tuin vol bijzondere bloemen, planten en bomen. Doe als de locals en neem een picknickkleed en mand vol eten en drinken mee en strijk neer in het gras. Perfect voor een luie zondagmiddag! Daarnaast kun je in dit park uren wandelen en genieten van de mooiste bloemen en planten, en het uitzicht op de Tafelberg.

Een trip naar Robbeneiland

Voor veel reizigers is een bezoek aan Kaapstad niet compleet zonder een uitstapje naar Robbeneiland te maken. Samen met Alcatraz is Robbeneiland één van de beroemdste gevangeniseilanden van de wereld. Dit eiland werd ooit door de Nederlanders als gevangenis gebruikt en in de tijd van de apartheid werden politiek activisten hier opgesloten. Zuid Afrika’s mensenrechtenactivist en oud president Nelson Mandela zat maar liefst 18 jaar vast op dit eiland.

De meningen over een tripje naar Robbeneiland zijn een beetje verdeeld. De één zegt dat je hier echt heen moet omdat het onderdeel van de rijke geschiedenis van Zuid Afrika is, maar een ander raadt het niet aan omdat het ontzettend toeristisch (denk grote groepen toeristen en heel veel bussen), en niet erg bijzonder is. Eigenlijk moet je er geweest zijn, maar schijnbaar mis je niet zoveel als je er niet heengaat.

Helaas kan ik mijn persoonlijke mening over Robbeneiland niet geven. We hadden netjes van tevoren kaartjes geboekt, maar niet zo handig op onze laatste dag in Kaapstad. Het waaide zo hard dat alle tochten gecanceld werden en we (omdat het onze laatste dag was) niet om konden boeken. We hebben wel ons geld terug gekregen maar hebben wel twee keer intens lang in de rij moeten staan. Ten eerste om het kaartje te kopen en ten tweede om ons geld weer terug te krijgen. Een tip voor als je wel wilt gaan, koop je kaartje dagen of weken van tevoren online. Vol is echt vol, de rijen aan de kassa zijn altijd lang en een kaartje kopen aan de kassa is of niet mogelijk, of het duurt een eeuwigheid.

Geschiedenis in het Distrixt Six museum

Wil je toch een stukje geschiedenis van Kaapstad proeven? Ga dan naar het Distrit Six museum. Een bijzonder indrukwekkend museum dat je meer vertelt over de onderdrukkingen die plaats hebben gevonden in het hart van de stad (District Six) in de tijd van de apartheid. Vroeger was District Six een levendige multiculturele wijk maar tijdens de apartheid moesten alle niet-blanken de wijk onder dwang verlaten en zich vestigen buiten de stad. In het museum lees je de verhalen en bekijk je de foto’s van de mensen die destijds in deze levendige wijk hebben gewoond. Erg triest en ontroerend.

Los van de bezienswaardigheden in Kaapstad, zijn er wat mij betreft ook een aantal dingen die je echt moet doen als je in Kaapstad bent!

Hop on hop off

Ja ik weet het, super toeristisch! Meestal sla ik de ritjes in deze rode toeristenbussen over, maar eerlijk is eerlijk, in Kaapstad is deze bus wat mij betreft echt een must! Hij rijdt via de mooiste routes langs alle hoogtepunten. Omdat Kaapstad best wel groot is en geen duidelijk openbaar vervoer systeem heeft, is de hop on hop off bus echt de oplossing. En doordat je hoog zit met open dak geniet je echt van de beste uitzichten. Als je eenmaal je plekje bovenin hebt gevonden heb je weinig last van die ‘met camera zwaaiende toeristen’ en eenmaal uit de bus kun je ze ook redelijk ontwijken 😉

Dansen in Long Street

Voor een avondje uit moet je op Long Street zijn. Tot in de late uurtjes kun je hier drankjes drinken en je dansmoves showen op de balkons van verschillende barretjes en clubs. Long Street is dé uitgaansstraat van de stad, zowel voor locals als toeristen. En stappen staat hier gelijk aan dansen. Vooral in de lokale barretjes is het fantastisch om samen met de locals de voetjes van de vloer te gooien. Niet normaal, wat kunnen die mensen dansen.

Wijn proeven

Uit Zuid Afrika, en dan met name uit het gebied rondom Kaapstad, komen de lekkerste wijnen. Een bezoek aan een wijnproeverij kan natuurlijk niet ontbreken op de planning. Op een uurtje rijden van Kaapstad bevindt je je in het wijn walhalla in Stellenbosch en Franschhoek. Iets dichterbij (en te bereiken met de hop on hop off bus) is Constantia, het wijngebied in Kaapstad zelf. Je hoeft in ieder geval niet lang en ver te zoeken voor goede wijn.

Met de trein reizen

De meeste toeristen huren een auto om de omgeving van Kaapstad te verkennen. Dagelijks reizen duizenden locals met de trein vanuit de buitenwijken en townships naar het centrum van Kaapstad. Er zijn maar weinig toeristen die gebruik maken van de trein en deels heeft dit ook te maken met de veiligheid. De route die wel geliefd is bij toeristen (al waren wij die dag wel de enige) is die van Kaapstad naar Simon’s Town langs de zuidelijke kustlijn. Onderweg kom je langs idyllische kustplaatsjes als Muizenberg en Kalk Bay. De uitzichten vanuit de trein zijn adembenemend. Raampje open, hoofd naar buiten en genieten maar!

Een township bezoeken

Deze vind ik een beetje dubbel. Omdat ik mede voor werk in Kaapstad was en een aantal projecten in de buurt van een aantal townships heb bezocht, kreeg ik hier een goede indruk van. Toch denk ik dat je bezoek aan Kaapstad niet compleet is als je niet een bezoek hebt gebracht aan een township. Het verschil tussen arm en rijk is namelijk immens en je krijgt hierdoor ook een andere kant van Kaapstad (en Zuid Afrika) te zien. Een kant die we naar mijn mening niet mogen vergeten en links mogen laten liggen. Zuid Afrika kent een rijke en roerige geschiedenis waar de townships een onderdeel van zijn.

Als je echt geïnteresseerd bent in de Afrikaanse cultuur en geschiedenis zou ik zeker een township tour aanraden. Probeer dit echter wel zo respectvol mogelijk te doen en voorkom het ‘aapjes kijken’ waarbij je met een bus vol toeristen een township binnen stormt. Er zijn genoeg kleinschaligere alternatieven waarbij je in een klein groepje of privé met een lokale gids op pad gaat. Doe dus van tevoren research en vraag rond.

Heel veel lekker eten

In Kaapstad kun je je culinaire hart ophalen! Naast de lokale Zuid Afrikaans keuken worden alle wereldkeukens hier alom vertegenwoordigt. Vooral in Waterfront, en in het centrum in en rondom Long Street, barst het van de heerlijke restaurantjes. Probeer Zuid Afrikaanse gerechten als bunny chow en boboti en stop jezelf vol met de heerlijkste gerechten uit de Indiase en Ethiopische keuken, mijn absolute favorieten!

Ik eet voornamelijk plantaardig en ik was blij verrast toen ik erachter kwam wat Kaapstad te bieden heeft. Er zijn zoveel opties! Mijn favorieten zijn toch wel PLANT (vegan), Masala Dosa (Indiaas) en Lucy (Ethiopisch), allemaal in en rondom Long Street. Maar ik weet zeker, er valt op culinair gebied nog zoveel meer te ontdekken. Kaapstad is echt een paradijs voor liefhebbers van lekker eten.