Delfts blauw in Delft
MINKE WINK
Delfts blauw en de technische universiteit, dat is alles wat ik weet van Delft. Maar Delft heeft zoveel meer te bieden! Hoog tijd om deze gezellige studentenstad eens te verkennen.
We verblijven 2 nachten in WestCord Hotel Delft net buiten het centrum. Een heerlijk hotel dat volledig is ingericht en gestyled door het naastgelegen Ikea. En dat is te zien! Je krijgt hier bijna het gevoel alsof je in Ikea zelf slaapt 😉
Streetart, straatjes en steegjes
Sfeervolle straatjes zijn er in overvloed in Delft! Eén van de leukste dingen om te doen is dan ook een stadswandeling maken langs de grachten en gevelhuisjes door het centrum. De stad is super compact en alles is heerlijk op loopafstand. Stop die kaart weg, verdwaal door de gezellige straatjes van Delft en spot hier en daar een leuk stukje streetart.
Uitzicht over Delft
Op de Markt midden in het centrum van Delft staat de Nieuwe Kerk te pronken tegenover het minstens zo indrukwekkende Stadhuis. In deze imposante kerk ligt het mausoleum van Willem van Oranje en nog steeds vinden de leden van de Koninklijke familie hier hun laatste rustplaats.
Voor een adembenemend uitzicht over Delft is het echt een must om de toren van de Nieuwe Kerk te beklimmen. Het is een flinke klim en voor mensen met claustrofobie absoluut geen pretje maar wauw, het uitzicht maakt werkelijk alles goed! De toren heeft verschillende smalle uitkijk platformen die stuk voor stuk een geweldig uitzicht op de Markt, het Stadhuis en de rest van de stad bieden. Leuk weetje, na de Domtoren in Utrecht is dit de hoogte kerktoren in Nederland 🙂
Koffie bij de Delf
Na de klim is het tijd om even bij te komen met een bakje koffie 🙂 We strijken neer aan een tafel in een gezellig en Delfts ingericht koffietentje in een karakteristiek oud pand aan één van de mooiste grachtjes. De Delf is, zoals de naam al doet vermoeden, écht Delfts. Met Delfts blauwe tegeltjes, een kaart van Delft aan de muur, oude foto’s en zelfs de toiletten hebben een Delfts tintje. En niet geheel onbelangrijk, de koffie smaakt erg goed!
Molen de Roos
Midden in de stad stuitten we ineens op een molen met draaiende wieken! Terwijl we foto’s maken laat een voorbijganger ons weten dat de molen open is voor publiek en we gerust even binnen mogen kijken. Dat laten we ons natuurlijk geen 2 keer zeggen. Ik heb voor zover ik me kan herinneren nog nooit een werkende molen van binnen bekeken dus ik ben erg benieuwd!
Eenmaal binnen klauteren we al snel naar boven naar het platform met de wieken en het uitzicht over de stad. We worden aangesproken door een lieve meneer uit Groningen (wat leuk!) die ons meer vertelt over de molen die de naam de Roos draagt.
De Roos is de enige overgebleven molen van de 18 molens die ooit in Delft hebben gedraaid. Tegenwoordig is deze molen het icoon van Delft en bezoekers worden dan ook hartelijk ontvangen. Elke week maalt deze molen op kracht van de wind biologisch graan tot meel. Samen met andere producten kun je de verschillende soorten meel in het ambacht winkeltje de molen kopen.
Biertjes in een bierfabriek
Na ons bezoekje aan de molen is het tijd voor biertjes in brouwerij annex café Bierfabriek. En pinda’s. We kijken een beetje vreemd op als we hier binnenstappen want de grond ligt bezaaid met pindaschillen. Op elke tafel ligt een royale hoeveelheid pinda’s en als we een plekje hebben gevonden vragen we ons toch af of het normaal is dat alles op de grond wordt gegooid. Ja, dat is normaal, wordt ons verteld. Ook wij mogen er een bende van maken 🙂 De biertjes, die hier dus ook gebrouwen worden, smaken heerlijk in combinatie met een uitgebreide kaasplank. Je kunt hier trouwens ook je eigen bier tappen. Deze plek is echt een aanrader!
Royal Delft
Overal in Delft zie je het wereldbekende Delfts blauw terugkomen in souvenirwinkeltjes, koffietentjes en zelfs op straat.
We zijn wel benieuwd naar dat bekende Delfts blauw waar we eigenlijk helemaal niks van af weten. We bezoeken de enige fabriek in Delft waar dit aardewerk nog met de hand wordt gemaakt. In Nederland bekend onder de naam de Koninklijke Porceleyne Fles en in het buitenland het wat makkelijker uit te spreken Royal Delft. Hier leren we onder andere dat het porselein oorspronkelijk uit China komt en Delfts blauw aan het eind van de 16e eeuw ontstond als goedkoper en kwalitatief beter alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein. In korte tijd werd het Delfts blauw ontzettend populair en tot de 18e eeuw waren er meer dan honderd aardewerk fabrieken in Delft. Toen er goedkoper aardewerk uit Engeland kwam overwaaien verdween de een na de andere fabriek weer. Op één na. De Koninklijke Porceleyne Fles. Hier worden nog steeds vazen, tegels, sierborden, kandelaars en servies gemaakt. We komen er ook achter dat het aardewerk in verschillende tinten zwart (niet blauw!) wordt beschilderd. Het zwart verandert pas in Delfts blauw na een hele lange tijd in de oven. Tot op de dag van vandaag hanteert Royal Delft dezelfde methode van produceren die wereldwijd de standaard vormt van het hedendaagse Delfts blauw. Best bijzonder toch?
Tijdens de Royal Delft experience komen we alles te weten over de complete geschiedenis en het productieproces van het Delfts blauw aardewerk.
Na een praatje met een van de schilders, een kijkje in het museum en een rondje door de fabriek komen we aan in de museum shop waar de mooiste Delfts blauwe producten te koop worden aangeboden. Het mooiste item is een prachtig beschilderde vaas voor tulpen (Hollandser kun je het niet krijgen) voor ‘slechts’ 21 duizend euro. We mogen nog wel even door sparen dus als we zo’n pronkstuk in huis willen hebben 😉
Beestenmarkt
De Beestenmarkt is één van de gezelligste pleintjes in Delft. Vroeger werden er op dit plein Delftse veemarkten gehouden, vandaar ook de naam. Hier kwamen boeren uit het Westland hun vee showen. Tegenwoordig is het plein een belangrijk uitgaanscentrum in Delft want aan het plein liggen verschillende cafés en restaurants. Ik kan me voorstellen dat het hier zeker zomers de place to be is met al die terrasjes 🙂
Slagroom met appeltaart bij Kobus Kuch
Voor de beste appeltaart en een kop koffie gaan we naar Kobus Kuch aan de Beestenmarkt. Wat een joekel van een stuk appeltaart krijg je hier, verborgen onder een dikke deken van slagroom. Kobus Kuch is zo’n typisch huiskamer café en het is hier altijd gezellig druk. Onder het genot van een spelletje Pim Pam Pet schuiven we langzaam onze appeltaart naar binnen. Melkproduct met de letter S. Sssslagroom! Groente met de letter A. In koor: Appel!! Eehh… 😉
De appeltaart is de perfecte afsluiter van ons weekendje in Delft. Met volle buikjes pakken we weer de trein terug naar het hoge noorden 😉