‘De verloren Incastad’

MINKE WINK

Het laatste stukje van mijn reis begint in Lima, de hoofdstad van Peru. Een dag later komt mijn vriendin Daniëlle aan op het vliegveld om samen met mij de laatste zes weken door Zuid-Amerika te reizen.

Lima

Een enorme grijze stad. Dat is Lima. We blijven dan ook maar een dag in deze stad en bezoeken het oude historische centrum met als hoogtepunt het centrale plein. We lopen een tijdje rond in het centrum en pakken een toeristenbusje naar Cerro San Cristóbal, een enorme heuvel met een grijs kruis vanwaar we een grijs uitzicht over de stad hebben. Het valt ons vooral op hoe groot deze stad is als we boven op de heuvel staan te koukleumen. Het toeristenbusje brengt ons weer terug naar het centrum en na een heerlijke smoothie in een geweldig barretje keren we weer terug naar ons hostel om onze tickets naar Cuzco te boeken. Lima is leuk. Voor een dag.

Vanuit Lima naar Cuzco reizen kan met de bus in twintig uur en met het vliegtuig in één uur. Omdat het vliegticket maar een paar tientjes duurder is hebben we de keus snel gemaakt. De volgende middag vliegen we naar Cuzco.

Cuzco

Cuzco is een compleet andere stad dan Lima. Dit is het Peru wat ik al die tijd in mijn gedachten had. Bergen, kleine straatjes, gekleurde mensen in traditionele kleding en alpaca’s! We moeten ontzettend wennen aan de hoogte, dat wel. Ik voel me een beetje licht en raar in mijn hoofd en het is echt heel apart om na drie stappen al buiten adem te zijn.

We gaan die avond eten in een heerlijk Italiaans restaurant en drinken wijn uit Peru. Ik heb al zo lang geen wijn meer gedronken en het smaakt echt heel erg goed. Maar alcohol drinken terwijl je lichaam nog moet wennen aan de hoogte is niet een heel goed idee komen we even later achter. We worden ontzettend sloom en staren elkaar aan als een stel zombies. We pakken een taxi terug naar het hostel en duiken ons bed in onder vier dekens, want het is hier echt koud als de zon onder gaat.

Na een dag rondlopen en koffie drinken in Cuzco gaan we de volgende dag met een tweedaagse tour naar de Sacred Valley en Machu Picchu.

Sacred Valley

Vlakbij Cuzco ligt de prachtige heilige vallei van de Inca’s, de Sacred Valley. In deze schitterende omgeving vind je Incaruïnes, kleurrijke markten en kleine, charmante stadjes waar de lokale mensen nog steeds in traditionele kleding lopen. Met de bus rijden we door deze vallei en maken we verschillende stops bij ruïnes en marktjes. De ruïnes en de omgeving zijn echt heel indrukwekkend en op de marktjes kunnen we het uiteraard niet laten onze hand op de knip te houden. Alles is zo leuk en kleurrijk en schattig en, en, en, ik wil alles kopen. Het is maar goed dat ik met een backpack met beperkte inhoud reis anders was ik helemaal los gegaan.

Aan het eind van de dag worden we in Ollantaytambo op de trein gezet naar Aguas Calientes, oftewel Machu Picchu town. Ik reis in het buitenland niet zo vaak met de trein en vind het toch altijd wel heel bijzonder. We tuffen dwars door de bergen naar een klein toeristisch dorpje, midden in de bergen. In de trein zitten alleen maar toeristen die helemaal hysterisch met camera’s gaan zwaaien wanneer we langs een berg met sneeuw rijden. Te grappig!

Machu Picchu

Om half zes de volgende dag staan we klaar bij de bushalte voor de bus die ons naar Machu Picchu brengt. En we zijn niet de enige. De rij is zeker wel een kilometer lang maar er zijn een stuk of twintig bussen die af en aan naar Machu Picchu rijden en we hoeven gelukkig niet lang te wachten. De bus brengt ons bij de ingang van deze oude Incastad waar we nog even in de rij moeten staan voordat we na een paspoort en ticketcontrole dan ook echt naar binnen mogen. Het begint ontzettend te kriebelen en ik kan onmogelijk stilstaan. Machu Picchu staat al zo lang op mijn wishlist en nu ben ik er gewoon! Ik kan het niet bevatten.

Niet veel later staan we oog in oog met deze imposante verloren Incastad. Echt magisch. Woorden schieten te kort hier. Ik weet niet hoe ik dit moet omschrijven, wow, echt overweldigend. Ik ben er stil van.

Na een klein rondje door deze oude stad gaan we de terrorberg Machu Picchu hiken. We beginnen heel enthousiast en vol energie maar op de helft vragen we ons serieus af waar we mee bezig zijn. Het is echt zwaar. Maar we geven niet op en klimmen gewoon door.

Buiten adem komen we uiteindelijk aan op de top van de berg. Het uitzicht is adembenemend mooi. Overal waar ik kijk zie ik een enorme deken van groene bergen met een laagje wolken en ergens, heel ver weg, ligt een klein vlekje groen en grijs, Machu Picchu. Ik voel me een mier in dit wonderbaarlijke landschap en vanaf hier kan ik heel goed begrijpen waarom deze oude Incastad zo lang verborgen is gebleven en waar de naam verloren Incastad vandaan komt.

Nadat we een tijd genoten hebben van het uitzicht strompelen we weer terug naar beneden. We maken nog een paar laatste foto’s van Machu Picchu en pakken de bus terug naar Aguas Calientes. Hier duiken we in de warme thermobaden om bij te komen van onze indrukken, onder het genot van een biertje en een cocktail.

Die avond reizen we met de trein en de bus weer terug naar Cuzco.