De mooiste street art op Curaçao

TINEKE WINK

Curaçao is één van de meest kleurrijke plekken op aarde. In de hoofdstad Willemstad stuit je op honderden kleurrijke muurschilderingen. Samen met de vele gekleurde huizen en panden is deze stad een kleurexplosie van jewelste. De wijken Punda, Otrobanda, Pietermaai en Scharloo zijn een soort openluchtmusea met indrukwekkende street art van lokale en internationale kunstenaars. Met name in Otrabanda zijn er de laatste jaren veel muurschilderingen bij gekomen.

Kaya Kaya festival

Deze kunstwerken zijn gerealiseerd tijdens het Kaya Kaya Festival. Een evenement dat in de wijk Otrabanda plaatsvindt. Elk halfjaar wordt een straat aangepakt, zo hebben kunstenaars als Sander van Beusekom, Garrick Marchena en Avantia Damberg meegedaan om de wijk te verlevendigen met street art.

Je kunt een street art tour boeken, maar de wijk ook prima op eigen houtje verkennen! Dan kun je alle tijd nemen om de muurschilderingen in je op te nemen en foto’s te maken zonder dat iemand op je zit te wachten.

Rainbow stairs

We beginnen de wandeling in de Van Lennepstraat. Wil je je Instagram feed opleuken met een kleurrijk plaatje, dan ben je hier op het juiste adres! Hier vind je namelijk de rainbow stairs, een trap in alle kleuren van de regenboog. Iets verderop vind je hier nog een paar kleurrijke muurschilderingen. Dus sla deze straat zeker niet over.

Van metselaar naar beeldend kunstenaar

We wandelen verder door de wijk. We komen een mooie muurschildering tegen gemaakt door de Venezolaanse beeldend kunstenaar Jhomar Loaiza. Toen de sociale en politieke situatie in Venezuela in 2018 verslechterde, verhuisde hij naar Curaçao. Hier werkte hij aanvankelijk als metselaar, maar de opdrachten voor muurschilderingen stroomden binnen nadat hij een drieluik had geschilderd tijdens het Kaya Kaya festival. Een muurschildering van de Bonairiaanse zanger Ir-Sais en de Puerto Ricaanse zanger Rauw Alejandro die bekend zijn van de hit ‘ Dream Girl’.

Life is a beautiful struggle

In de Frederikstraat komen we bij mijn persoonlijke favoriet, de muurschilderingen van Sander van Beusekom. Hij is een echte Curaçaoënaar, geboren en getogen op het eiland en nu één van de populairste kunstenaars. Het huis met het danspaar en de tekst ‘Life is a beautiful struggle’ valt het meest op van de drie. De felle kleuren roze, paars en geel steken mooi af tegen de blauwe lucht (of in ons geval, een redelijk blauwe lucht met wolken).

Drieluik

In een zijstraatje van de Frederiksstraat komen we een drieluik van Loiza tegen. Drie vrouwelijke portretten. De vrouwen hebben gekleurde doeken en een bloem in hun haar. Loaiza raakte geïnspireerd door de Afrikaanse wortels van de Caribische cultuur, wat in dit drieluik duidelijk terug te zien is.

Ook in de Willemstraat zie je een aantal kleurrijke muurschilderingen, zoals deze opvallende blauwe vogel en één met de tekst: ‘Nos kaya, nan kaya, mi kaya, bo kaya. E kaya tei pa keda”. Vertaald naar het Nederlands is dat: “Onze straat, hun straat, mijn straat, jouw straat. De straat is er om te blijven.”

Kortom street art en Curaçao zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit is slechts een greep van wat er allemaal te zien is aan bijzondere muurschilderingen. Als je de kans hebt, ga dan zelf op ontdekkingstocht!

Op zoek naar meer tips over Curaçao? Bekijk ook eens onze andere blogs: