De mooiste stranden van Gambia

MINKE WINK

Met temperaturen die het hele jaar rond de 30 graden liggen en veel uitgestrekte stranden is Gambia de perfecte winterzon bestemming. Je vindt hier geen hoogbouw en massatoerisme. De meeste hotels in Gambia zijn kleinschalig en liggen aan het strand. En je hoeft niet ver te vliegen. Gambia ligt op slechts 6 uurtjes verwijderd van Nederland met maar een uur of twee tijdsverschil. Slechts 6 uurtjes verwijderd van paradijselijke stranden in tropische temperaturen. En dat allemaal ook nog eens heel betaalbaar. Kortom, genoeg redenen voor een winterzon vakantie naar Gambia!

Gambia ligt in het westen van Afrika en zie je gemakkelijk over het hoofd. Het land is namelijk super klein en wordt omsloten door Senegal. De Gambia rivier stroomt dwars door dit smalle land het binnenland in. Je kunt wel 250 kilometer landinwaarts reizen, maar het land is slechts enkele tientallen kilometers breed. Heel bijzonder!

Toch bestaat Gambia uit een aantal heerlijke zandstranden aan de Atlantische Oceaan op dat kleine stukje kuststrook. En het fijne is dat deze stranden allemaal in de buurt van elkaar liggen of elkaar zelfs overlappen. Dat is dan weer een voordeel van zo’n klein land. Wat zijn de mooiste stranden van Gambia die je echt niet mag missen? Dat lees je in deze blog!

Kololi Beach

Kololi Beach is het bekendste en meest levendige strand van Gambia. Hier liggen verreweg de meeste hotels en strandtenten. Ook de Senegambia Strip (een toeristische straat vol met restaurants, winkels en geldwisselkantoortjes) ligt aan Kololi Beach. Toch is het de ideale plek voor een dagje strand. Je hebt volop keuze uit strandbedjes en er zijn genoeg opties voor hapjes en drankjes. Sommige stukken strand zijn bezet door strandbedjes van een resort, maar het strand is grotendeels gewoon openbaar en perfect voor een lange strandwandeling. Kololi Beach is ook een van de beste plekken voor het bewonderen van de zonsondergang.

Combineer een dagje strand op Kololi Beach met een wandeling door het Bijilo Forest Park dat praktisch aan dit strand ligt.

Kotu Beach

Kotu ligt ten noorden van Kololi. Het is eigenlijk de tweede badplaats van Gambia, maar toch is het hier een stuk rustiger. Op Kotu Beach vind je veel palmbomen en een aantal fijne strandtentjes. Regelmatig zijn de golven hier wat hoger waardoor surfers hier ook graag komen. Het strand is lang en breed, en het zand fluweelzacht. Verder naar het noorden wordt het strand smaller, rotsachtiger en roder. Hier kun je helaas niet verder lopen, maar het is wel mooi om te zien. Via het strand van Kotu loop je richting het zuiden in ongeveer een half uur naar het strand van Kololi.

Cape Point

Ben je op zoek naar wat meer rust? Ga dan een dagje naar het strand van Cape Point in de buurt van Bakau op het meest westelijke punt van Gambia. De stranden zijn hier heerlijk breed en er zijn weinig andere toeristen te vinden. Dit is ook de plek waar de Gambia Rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan. Helaas kun je vanuit Cape Point niet over het strand richting het zuiden naar Kotu lopen omdat er teveel rotsen in het water voor de kust liggen. Een lange strandwandeling zit er hier dus niet in. Maar bij de prachtige Calypso Beach Bar kun je wel heerlijk zitten met uitzicht op zee onder het genot van een hapje en een drankje. Een dagje strand bij Cape Point kun je trouwens goed combineren met een bezoekje aan de bijzondere Kachically Crocodile Pool die hier in de buurt ligt.

Paradise Beach

Zoals de naam al doet vermoeden staat Paradise Beach bekend als het mooiste strand van Gambia. Je vind hier een aantal kleinschalige strandtenten met strandbedjes en parasols, maar verder alleen maar wuivende palmbomen en een uitgerekt zandstrand. Af en toe lopen er een paar koeien over het strand voor de lokale touch. Het is een fijn strand voor een lange strandwandeling of om in een hangmat weg te zakken met een goed boek. Oftewel: ultiem relaxen.

Paradise Beach is vooral populair op zondagmiddag. Er vindt dan een potje traditioneel Afrikaans worstelen plaats en dat trekt zowel toeristen als locals.

Het strand ligt wat verder van het toeristengebied en is daarom perfect als dagtrip als je hier niet in de buurt verblijft. Je kunt dit strand goed combineren met een bezoek aan de vismarkt in Tanji.

Tanji Beach

Dit is absoluut geen geschikt strand om op een strandbedje neer te ploffen voor een dagje zon of om een mooie strandwandeling te maken. Toch mag Tanji Beach niet in dit lijstje ontbreken want het is echt een unieke bezienswaardigheid in Gambia. Aan het einde van de dag komen hier namelijk honderden vissers in hun kleurrijke vissersboten aan op het strand met hun vangst van de dag. De vrouwen en kinderen zitten al klaar op het strand om de vis schoon te maken en klaar te maken voor de verkoop. Veel vis wordt meteen gerookt in een van de rokerijen of opgeslagen in de vrieskisten op het strand. Aan de weg staan taxi’s en busjes klaar om de rest van de vis naar de restaurants te vervoeren. Een prachtig gezicht en absoluut de moeite waard om hier getuige van de zijn! 

Lees ook: ‘7 leuke dingen om te doen in Gambia

Waar moet je verblijven?

Vrijwel alle accommodaties in Gambia die je boekt met een pakketreis liggen aan het strand van Kotu, Kololi en Bakau. Dit zijn ook wel de badplaatsen van Gambia en volgens velen de leukste plekken om als toerist te verblijven. De meeste bars en restaurants (en toeristen) vind je in Kololi. Het plaatsje Kotu ligt ernaast en is wat mij betreft een aanrader. Je bent hier niet te ver van het toeristenwalhalla, maar het is hier wel een stuk rustiger. Ook het strand vind ik hier persoonlijk mooier dan bij Kololi. Je kunt ook nog wat noordelijker in Bakau gaan zitten, maar daar is het wat beperkter qua eetgelegenheden. Het strand van Cape Point ligt hier en dat heb je dan wel bijna helemaal voor jezelf.

Ben je op zoek naar een meer authentieke ervaring? Boek dan een losse vlucht en een hotel in Tanji of Sanyang. Beide dorpjes liggen buiten het toeristengedeelte van Gambia. Tanji ligt wat meer in het binnenland en daardoor wat verder van de mooie stranden. Sanyang ligt in de buurt van het prachtige Paradise Beach. Hier zijn een stuk minder toeristen en dus ook minder restaurants, maar je krijgt hier wel een beter beeld van het lokale leven in Gambia. 

De beste reistijd voor Gambia

Gambia kent twee seizoenen. Het regenseizoen van mei t/m september en het droge seizoen van oktober t/m april. In het regenseizoen kan het veel regenen en is het warmer en benauwder. De temperaturen kunnen in het regenseizoen wel oplopen tot 40 graden overdag en er zijn ook meer muggen. Qua temperatuur is het droge seizoen een stuk aangenamer en is weinig kans op regen. In de winter liggen de temperaturen wat lager en koelt het ’s nachts iets meer af. De warmste maanden zijn de maanden april t/m mei. De perfecte periode voor een reis naar Gambia is van oktober t/m februari. Niet voor niks wordt Gambia ook wel de perfecte winterzon bestemming genoemd.