De leukste tips voor Jericoacoara

MINKE WINK

Jericoacoara is een betoverende plek in Brazilië. Heldere waterlagunes, zachte zandduinen en bijna altijd zonnig weer trekken steeds meer reizigers hiernaartoe. Ik vond het één van de hoogtepunten van mijn reis door Brazilië en ik zou deze plek zeker op je reisroute zetten.

Het enige nadeel (maar tegelijkertijd ook wel weer een voordeel) is dat het niet heel gemakkelijk is om hier te komen. Jericoacoara ligt niet een simpele Uber-rit verwijderd van de luchthaven. De dichtstbijzijnde grote stad is Fortaleza, de hoofdstad van de deelstaat Ceará. Vanuit deze stad kun je een bus pakken of een transfer regelen die er 6 tot 7 uur over doet om je naar de plek te brengen waar je overstapt op duinbuggy’s. Er loopt namelijk geen verharde weg naar (en zelfs in) Jericoacoara. Het kleine vissersdorpje ligt in Parque Nacional de Jericoacoara dat vol ligt met zandduinen. De enige manier om hier te komen is per duinbuggy. Het laatste stuk duurt nog eens ongeveer een uur en kan erg avontuurlijk en hobbelig zijn 😉

Maar dankzij deze afgelegen locatie is Jericoacoara (of Jeri zoals de lokale bevolking het dorpje noemt) een magneet voor reizigers. Ook het bijzondere landschap speelt hierin een rol, en het feit dat je hier de beste zonsondergangen in heel Brazilië hebt. Kortom, een klein paradijsje op aarde.

Naast de relaxte vibe en het strand in Jeri, trekt dit dorpje ook veel watersportliefhebbers. Je kunt hier het gehele jaar door surfen en paddleboarden, maar de echte trekpleister in de tweede helft van het jaar is kitesurfen. De wind over de Atlantische Oceaan is zo constant voor deze sport dat mensen van over de hele wereld hiernaartoe komen. Jericoacoara is daarmee ook de perfecte plek in Brazilië om wat langer te blijven en te leren kitesurfen.

Wil je iets anders doen dan kitesurfen of op het strand liggen? Lees dan verder want in deze blog deel ik een aantal leuke activiteiten die je hier kunt doen!

Zonsondergang vanaf de zandduin

De zonsondergang in Jericoacoara is werkelijk fenomenaal. Volgens velen vind je hier de beste zonsondergangen in heel Brazilië en ondanks dat ik lang niet overal in Brazilië ben geweest geloof ik dit graag. Elke avond komen reizigers samen op de zandduin naast het dorpje om te proosten op de zonsondergang met een drankje in de hand. Puur genieten!

Lange strandwandelingen maken

Jericoacoara is de perfecte plek om lange strandwandelingen te maken. Het strand in het dorp is erg klein en heb je snel gezien, maar je kunt langs de zonsondergang zandduin het dorp uitlopen over het strand dat eindeloos voor je uitstrekt. Loop zo ver je kunt, maar vergeet niet dat je ook weer terug moet lopen. Er komt namelijk echt geen einde aan het strand. Je kunt ook een quadbike huren en over het strand crossen.

Op een quad bike de omgeving verkennen

Met diezelfde quadbike en een gids kun je ook de verdere omgeving verkennen. Echt een aanrader! Je rijdt door Parque Nacional de Jericoacoara, langs lagunes en zandduinen. Onderweg maak je een aantal stops bij méga toeristische activiteiten, maar dat mag de pret niet drukken. Lagoa do Paraíso is volgens velen hét hoogtepunt van de quadbike tour en de mooiste bezienswaardigheid in de omgeving. De foto’s op internet zijn veelbelovend, maar de realiteit is toch een tikje anders. Wel leuk zijn de hangmatten in het water 😉

Wandeling naar Pedra Furada

Het prachtige landschap van Jericoacoara wordt aan het einde van het strand onderbroken door Pedra Furada, een prachtige rotsformatie met een natuurlijke boog door het midden. Dit is de perfecte plek voor een dramatische strandfoto, maar wees bereid om een ​​paar minuten te wachten om je foto te maken, want soms vormt zich een menigte bij deze natuurlijke schoonheid, allemaal wachtend om een ​​selfie te maken. Als het eb is kun je over het strand naar Pedra Furada lopen, een wandeling van ongeveer een uur. Bij vloed is dit niet mogelijk, maar dan kun je wel het pad nemen dat vanuit het dorp de duinen in leidt.

Goed om te weten

Neem contant geld mee in de lokale valuta. Er zijn geen geldautomaten in Jericoacoara. Hoewel steeds meer restaurants en pousada’s creditcards accepteren, kun je het beste wat contant geld bij de hand hebben. Probeer met name wat kleinere biljetten mee te nemen die de lokale bevolking makkelijker kan wisselen.

Het is handig om je accommodatie vooraf te reserveren. Jericoacoara is misschien moeilijk te bereiken, maar het dorpje wordt steeds populairder. Er is een beperkt aantal pousada’s en hostels in de omgeving, dus kies ervoor om je accommodatie van tevoren te boeken. Zo voorkom je dat je uren onderweg bent om er vervolgens achter te komen dat je geen plek hebt om te verblijven. Steeds meer hostels en pousada’s kun je online boeken, of neem contact met ze op via WhatsApp.