De leukste tips voor Isla Holbox

MINKE WINK & ESTHER WINK

Welkom in het paradijs! Met een kokosnoot in je hand op het poederwitte strand zit je hier gebakken. Isla Holbox is serieus één van de mooiste eilandjes in Midden-Amerika. Je vind hier kilometers lange zandstranden langs een azuurblauwe zee, kleurrijke golfkarretjes, gezellige eettentjes, prachtige zonsondergangen, en met een beetje geluk zelfs flamingo’s en walvishaaien. Zet dit eiland maar op je bucketlist want Isla Holbox is echt uniek.

We zijn zelf bijna twee weken op Isla Holbox geweest en we raden je echt aan om minstens een week op dit eiland te plannen als je de tijd (en wat extra budget) hebt. Je verveelt je hier echt niet snel. Naast genieten van de prachtige stranden zijn er ook genoeg andere leuke dingen om te doen en beleven.

Zwemmen met walvishaaien

Een van de gaafste (en duurste) activiteiten die je kunt doen op Isla Holbox is zwemmen met walvishaaien. Mits je in het juiste seizoen bent. Tussen mei en september heb je bijna 100% garantie dat je de walvishaaien te zien krijgt omdat ze in deze periode naar de kust bij Isla Holbox komen voor de plankton die hier dan in grote hoeveelheden te vinden is. Het is bijna niet voor te stellen dat deze enorme dieren alleen maar plankton eten. Isla Holbox is één van de weinige plekken ter wereld waar je met deze gestipte reuzen kunt zwemmen wat het nog eens extra bijzonder maakt. De walvishaaien kunnen wel 14 meter lang worden en hebben een grote bek die tot wel 2 meter in doorsnede kan zijn. Dit klinkt best eng, maar gelukkig zijn deze prachtige dieren ongevaarlijk voor mensen. Een bijzondere ervaring die echt een plekje op je bucketlist verdient.

Over het eiland crossen met een golfkarretje

Ondanks het feit dat je het eiland prima te voet kunt verkennen is het toch wel erg leuk om een uurtje of 2 in een golfkarretje rond te scheuren. Waar anders kun je dit doen in zo’n heerlijke tropische en kleurrijke setting? Er zijn genoeg plekken waar je eentje kunt huren en de prijzen zijn overal vergelijkbaar. Het is ook mogelijk om een golfkarretje voor een dag te huren, maar eerlijk gezegd vonden we dit best wel duur en het is niet echt nodig. Wil je wel wat verder en heb je geen zin om te lopen? Dan kun je voor een veel betere prijs ook een fiets huren. Het voordeel van een fiets is dat je gemakkelijker overal kunt komen, zeker als het geregend heeft. Op Isla Holbox zijn geen verharde wegen (en geen auto’s!) en dit zorgt ervoor dat de straten vol liggen met plassen als het hard geregend heeft. Met een golfkarretje mag je dan op veel plekken niet komen omdat je vast kunt komen te zitten.

Wandelen naar Playa Punta Cocos

Heb je zin in om een leuke en wat langere wandeling te maken? Volg dan het strand richting het oosten naar Playa Punta Cocos. Wanneer je de iconische steiger ziet liggen, weet je dat je bent gearriveerd. Dit is trouwens ook de beste plek om de zonsondergang te bewonderen.

Een openluchtmuseum met kleurrijke street art

Isla Holbox is het kleurrijkste eiland dat we ooit bezocht hebben. In elke straat vind je geweldige street art in de meest vrolijke kleuren. Deze straatkunst is zó typerend voor Isla Holbox en vanzelfsprekend ook één van de redenen dat veel reizigers hiernaartoe komen. Je hoeft totaal geen route te volgen of je best te doen om op zoek te gaan naar mooie kunstwerken. Maak gewoon een wandeling door het dorp en vergeet ook niet de straatjes die wat verder van het centrale plein liggen. Het is alsof je door een openluchtmuseum wandelt.

Bij een zwembad chillen

Even geen zin in zand tussen je tenen? Ook als je geboekte accommodatie geen zwembad heeft zijn er mogelijkheden om toch bij een zwembad te chillen. Een van de mooiste plekken die wij hebben ontdekt is Hotel Spirit Holbox waar je kunt genieten op het dakterras met zwembad als je wat hapjes en drankjes bestelt in het restaurant. Vanuit het zwembad kijk je uit op het strand en de knalblauwe zee. Wat een magische plek! Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken dat er constant bediening bij je komt om te vragen of je wat wilt bestellen. Je wordt hier heerlijk met rust gelaten en kunt zelf aangeven wanneer je wat wilt eten of drinken. Wij bestelden vaak bij aankomst een smoothie en gingen op het heetst van de dag even lunchen in de schaduw.

Honden knuffelen en uitlaten

Voor dierenliefhebbers is dit echt heel erg leuk! Breng een bezoek aan het dierenasiel op Isla Holbox waar honden en katten worden opgevangen die verwaarloost zijn of een beperking hebben. De medewerkers en vrijwilligers die hier werken zetten zich elke dag met hart en ziel in voor de dieren. Je bent hier meer dan welkom om met de honden en katten te knuffelen of een donatie te brengen. Als je het leuk vindt, mag je zelfs een of meerdere honden meenemen voor een wandeling. Je kunt vragen om een drukke of rustige hond of gewoon de eerstvolgende die aan de beurt is meenemen. Het dierenasiel ligt een klein stukje uit het centrum, maar wel vlakbij het strand. Sommige honden vinden het geweldig als je ze meeneemt de zee in. Je mag zo vaak langskomen als je wilt, maar vanwege de hitte is het wel aan te raden om de wandelingen ’s ochtends of eind van de middag te maken. Als het te heet is hebben de honden er ook geen zin in en moet je ze bijna meesleuren. Voor beide niet echt leuk 😉

Genieten van een biertje tijdens zonsondergang

De zonsondergang op Isla Holbox is bijna elke avond prachtig. De beste plek om te genieten van zonsondergang is bij Punta Coca. Het is wel een stukje lopen vanaf het centrum en het nadeel is dat je (half) in het donker weer terug moet lopen. Gelukkig kun je ook vanaf het strand, bijvoorbeeld bij de vele beach bars, genieten van de ondergaande zon en de hemel die in 50 tinten oranje verandert. Kies een relaxte strandtent uit, pak een ligbedje, bestel een cocktail of biertje, en… geniet!

Leuke eettentjes ontdekken

Foodies opgelet! Op Isla Holbox kun je je culinaire hart ophalen. Er zijn super veel verschillende soorten restaurants voor ieder budget. Uiteraard zijn er genoeg plekken waar je typisch Mexicaans kunt eten, maar ook de Italiaanse, en zelfs de Japanse keuken worden hier vertegenwoordigt. Wil je graag goedkoop eten, kies dan uit één van de lokale restaurantjes met plastic stoelen en weinig interieur. Wil je graag fancy uiteten? Ook dat kan heel goed op Isla Holbox. Restaurant LUUMA is bijvoorbeeld zo’n culinair hoogstandje. In onze blog 10x food hotspots op Isla Holbox delen we onze favoriete restaurantjes op Isla Holbox.

Op de foto met HOLBOX letters

Ja oké, mega toeristisch dit, maar het moet gewoon even. We durven te wedden dat iedereen die op Isla Holbox is geweest deze foto heeft. Wanneer je vanaf het centrale plein naar het strand loopt en hier aankomt staan de kleurrijke HOLBOX letters je al op te wachten. Of eigenlijk staat er HO BOX. Het is namelijk de bedoeling (denk ik) dat je zelf tussen de O en de B gaat staan als de L. Super leuk bedacht, hier worden we oprecht blij van. Maar dat worden we sowieso van Isla Holbox 😉

Gooi je heupen los tijdens een zumba les

Vergeet de peperdure yogalessen, de leukste sportactiviteit op het eiland is zumba! Elke avond om 7 uur (behalve in het weekend, en ook twee keer per week ‘s ochtends om 7 uur) vult het hele centrale plein zich een uur lang met de latin muziek van deze super lokale zumba les. Trek je sportkleding aan en maak je klaar om 60 minuten lang te zweten tijdens deze intense dans workout. De energie is gewoonweg fantastisch. Het overgrote deel van de sporters zijn eilandbewoners, maar iedereen is welkom in deze les. En dat allemaal voor de spotprijs van 30 peso (omgerekend 1,25 euro)! Je hoeft geen ervaring te hebben of salsa te kunnen dansen om mee te doen. Het belangrijkste is dat je plezier hebt!

Spot vogels en dolfijnen bij Isla de los Pájaros en Isla de la Pasión

Wanneer je over het strand wandelt zul je ongemerkt de vele tentjes tegenkomen die allemaal tours aanbieden. Een van deze tours is de 3 islas tour die je naar drie plekken rondom het eiland brengt: Isla de los Pájaros, cenote Yalahau en Isla de la Pasión. De tour wordt om 10 uur ‘s ochtends en 2 uur ‘s middags aangeboden, duurt ongeveer 3,5 uur en wij betaalden er 500 peso (omgerekend 20 euro) voor. Met een kleine speedboot vaar je eerst langs Isla Holbox en word je naar de eerste stop gebracht: Isla de los Pájaros. Vanwege de 140 verschillende soorten vogels die hier broeden is dit een beschermd eiland en kun je alleen vanuit een uitkijktoren deze dieren bewonderen. Hier krijg je ongeveer 20 minuten vrije tijd wat voldoende is.

Vervolgens vaar je over de lagune richting cenote Yalahau op het vaste land. Met een beetje geluk spot je tijdens deze reis zwemmende en spelende dolfijnen. Een fantastisch gezicht dat nooit verveelt. Volgens de legende heeft cenote Yalahau bijzondere eigenschappen. Zo wordt er gezegd dat wanneer je in dit frisse water duikt, je je 10 jaar jonger voelt. Ooit was deze cenote de belangrijkste zoetwaterbron voor Holbox. Inmiddels is het een toeristische attractie geworden. De enige lokale bewoner is een alligator, die wij helaas niet zagen. Vergeet niet de uitkijktoren te beklimmen voor een mooi uitzicht over de cenote en het vasteland.

Na zo’n drie kwartier zwemmen en relaxen wordt je naar de laatste stop gebracht: Isla de la Pasión. Een prachtig mini eilandje midden in de lagune, waar je ongeveer een half uur vrije tijd krijgt om rond te lopen voor je weer terug vaart naar Isla Holbox. We raden aan deze tour in de middag te doen. Er zijn dan iets minder toeristen en Isla de la Pasión ziet er werkelijk prachtig uit in de laagstaande zon.