De leukste plekken om yoga te doen in Mexico

ESTHER WINK

Yoga is een levensstijl waar gebruik wordt gemaakt van bepaalde oefeningen en technieken, zoals ademhaling, meditatie en houdingen, met als doel controle over je lichaam en geest te krijgen. Oorspronkelijk komt het uit India, maar vandaag de dag beoefenen miljoenen mensen wereldwijd yoga. Dit aantal groeit alleen maar en op populaire reisbestemmingen zijn inmiddels veel yogastudio’s opgedoken. Bijna overal kun je vele soorten retraites, trainingen en losse lessen volgen, soms op bijzondere locaties.

Om dieper in yoga te duiken, hoef je niet persé meer naar India. Deze filosofie heeft Latijns-Amerika namelijk ook al veroverd. Een mooi voorbeeld is Mexico. De prachtige stranden, het zonnige en warme klimaat, en de lage prijzen (vergeleken met Amerika en Europa) maken het een perfecte yoga bestemming. Ik reisde vijf maanden door dit land en ontdekte een aantal leuke plekken om yoga te doen. Lees snel verder voor mijn favoriete yoga bestemmingen in Mexico!

Mazunte

In het kleine en gezellige kustplaatsje Mazunte biedt yogaschool Hridaya op een prachtige locatie aan de oceaan het hele jaar door onder andere hatha yoga cursussen aan. Dit is niet dezelfde hatha die in veel westerse scholen gegeven wordt, maar rechtstreeks uit de allereerste yoga teksten komt. De houdingen, waarvan er maar een aantal zijn, houd je elke keer steeds langer vast terwijl je mediteert. Begin 2022 deed ik hier de intensieve module 1 cursus. De dagen bestonden uit urenlange yoga en meditatie en vele inspirerende spirituele lessen. Hridaya is een organisatie zonder winstoogmerk, waardoor de cursussen heel betaalbaar zijn. Ook zijn de aangeboden accommodaties heel voordelig voor Mazunte, een plek die steeds populairder en duurder wordt. Ik betaalde 720 euro voor deze drieweekse cursus, inclusief twee voedzame maaltijden per dag en accommodatie in een slaapzaal. Bovendien heeft Mazunte een van de mooiste stranden van Mexico. Lees meer over mijn ervaring bij Hridaya in Mazunte in deze blog.

Volg je liever losse lessen en wil je andere stijlen proberen? In Mazunte kun je bij Casa Om twee keer per dag en maar liefst twee uur lang vele soorten yoga doen, zoals Iyengar, Yin en Acro Yoga. Daarnaast kun je hier terecht voor bijzondere activiteiten, zoals ecstatic dance of een twee-uur durende sound journey (helende klankreis). Dat laatste hebben Tineke en ik gedaan en was een hele bijzondere ervaring. Ga langs bij de yogaschool voor het meest actuele rooster. Kom bij voorkeur wat eerder om zeker te zijn van een plekje in de les, die slechts 100 Mexicaanse peso (= 5 euro) kost.

Zipolite

Slechts 10 minuten rijden van Mazunte vind je het relaxte badplaatsje Zipolite, beroemd om het hebben van het enige naaktstrand van Mexico. Maar dit is niet alleen een ideale bestemming voor nudisten. Ook yogi’s en andere reizigers op zoek naar een spirituele ervaring kunnen hier hun hart ophalen. Dit is namelijk dé plek voor het volgen van speciale meerdaagse retraites en workshops. Tineke en vriendin Ingrid vonden een vijfdaagse transformatie retraite bij CAMP in Zipolite, waar onder andere yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen werden gedaan. Deze dagen zijn een van de meest bijzondere dagen van hun leven geworden. In deze blog lees je meer over deze transformerende retraite.

Sayulita

Dit levendige en relaxte dorp aan de Riviera Nayarit staat bekend als een van de beste surfbestemmingen van Mexico. Ook yoga heeft inmiddels aan populariteit gewonnen in Sayulita. Er worden volop luxe retraites aangeboden in prachtige hotels pal aan de Grote Oceaan. Voor losse hatha en yin yogalessen en trainingen ben je bij yogaschool Paraiso Yoga op het juiste adres. Mocht je een week of langer in Sayulita verblijven, dan kun je bijvoorbeeld een onbeperkt weekabonnement voor 55 dollar aanschaffen. Ik kwam begin 2022 naar Sayulita voor een vijfdaagse yin yoga teacher training, waar ik ongeveer 420 euro voor betaalde. Hier kreeg ik les van Maria Abad over onder andere meridianen en de 5 elementen theorie uit de Traditionele Chinese Geneeskunde en het Taoïsme. Deze theorie brachten we in de praktijk in de verschillende yin yoga houdingen. Lees meer over deze inspirerende yin yoga teacher training bij Paraiso Yoga.

San Cristobal de las Casas

Dit kleurrijke stadje in de staat Chiapas ten zuiden van Mexico trekt veel backpackers vanwege de relaxte sfeer die er hangt. Sterker nog, dit is dé plek waar velen wat langer blijven hangen. Niet gek, want nergens in Mexico heb ik lagere prijzen gezien dan in San Cristobal. Het heeft een prachtige koloniale binnenstad, ontelbare vegetarische eettentjes en een overvloed aan spirituele activiteiten. Daarnaast kun je vanuit San Cristobal heel makkelijk een dagtrip naar de natuur of een inheems dorpje maken. Vanwege de ligging op 2200 meter hoogte is het hier wel een stuk kouder dan de eerdergenoemde bestemmingen.

Zelf verbleef ik 2,5 week in San Cristobal, waarvan 10 dagen in het geweldige Hostal La Isla. Wat mij direct aantrok in dit hostel is dat er elke dag een leuke activiteit aangeboden wordt. Daarnaast bestaat het personeel uit leuke vrijwilligers die zelf ook in hostel verblijven en de activiteiten organiseren of eraan meedoen. Als gast mag je gratis meedoen aan de yoga en meditatie lessen die ongeveer 1,5 uur duren. Matjes en kussens worden voor je geregeld.  Aangezien een overnachting hier minder dan 10 euro kost, is dit veel waar voor je geld.

Een goed alternatief zijn de yogalessen bij La Tozi Galeria Hotel. Je kunt hier voor 100 peso (= 5 euro) een hatha, vinyasa of power yogales volgen. Daarna kun je met een drankje opwarmen en genieten van de zon op het dakterras van het café met uitzicht op de stad. Ik volgde hier een bijzondere en heerlijk rustgevende klankschalensessie. Kom wel op tijd als je een van de yogamatjes wilt gebruiken. Voor het actuele rooster check je het beste de Facebookpagina van La Tozi.