De leukste dingen om te doen in Medellín

MINKE WINK

Ooit werd Medellín beschouwd als een van de dodelijkste steden ter wereld. Maar de stad heeft een transformatie ondergaan en is inmiddels een van de modernste steden in Colombia. En ook een van de populairste steden want veel reizigers zetten Medellín op hun reisroute. De stad is gelukkig een stuk veiliger geworden en je kunt zien dat de bewoners erg trots zijn op wat ze hebben bereikt. Medellín voelt als de stad van de mogelijkheden. Er is een fantastisch metro- en kabelbaannetwerk, veel mooie parken, indrukwekkende musea en goede restaurants.

Hoewel de stad misschien niet zo groot is als de hoofdstad van Colombia heeft Medellín net zoveel te bieden. In deze blog deel ik de leukste dingen om te doen in Medellín.

Gratis stadswandeling

Een van de dingen in Medellín die het meeste indruk op mij heeft gemaakt, is gratis stadswandeling van Real City Walking Tours. Met stip één van de interessantste walking tours die ik ooit heb gedaan. Niet voor niks is dit de meest populaire stadswandeling in Medellín. Met een lokale gids bezoek je het centrum van de stad (El Centro) en onderweg leer je meer over de cultuur en geschiedenis van Medellín. De gids neemt je mee langs veel van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden en monumenten. De tour duurt ongeveer 3 tot 4 uren, afhankelijk van de groep en of er naderhand veel vragen gesteld worden. Je mag namelijk alles vragen. De gidsen zijn erg leuk en kunnen ontzettend boeiend vertellen. Je komt meer te weten over de gewelddadige geschiedenis van Medellín van een local die open staat om erover te praten. De walking tours van Real City Walking Tours zijn erg informatief en fascinerend. Vergeet niet een goede fooi te geven aan het eind van de tour.

Plaza Botero en het Antioquia museum

Fernando Botero is misschien wel de meest geliefde kunstenaar van Colombia en als inwoner van Medellín wordt zijn werk door de hele stad tentoongesteld. Er is nergens een betere plek om het zijn surrealistische sculpturen te bewonderen dan op Plaza Botero, waar 13 van zijn meer dan levensgrote werken te zien zijn. En als je daar bent, zorg er dan ook voor dat je het Museo de Antioquia bezoekt. Hier vind je veel bijzondere schilderijen van Botero en kunstwerken van andere nationale (en internationale) kunstenaars.

Dagtrip naar Guatapé en Piedra del Peñol

Wil je even ontsnappen aan het lawaai en de chaos van de stad? Hoewel het geen deel uitmaakt van de stad zelf, is een dagtrip naar Guatapé en Piedra del Peñol echt een aanrader. Guatapé ligt ongeveer twee uur buiten de stad en trekt reizigers aan vanwege de kleurrijke huizen en prachtige omgeving. De belangrijkste trekpleister van dit kleine stadje is El Peñol, een torenhoge rots die uitkijkt over de hele omgeving. De steile klim is absoluut de moeite waard. Na 740 slopende traptreden word je namelijk beloond met een prachtig panorama van meren en eilanden tot kilometers in de verte.

Straatkunst in Comuna 13

In Comuna 13 krijg je een hele andere kant van de stad te zien. Deze buurt werd jarenlang geteisterd door geweld, maar tegenwoordig is het de thuisbasis van een snelgroeiende en creatieve straatkunstscene én een populaire plek voor graffiti walking tours. Een wandeling met een lokale gids door deze wijk is een unieke ervaring die je laat zien hoe straatkunst en lokale projecten de voorheen no-go buurt Comuna 13 hebben getransformeerd. Tijdens een Comuna 13 tour in Medellín leer je meer over de geschiedenis en moeilijkheden waar de inwoners mee te maken hadden. Gevoelige onderwerpen als geweld en drugs komen aan bod, maar de focus ligt op de transformatie die deze wijk heeft doorgemaakt. De mensen die hier wonen blijven niet steken in het verleden, maar focussen met een positieve blik op de toekomst.

Kleurrijk dorpje op een berg

Pueblito Paisa is een klein nagemaakt dorp op de Nutibara-heuvel (Cerro Nutibara) met uitzicht op de skyline van Medellín. Het dorp is ondanks het toeristische gehalte best leuk om even te bekijken. Maar de belangrijkste reden om deze plek te bezoeken is vanwege het prachtige panoramische uitzicht over Medellín. Vooral op een heldere dag of ’s avonds is het uitzicht indrukwekkend.

Ritje in de kabelbaan

Er zijn veel sloppenwijken in Medellín en deze zijn allemaal tegen de berg opgebouwd. Deze wijken waren lange tijd in handen van gangs en bewoners moesten betalen als ze hun wijk wilden verlaten. De burgemeester van Medellín heeft hier een geweldige oplossing voor gevonden. Hij liet meerdere kabelbanen over de sloppenwijken bouwen zodat iedereen vanuit deze arme wijken naar de stad kon reizen zonder dat ze de gangs smeergeld hoefden te betalen. Omdat je vanuit deze kabelbanen een geweldig uitzicht op de stad hebt, is dit later uitgegroeid tot een toeristische attractie. Het kabelbaansysteem is onderdeel van het openbaar vervoer en daarom is je metrokaartje ook geldig in de kabelbaan. Zolang je het station niet verlaat kun je er zelfs weer mee terug reizen en op diezelfde manier een aantal leuke rondjes maken in het metro- en kabelbaannetwerk. Je kunt zelfs met een kabelbaan helemaal naar Parque Arvi, een groot natuurreservaat in de heuvels van Medellín.

Nachtleven in El Poblado

Het bruisende nachtleven van Medellín vind je rondom Parque Lleras in de chique wijk El Poblado. Hier kun je elke avond van de week gezellig eten, drinken en dansen. Er is een gevarieerde mix van locals en reizigers. Van kleine salsa bars tot grotere clubs. Wat je ook zoekt, je vindt het hier. In de wijk El Poblado bevinden zich ook de meeste hotels en hostels. Het is dan ook dé plek waar het merendeel van de reizigers verblijft.

Pablo Escobar tour, wel of niet doen?

In tegenstelling tot wat een verrassend aantal mensen lijkt te geloven, is de overgrote meerderheid van de Colombianen niet gecharmeerd van hun beroemdste criminele en binnenlandse terrorist. Natuurlijk kun je mensen vinden die nog steeds respect hebben voor Pablo Escobar, maar ze zijn een minderheid. De overgrote meerderheid van de lokale bevolking wil liever niks horen over Pablo Escobar en vindt het niet leuk dat je als toerist naar hun stad komt vanwege de Netflix serie Narcos. Door deze Netflix serie zijn de Pablo Escobar tours in Medellín big business geworden. Het is één van de meest besproken tours onder reizigers en iedereen heeft er een andere mening over. Zijn gewelddadige leven en nalatenschap veroorzaakten ontzettend veel schade en leed aan de stad en haar bewoners. Hoewel ik een voorstander ben van meer te weten komen over de geschiedenis van een bestemming, zijn de Pablo Escobar tours niet iets dat ik wil steunen of verheerlijken. Uit respect voor de lokale bevolking raad ik je dan ook persoonlijk aan om de Pablo Escobar tour over te slaan.