De leukste activiteiten in Salento

MINKE WINK

Welkom in het hart van de koffieregio. Het authentieke en ietwat slaperige Salento is een populaire bestemming voor backpackers. Dit kleurrijke Spaans koloniale dorpje ligt in de glooiende groene uitlopers van de Andes en is vooral bekend als uitvalsbasis voor de Cocoravallei en de koffie boerderijen in de omgeving. In Salento zelf is niet heel veel te doen, maar genoeg om je een paar dagen te vermaken. In deze blog deel ik de leukste activiteiten die je kunt doen in Salento.

Bezoek een koffie boerderij

Je kunt natuurlijk niet het hart van de Colombiaanse koffieregio bezoeken zonder een koffietour te doen. Colombia staat wereldwijd bekend als een van de landen waar ze de beste koffie produceren. Een koffietour is dan ook een van de leukste activiteiten die je kunt ondernemen. Salento is de thuisbasis van verschillende lokale koffieboerderijen die uitstekende rondleidingen aanbieden waarin het hele koffieproductieproces wordt uitgelegd. Je leert stap voor stap hoe die magische koffiebonen van de plant in je kopje terecht komen. En uiteraard mogen de koffieliefhebbers de heerlijke brouwsels uitproberen. Finca El Ocaso geeft elke dag om 4 uur ’s middags een koffie rondleiding van anderhalf uur in het Engels. Je kunt een lange wandeling hiernaartoe maken of een taxi pakken vanaf het centrale plein in het dorp.

Wandeling naar het viewpoint

De mirador die uitkijkt over Salento is een eenvoudige wandeling vanuit het centrum. Aan de rand van het dorp maak je een steile klim naar boven. Vanaf het uitkijkpunt geniet je van een mooi uitzicht over de pannendaken van Salento en de groene valleien en bergen in de omgeving. De hele setting is inmiddels behoorlijk toeristisch gemaakt met grote letters, Instagram attributen en souvenirwinkels. Je bent hier dan ook niet de enige (tenzij je heel vroeg ’s ochtends gaat), maar toch is het de moeite waard om hier even heen te lopen.

Valle de Cocora

De betoverende (vaak mistige) Cocoravallei is misschien wel de beste reden voor een tripje naar Salento. Valle de Cocora is de thuisbasis van de waspalm, de hoogste palmsoort ter wereld. Deze gigantische palmbomen schilderen een surrealistisch beeld in de vallei en zijn absoluut het bezoeken waard. Met een kleurrijke ‘Willy Jeep’ reis je vanaf het centrale plein in Salento naar de vallei. Er is een korte en lange wandeling die je hier kunt maken naar de waspalmen. Ben je fysiek een beetje fit dan zou ik zeker aanraden om voor de lange wandeling (4 tot 5 uren) te gaan. In dat geval sla je bij aankomst rechtsaf en volg je het wandelpad langs landbouwvelden, een waterval en over verschillende hangbruggen door het nevelwoud. Aan het eind van de wandeling kom je in de palmbomen vallei. Onderweg kun je een kleine boerderij met honderden kolibries bezoeken, maar hiermee maak je de wandeling wel langer. Op de website van Reisjunk vind je een goede beschrijving van de lange en korte wandeling.

Belangrijke tip: draag wandelschoenen en verschillende lagen kleding. Neem ook een regenjas mee. Het weer kan hier drastisch veranderen net als de temperatuur. Ook is het handig om water en snacks mee te nemen want dat kun je onderweg niet kopen.

Speel een potje tejo

De nationale sport van Colombia is geen voetbal, maar tejo. Tejo is bier en buskruit in een sport waarbij al het aan alcohol gerelateerde concentratieverlies wordt opgevangen met explosies om iedereen weer in concentratie te brengen. Spelers slingeren tejos (metalen schijven) naar een bak met klei waar een bocin (metalen ring) is opgetuigd met buskruit gevulde mecha’s die bij een botsing exploderen. Niet geschikt voor zenuwpezen, maar als je tegen explosies kunt, pak dan een tejo, trek een biertje open en doe mee! In Salento zijn een aantal tejo-plekken waar zowel toeristen als locals graag komen. Een bijzondere ervaring!

Souvenirs shoppen

Salento is een mega toeristisch dorpje vol met souvenirwinkels die bij deze reputatie horen. Toch vind je hier naast de ‘made in China’ prullaria ook veel kleine ambachtelijke winkeltjes waar ze bijzondere, lokale producten verkopen. Ik vond Salento een van de beste plekken in Colombia om leuke cadeaus en souvenirs te shoppen. Met name Calle Real met aan beide kanten kleurrijke huisjes, restaurants en souvenirwinkels is de perfecte straat om aankopen te doen.

Proef verse forel

Houd je van vis? Trout is een typisch Colombiaans gerecht. Het staat op bijna elke menukaart, dus je ontkomt er niet aan. Een echte aanrader is restaurant Donde Laurita, hier smaakt de trout echt voortreffelijk. Ben je niet zo’n grote eter? Dan kun je prima een trout gerecht met z’n tweeën delen. Naast koffie is trout een must try in Salento!

Leuke restaurants in Salento

Ondanks het feit dat Salento maar een klein dorpje is, zijn er genoeg fijne restaurantjes te vinden. Naast de trout bij het bovengenoemde Donde Laurita hebben we heerlijk gegeten bij El Cacharrito. Hier kun je genieten van heerlijke (vegetarische) burgers met een eigen gemaakt speciaalbiertje. Voor ontbijt, brunch en lunch zit je bij Brunch de Salento goed. Van de Mickey Mouse pannenkoeken die je hier kunt bestellen werd ik zo blij als een kind 😉

Hoe kom je in Salento?

Salento is gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit Bogota of Medellín. Vanuit Medellín gaat er elke dag een rechtstreekse (toeristen)bus naar Salento die er ongeveer 7 tot 8 uur over doet. Vanuit Bogota reis je in 8 uur met de bus naar Armenia. Hier stap je over op de bus naar Salento, die er ongeveer een uur over doet. Heb je minder tijd of geen zin om met de bus te reizen? Vanuit Bogota kun je in een klein uurtje (met Viva Air) naar Pereira vliegen en vanaf hier een taxi of bus pakken naar Salento. De app of website van RedBus is handig voor het boeken van de bussen tussen de grotere steden.

Om het maximale uit je verblijf in Salento te halen, raad ik aan om er in ieder geval 2 dagen en 3 nachten voor uit te trekken. Je kunt dan een dag reserveren voor Valle de Cocora en nog een dagje bijkomen en gebruiken voor de andere activiteiten.