De leukste activiteiten in Bonito

MINKE WINK

Het toepasselijk genaamde Bonito (mooi in het Portugees) is de topbestemming voor ecotoerisme in Brazilië. Het stadje zelf is niet heel boeiend, maar Bonito staat bekend om zijn kristalheldere rivieren zoals de Rio da Prata, een snorkelgebied vol met kleurrijke vissen. Ook vind je hier zwermen felrode papegaaien, die nestelen in de diepe, okerkleurige wanden van het zinkgat Buraco das Araras. Als je zin hebt in avontuur en bijzondere natuur en dieren wilt zien, dan is Bonito de plek waar je moet zijn.

Zoetwater snorkelen in de rivier

De populairste activiteit die je hier kunt doen is snorkelen met honderden vissen in kraakheldere rivieren. De mooiste rivier in de omgeving is Rio da Prata. Dit schijnt zelfs één van de beste plekken ter wereld te zijn voor snorkelen in zoet water. Gewapend in een wetsuit loop je de rivier in en na een korte instructie drijf je stroomafwaarts. Onderweg kom je honderden vissen tegen in alle maten en vormen. Het water dat omhoog komt uit de grond is glashelder doordat het gefilterd wordt door zandsteen. Het voelt alsof je in een aquarium zwemt. Heel bijzonder!

Papegaaien bewonderen in een zinkgat

Toen een veeboer de Fazenda Alegre kocht, was hij in eerste instantie niet blij toen hij een gigantisch buraco (zinkgat) in het midden van zijn weiland vond. Totdat hij ontdekte dat deze plek een favoriete rustplaats is voor meer dan 40 exotische vogelsoorten, waaronder de rode ara. Het gat, met op de bodem een meer, heeft een diameter van 500 meter en een diepte van zo’n 100 meter. Je kunt Buraco das Araras bezoeken vanuit Bonito tijdens een (halve) dagtour. Je krijgt een rondleiding van een enthousiaste gids die je meer vertelt over deze bijzondere omgeving en de rode ara’s. De beste tijd om de ara’s te zien is ’s ochtends wanneer ze uit hun nest opstaan en vaak in koor beginnen te zingen. Vanaf de uitkijkpunten heb je een geweldig uitzicht op de krater en de felrode rondvliegende ara’s. Je kunt ze niet altijd zien, maar in de zandstenen krater leven zelfs kaaimannen en gordeldieren.

De Rio da Prata snorkeltour en de Buraco das Araras rondleiding kun je samen boeken in één tour. Beide activiteiten liggen op dezelfde route en kunnen goed gecombineerd worden.

Bezoek aan een dierenopvang centrum

Als je nog een dagje extra in Bonito blijft, breng dan zeker een bezoek aan het Bio Park. Een dierenopvangcentrum dat ongeveer 5 kilometer buiten Bonito ligt en openstaat voor bezoekers. Het Bio Park is opgericht om dieren op te kunnen vangen die om verschillende redenen niet meer terug kunnen naar de natuur. Hier wonen onder andere papegaaien, manenwolven, kapucijnaapjes, brulapen, witlippekari’s (een soort zwijntjes), poema’s, capibara’s, een kleine en een grote miereneter, een tapir, en een toekan. Er is ook een gedeelte waar boerderijdieren als varkens en geitjes leven.

Sommige dieren hebben blijvende verwondingen door verkeersongelukken waardoor ze niet meer terug de natuur in kunnen. Andere dieren zijn als baby zonder ouders gevonden en dus gewend aan een leven met mensen. Weer andere dieren zoals de aapjes en papegaaien zijn gered uit de illegale dierenhandel. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze om fysieke of gedragsredenen niet terug kunnen keren naar de natuur. Gelukkig krijgen ze hier de ruimte en zorg die ze nodig hebben.