De IJ-hallen
TINEKE WINK
Naast bezoekjes aan de sauna heb ik er een andere nieuwe hobby bij gekregen, struinen over de IJ-hallen. Dit is met 750 kramen de grootste vlooienmarkt van Europa. Of moet ik zeggen, kledingmarkt. De verhouding kleding-rest is namelijk zo’n 75-25. Het evenement, dat elke 3 weken plaatsvindt, is op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. In de zomer lekker buiten op het uitgestrekte terrein en in de winter in de loodsen.
Struikelen over de rolkoffers
Ga je een dagje naar de IJ-hallen neem dan kleingeld mee. Dat heb je sowieso nodig. Voor de wc, voor de entree (5 euro) en voor aankopen. Veel dingen worden maar voor een paar euro te koop aangeboden. Dan is het handig als je dat zoveel mogelijk gepast kunt betalen. Ook zou ik een grote tas meenemen. Of als je echt flink wilt inslaan – een rolkoffer. Ik vind dat zelf een beetje overdreven, ik hoef niet mijn hele garderobe te vervangen, maar er zijn genoeg mensen die grote koffers meenemen.
Voor de IJ-hallen pin ik meestal zo’n 50 euro, wat inclusief eten en drinken meestal meer dan genoeg is. Je kunt gratis met het pontje het IJ over vanaf het Centraal Station. Let wel op dat je het goede pontje pakt. Mijn zusje Minke en ik presteerden het om het verkeerde pontje te pakken waardoor we terug moesten en op 1 minuut na het juiste pontje misten.
Alles op een hoop
Als je vervolgens het pontje over bent, ligt de IJ-hallen al op slechts een paar minuten loopafstand. In het begin word ik overprikkeld door alle spullen, mensen en geluiden. Waar moet ik beginnen? Je stuit op een wirwar van kraampjes. Er zit geen structuur in. Waren we hier al geweest? Ik doe altijd twee rondjes, omdat de kans groot is dat ik de eerste keer leuke items over het hoofd zie. De tweede ronde zit ik helemaal in de flow en zie ik allemaal leuke dingen. Wel koop ik vrij bewust. De allereerste keer IJ-hallen kocht ik allemaal impulsaankopen die ik vervolgens niet paste. Ook al het dan vaak maar een miskoop van een (paar) euro, toch zonde geld.
Het is het fijnst als de kleding overzichtelijk wordt gepresenteerd. Het liefst aan hangers of netjes gestapeld met een prijs erbij. Sommige mensen presteren het om alles op een grote berg te gooien. Dan moet je echt graaien en daar heb ik geen zin in. Ik zie liever in een oogopslag of iets leuk is of niet. Nog een tip als je door de bomen het bos niet meer ziet – kijk naar de kledingstijl van de marktkraamhouders. Spreekt dat je aan? Dan is de kans groot dat ze ook leuke kleding verkopen. Ben je echt op zoek naar bijzondere items? Ga dan vroeg! De kans is dan groter dat je die ene eye-catcher nog kunt scoren. Want dan is het nadeel – van alle items is er maar een. Wil je zo weinig mogelijk geld uitgeven? Richting het einde van de dag willen marktkraamhouders van hun spullen af en komen de stuntprijzen (alles voor 1 euro). Echter zijn de mooiste spullen dan wel weg…
Verkopen
Je kunt er ook voor kiezen om zelf op de IJ-hallen te gaan staan. De prijzen voor een kraam variëren van 31 euro (normale kraam) tot 36 euro (hoekkraam). Daar komt nog borg bij van 5 euro die je terug krijgt als je je kraampje netjes achterlaat. Afgelopen zaterdag stond ik er samen met collega Robert. We kozen voor de hoekkraam, wat als voordeel heeft dat je die een meter uit mag bouwen. Zo kon ik mooi mijn kledingrek kwijt.
Omdat de IJ-hallen vanaf april buiten plaatsvindt, hoopten we heel erg op goed weer. We dachten 22 april is bijna mei dus dan zit dat vast wel goed… Helaas was het heel koud. En omdat we beide nogal koukleumers zijn was dat soms wel pittig. Maar gelukkig scheen de zon ook geregeld. En sloeg het weer om dan hadden we een perfecte oplossing. Dan gingen we schuilen en opwarmen in de auto (stond achter het kraampje). Hierdoor werden we wel wat passieve verkopers, want we kwamen op dat moment alleen de auto uit als iemand echt iets wilde kopen. Dan was het – ‘dat is een klant voor jou, dus jij moet gaan’.
Maar op de zonnige, niet-regenachtige momenten was het heel gezellig buiten. Er kwamen nog een paar bekenden buurten en we hadden veel lol met en om de verschillende type mensen die voorbij kwamen, mijn kledingrek die door de wind steeds omviel en een aantal opmerkelijke items die Robert mee had genomen om te verkopen.
De do’s als je een kraampje wilt huren
- Kies de juiste periode. In de wintermaanden is de vlooienmarkt in de loods maar daar is het best koud, dus daar moet je wel tegen kunnen. En kies je voor de lente of zomer ga dan pas vanaf mei. Dan is de kans wel groter dat het warmer dan 10 graden is.
- Neem een zeil mee, ook al denk je dat het niet gaat regenen. Ik was er van overtuigd dat het droog zou blijven, niet dus.. dit is Nederland dus je weet het nooit. Het viel gelukkig mee en de spullen drogen wel weer op, maar toch het is fijner om goed voorbereid te zijn
- Neem genoeg eten en drinken mee voor de hele dag. Er zijn wel paar eetkraampjes, maar meer dan patat, poffertjes, koffie, thee en frisdrank is het niet.
- Kleed je kraampje mooi aan! Dat trekt meer bezoekers dan een kraampje waar alles maar op een hoop gegooid wordt. De buren tegenover ons waren echte vintage lovers, die er een kleine tweedehands winkel van hadden gemaakt. Inclusief relaxte muziek waar wij ook van mee konden genieten 🙂 Presenteer je spullen zo netjes en overzichtelijk mogelijk en doe er een briefje bij met de prijs als je geen zin hebt om daar de hele dag vragen over te krijgen. Neem een grote doek mee die je over de tafel kunt leggen.
- Wil je een goede prijs voor je spullen, ga dan een paar euro hoger zitten. De meeste mensen gaan namelijk afdingen.
En tot slot – ga er niet voor het geld staan want rijk word je er niet van. Ik las laatst een blog van iemand die elk jaar een designerbag kon kopen van de kleding die zij daar verkocht. Ik dacht hoe dan? Dan moet je wel veel (dure) merkkleding hebben of andere gewilde spullen. Heb je veel kleding van grote winkelketens, dan mag je blij zijn als je 1 of 2 euro voor een Zara shirt krijgt. Ik heb zo’n 60 euro verdiend. Op het laatst deed ik veel dingen voor 1 euro of 50 cent weg dus toen ging het niet meer zo hard. Haal je de onkosten er vanaf (huur kraampje, eten, drinken) dan blijft er niet heel veel over. Maar het is wel gezellig en ik vind het leuk om mensen blij te maken met mijn spulletjes (en die van mijn zusjes). Het is fijn om kleding een tweede leven te kunnen geven.
Door de IJ-hallen ben ik bewuster gaan consumeren. Ik ga nu nog weinig naar gewone winkels. Ik kan het bijna niet meer over mijn hart verkrijgen om 30 euro voor een shirtje neer te tellen dat ik voor een paar euro op de IJ-hallen kan kopen.
En voor de mensen die bij het aanbod van de IJ-hallen denken aan verwassen kleding met vlekken, dat valt heel erg mee! Er zitten genoeg kledingstukken tussen die er nog heel goed uitzien. Soms zelfs met het prijskaartje er nog aan.