De hoogtepunten van Turkije

MINKE WINK

Turkije is natuurlijk een welbekend vakantieland met populaire badplaatsen. Het oostelijk deel van Turkije wordt nog maar weinig bereisd en dat terwijl dit het mooiste gedeelte van het land is. Turkije is een land vol contrasten en bezienswaardigheden.

Prachtige stranden, imposante bergen, historische steden, bizarre natuurlandschappen en een gastvrije cultuur. Turkije heeft het echt allemaal.

Istanbul

Het beste van twee werelden. Istanbul met haar unieke ligging op twee continenten biedt een unieke mix van het moderne westen en het mystieke oosten. De stad staat bekend om zijn gezellige bazaars en indrukwekkende paleizen en moskeeën zoals het Topkapi Paleis, de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia. Deze bezienswaardigheden liggen in de historische wijk Sultanahmet en zijn absoluut niet te missen. Ook een tocht over de Bosporus, de beroemde zeestraat tussen Europa en Azië die dwars door deze metropool loopt, is een bezienswaardigheid op zich. En voor pure ontspanning na al het rondslenteren door de stad bezoek je een van de vele hammams.

Efes

De best bewaarde stad uit de Grieks-Romeinse Oudheid. Efes is één van de meest spectaculaire ruïnesteden ter wereld. Deze duizenden jaren oude antieke stad kent veel bezienswaardigheden zoals de Agora, het Odeon, de Tempel van Hadrianus en het wereldberoemde antieke Theater.

Het is echt een geweldige ervaring om door deze oude stad te lopen en je voor te stellen hoe het leven er hier duizenden jaren geleden uitzag.

Afrodisias

Samen met Efes is Afrodisius, in het zuidwesten van Turkije, één van de best bewaarde steden uit de Grieks-Romeinse Oudheid. De mooiste ruïnes zijn het Stadion van Afrodisias, de Tempel van Aphrodite en het imposante Theater.

Pamukkale

Het bijzondere natuurfenomeen Pamukkale, het katoenen kasteel, ligt in het zuidwesten van Turkije. Pamukkale is een dorpje bestaande uit hotels en restaurants, gebouwd vanwege de enorme kalkterassen die er te zien zijn. Deze behoren tot één van de interessantste natuurverschijnselen in Turkije. Door een ophoping van calciumrijk bronwater zijn miljoenen jaren geleden deze bijzondere witte kalkterrassen ontstaan. Ze zijn gevormd door een vulkanisch verschijnsel en echt spectaculair om te zien.

Egirdir

Één van mijn favoriete bestemmingen in Turkije. Een prachtig klein vissersdorpje aan het meer van Egirdir in het westen van Turkije. Het uitzicht vanaf de oever is adembenemend mooi. Het meer is echt een parel in de omgeving. Je kunt hier zwemmen, een bootje huren en over het meer varen of de berg Sivri Dağı op hiken vanwaar je vanaf de top echt een prachtig uitzicht hebt over het meer en het dorpje Egirdir.

Kars

Kars is een levendig plaatsje in het oosten van Turkije vlakbij de Georgische en Armeense grens. Dit is echt het oosten van Turkije en niet vergelijkbaar met het modernere westen van het land. Op ongeveer een uurtje rijden van Kars ligt de Armeense ruïnestad Ani. Ani ligt op een soort schiereiland tussen twee ravijnen aan het Animeer, op de grens van Armenië. Mongoolse troepen en een hevige aardbeving maakten er een uitgestrekte ruïnestad van. Hier zijn veel ruïnes van Armeense kerken met goed bewaarde fresco’s te zien.

Van en Hoşap

Van ligt in het zuidoosten van Turkije aan een groot meer. Deze stad is vooral bekend om het meer, met dezelfde naam, en het eilandje Akdamar dat in dit meer ligt. Op dit eilandje vind je oude ruïnes en een heel schattig Kloosterkerkje. Hoşap ligt een aantal kilometers buiten Van en is een klein truckersdorpje met een kasteel op een heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.

Kahta en Nemrut Dagı 

Op de top van de Nemrut berg staat het gigantische grafheiligdom dat werd opgericht voor Antiochus, de zogenaamde koning der Comagenen. Voor de grafheuvel vind je enorme stenen beelden van de koning Antiochus, leeuwen, adelaars en diverse goden. Door de eeuwen heen zijn de standbeelden flink beschadigd. De hoofden van de beelden liggen tegenwoordig aan de voet van hun torso’s.

Sanliurfa en Harran

In deze plaats in het zuiden van Turkije vind je mooie moskeeën en een bruisende bazaar. In deze stad wonen veel Koerden waarvan de mannen traditionele wijde broeken en de vrouwen kleurrijkje hoofddoeken dragen. ‘s Avonds hoor je, net als in veel andere Turkse steden, de oproep tot het gebed en geuren de straatjes van de bazaar naar kruiden en eten.

Het kleine plaatsje Harran ligt vlakbij de Syrische grens. Het is een historisch dorpje met veel verhalen en ruïnes en kleine huisjes in de vorm van bijenkorven.

Ölüdeniz

Ölüdeniz is een kleine badplaats met schitterende stranden en een prachtige lagune aan de Zuid-Egeïsche kust. Met talrijke eilandjes voor de kust is Ölüdeniz een perfecte uitvalsbasis voor mooie boottochten. Vooral een tocht naar het zogenaamde Butterfly Valley is absoluut de moeite waard. Naast de lagunes en stranden is Ölüdeniz ook een van de beste locaties ter wereld om te paragliden.

Cappadocië

Cappadocië, exact in het midden van Turkije, is een van de grootste natuurwonderen ter wereld. Het is een spectaculair landschap van turfsteenkegels, grotwoningen en zogenaamde feeënschoorstenen. Een absolute must-see is het Göreme Open Air museum, een kloostercomplex bestaande uit zeer oude kerken en kapellen die met fresco’s zijn bedekt. Ook de beroemde Love Valley en Zelve Valley zijn de moeite waard om te bezoeken.

Cappadocië kun je het best verkennen met een quad of scooter maar ook een luchtballonvaart over de valleien is een absolute aanrader. Het is een geweldige ervaring om dit prachtige natuurschoon vanuit een luchtballon te bewonderen.