De beste tips voor Tayrona National Park

MINKE WINK

Tayrona National Park ligt aan de Caribische kust en is een van de meest bezochte nationale parken in Colombia. Hier vind je de mooiste stranden van het land, maar ook cultuur en wilde dieren. Je kunt het park in één dag bezoeken, maar om Tayrona echt goed te kunnen ervaren, raad ik je aan om zeker een of twee nachten in het park te verblijven. Je kunt hier wandelen door een groene jungle vol met apen, vogels en insecten, langs gigantische ronde rotsblokken, voordat je aankomt bij de witte zandstranden en het azuurblauwe water van de Caribische zee.

En over Caribische stranden gesproken, Tayrona is de thuisbasis van enkele van de meest verbluffende stukken zand in Zuid-Amerika. Het is de perfecte plek om een reispauze in te lassen en te genieten van zon, zee en strand.

De geschiedenis van Tayrona National Park

Tayrona werd opgericht in 1964 en werd in 1969 een nationaal park om ecologie en arccheologie te beschermen en promoten. Het is een culturele plek want voor de pre-Spaanse Tayrona stam is dit hun thuis. Zij bouwden hier kleine dorpen en gemeenschappen. Afstammelingen van deze stam worden Koguis genoemd en zij en drie andere gemeenschappen wonen nog steeds in Tayrona National Park en behouden de culturen en tradities.

De belangrijkste redenen voor een bezoek aan Tayrona

De belangrijkste reden is natuurlijk vanwege de mooie stranden. Ik had verwacht dat ik deze ook wel elders aan de Caribische kust kon vinden in Colombia, maar dat viel een beetje tegen. Voor mooie stranden moet je echt in Tayrona National Park zijn. Tel daarbij op de weelderige jungle met palmboombossen en geheime paadjes, en het is niet vreemd dat Tayrona een must-visit in Colombia is. Ook als je in Colombia niet van plan bent om andere wandelingen te maken (zoals de Ciudad Perdida trekking), kun je hier genieten van de beheersbare (en zweterige) verplichte wandelingen over de paden in het park en langs de kustlijn.

Wanneer is de beste tijd om Tayrona te bezoeken?

Eerlijk is eerlijk, het is eigenlijk altijd druk in Tayrona National Park. Op bepaalde wandelpaden en zeker op het strand van Cabo San Juan kan het op sommige stukken behoorlijk hutje mutje zijn. Vooral in de weekenden wanneer ook de locals deze plek goed weten te vinden. Met name in de hoogseizoenmaanden december en januari vind je hier veel lokale toeristen.

In principe kun je Tayrona National Park het gehele jaar door prima bezoeken, behalve in de maand februari wanneer het park volledig wordt gesloten. De belangrijkste reden hiervoor is om de verschillende ecosystemen, flora en fauna in het park te laten rusten en aan te vullen, vooral nadat de drukte van december en januari in het hoogseizoen zijn tol heeft geëist.

Een andere reden is om de vier inheemse groepen die het park en de bredere Sierra Nevada de Santa Marta altijd hun thuis hebben genoemd, toe te staan ​​traditionele schoonmaakrituelen en ceremonies uit te voeren. Wat mij betreft een uitstekend en noodzakelijk initiatief dat er hopelijk voor zorgt dat al het moois in Tayrona behouden blijft ondanks de stijgende vraag naar toerisme in Colombia.

Hoe kom je in Tayrona National Park?

Om in Tayrona National Park te komen, kun je het beste de bus pakken vanuit Santa Marta of Palomino. Wanneer je met de bus bij de ingang van het park aankomt zijn er twee opties. Je kunt het eerste stuk gaan wandelen of een busje pakken vanaf de ingang. Het eerste stuk is vrij saai over een verharde weg naar het begin van het wandelpad. Om energie te besparen raad ik aan om het busje te pakken vanaf de ingang. Zorg ervoor dat je vroeg bij de ingang van het park aankomt zodat je niet te lang in de rij hoeft te staan, gegarandeerde toegang tot het park hebt, de reisgroepen voor bent en er ook voor kunt zorgen dat je een slaapplek hebt voor de nacht (indien je langer blijft).

Om ervoor te zorgen dat je op tijd bij de ingang bent is het aan te raden om de dag ervoor al naar een accommodatie in de buurt van het park te reizen. Je kunt dan de volgende ochtend iets rustiger aan doen en op tijd naar de ingang van het park lopen.

Wat te doen in Tayrona National Park

In Tayrona kun je snorkelen bij koraalriffen, zwemmen, wandelen of gewoon relaxen. Er zijn twee hoofdwandelroutes van El Cabo de San Juan naar El Pueblito en een andere genaamd de Nine Stones Hike (Nueva Piedras). El Pueblito is een wandeling van ongeveer twee uren. Dit dorpje is een archeologische vindplaats en geeft je inzicht in hoe inheemse gemeenschappen ooit leefden.

De mooiste stranden in Tayrona National Park

Tayrona National Park ligt verspreid over een groot stuk kust, dus er zijn genoeg stranden om te verkennen. De stranden die je tijdens je wandeling door het park tegenkomt zijn echt adembenemend mooi.

Arrecifes
Na een prachtige junglewandeling van een uur of anderhalf vanaf het startpunt van het wandelpad kom je aan in het kleine plaatsje Arrecifes. Hier vind je een aantal campings waaronder Don Pedro. Arrecifes heeft een prachtig strand, maar zwemmen is verboden vanwege de sterke stroming en enorme golven.

La Piscina
Vanaf Arrecifes brengt een wandeling van 20 minuten je bij La Piscina, de volgende plek met een aantal accommodaties en wederom een prachtig strand. Hier kun je wel zwemmen, en ook goed snorkelen. Er is veel minder drukte op dit halvemaanvormige strand dan bij Cabo San Juan.

Cabo San Juan
Nog eens 15 minuten wandelen brengt je bij de volgende plek, Cabo de San Juan. Hier vind je de populairste camping, en het mooiste (en drukstbezochte) strand. Naast het beroemde uitkijkpunt met de hangmatten vind je hier palmbomen, witgeel zand en helderblauw water. Je kunt hier veilig zwemmen. De populairste camping in Tayrona bevindt zich naast het strand. Hier verblijven de meeste reizigers (voornamelijk backpackers) in een tent of hangmat.

Punta Piedra en Playa Nudista
Deze twee stranden liggen op 10-15 minuten lopen van Cabo San Juan en zijn relatief rustig omdat de meeste reizigers gewoon stoppen bij het bekendere strand. Ook deze stranden zijn echter absoluut prachtig en de moeite waard om naartoe te lopen. Vooral ook om even te ontsnappen aan de drukte. Het is niet aan te raden om hier te gaan zwemmen.

Hoe kom je bij de stranden in Tayrona?

Nadat je bij de ingang een kaartje hebt gekocht kun je vanaf de ingang gaan lopen of een busje pakken naar de start van het wandelpad. Het eerste stuk is ongeveer 5 kilometer lang en het is een beetje een saai stuk over een verharde weg. Ik raad je aan om in één van de shuttlebusjes te stappen die regelmatig vertrekt.

Wanneer het busje je heeft afgezet, is het een hete en zweterige wandeling van ongeveer 2 uren naar het laatste strand afhankelijk van je tempo en de pauzes die je neemt. De wandeling zelf is echt niet moeilijk, het pad is bewegwijzerd en goed begaanbaar.

Waar verblijven in Tayrona National Park

In het park verblijven is verreweg de meest populaire optie. Houd er rekening mee dat de accommodaties in Tayrona National Park in het hoogseizoen bijna dagelijks uitverkocht kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om in de vroege ochtend bij de ingang te zijn om een plekje te kunnen bemachtigen op een van de campings. Wij verbleven zelf in Arrecifes op camping Don Pedro en hebben een aantal dagen van tevoren contact opgenomen met de camping via WhatsApp om ons plekje te reserveren. Dit was geen probleem. Normaal gesproken kun je de campings in Tayrona alleen ter plaatse reserveren, maar je kunt altijd kijken of je via WhatsApp al contact kunt krijgen met de camping van je keuze. Er zijn geen hostels of hotels in het park behalve één hele dure luxe lodge. Je kunt net buiten het park wel mooie én betaalbare lodges vinden zoals Quetzal Dorado Eco Lodge. Na je bezoek aan Tayrona is het echt een aanrader om nog een nachtje in een fijne bungalow te slapen voordat je weer verder reist.

Handige tips bij een bezoek aan Tayrona National Park

Om de drukte te vermijden kun je je bezoek aan het park het beste plannen in het laagseizoen van maart tot november. Wil je de drukte zo veel mogelijk vermijden dan kun je ook nog eens het beste op een doordeweekse dag gaan en buiten de lokale schoolvakanties of feestdagen.

Hoewel je eten drinken in het park kunt kopen, is de prijs aanzienlijk hoger dan daarbuiten. Het is dus aan te raden om zelf wat eten en drinken mee te nemen voor je verblijf. Houdt er rekening mee dat je geen alcohol in het park mee mag nemen. Je tas wordt bij de ingang gecontroleerd hierop. Op sommige plekken kun je goedkoop eten vinden, zoals bij de kleine eetstalletjes in Cabo San Juan.

Neem niet teveel spullen mee. Laat je backpack of koffer in het hotel of guesthouse achter in Santa Marta of in een accommodatie net buiten het park. Dit kan in principe overal en kost niks extra. Vergeet niet om voldoende contant geld mee te nemen, je kunt niet met je creditcard in het park betalen.

Er is trouwens beperkte wifi aanwezig op de campings, en alleen tegen betaling.