De beste reisroutes van 2 tot 6 weken in Mexico

ESTHER WINK

Mexico is een geweldig land dat voor bijna ieder type reiziger wel iets te bieden heeft. Tropische stranden, jungles, tempels, koloniale steden, vulkanen, watervallen, hippiedorpen en hypermoderne steden… Mexico is zo enorm gevarieerd! In 2021 en 2022 reisde ik meer dan vijf maanden door dit prachtige land en heb ik verschillende routes kunnen uitproberen. Ik had van tevoren geen idee dat er zoveel te zien en te doen was, maar ik kan nu zeggen dat Mexico mijn favoriete land is in Latijns-Amerika. Of je nou voor langere tijd hier gaat backpacken, met de auto wilt rondtoeren, als een digital nomad wil leven of gewoon op zoek bent naar een relaxte strandvakantie: in Mexico kan het allemaal!

Om een beter beeld te krijgen van de verschillende routes die je kunt plannen in Mexico, heb ik de vier aanbevolen routes op het volgende kaartje weergegeven.

Zoals je ziet heb ik het hele noorden van Mexico erbuiten gelaten. Niet vanwege onveiligheid, maar omdat de afstanden te groot zijn voor een reis van 6 weken of minder. Bovendien zijn hier over het algemeen veel minder reizigers dan elders in Mexico, en vind je de meeste hoogtepunten toch in het centrale deel en zuiden van het land. Dat wil niet zeggen dat dit deel van Mexico niet de moeite waard zou zijn. Ik zou zelf namelijk dolgraag teruggaan om deze minder populaire delen te ontdekken. Maar zeker als je voor het eerst een rondreis door Mexico gaat maken, raad ik aan een van de volgende routes te volgen (of een combinatie):

Reisroute Caribisch Mexico 

Tijd nodig: 2 tot 3 weken

Cancun – Isla Holbox – Valladolid – Mérida – Bacalar – Tulum – Cozumel – Puerto Morelos

Deze route brengt je niet alleen langs de mooiste tropische stranden en eilanden van Mexico, deze regio staat ook bekend om de vele mysterieuze cenotes (een heilige grot of poel met water). Dit is de beste route voor een ultieme relaxvakantie! De Yucatán peninsula is ontzettend groen en grotendeels vlak, wat het reizen tussen plekken gemakkelijk maakt en dus ideaal voor het huren van een auto. Je kunt je reis heel goed beginnen en eindigen op de internationale luchthaven van Cancun. Met KLM vlieg je bijvoorbeeld rechtstreeks vanaf Amsterdam naar deze stad.

Lees meer over deze reisroute, inclusief tips voor elke bestemming en onze favoriete accommodaties in deze blog.

Reisroute Zuid-Mexico

Tijd nodig: 5 tot 6 weken

Cancun – Isla Holbox – Valladolid – Mérida – Campeche – Palenque – San Cristobal de las Casas – Mazunte & Zipolite – Puerto Escondido – Oaxaca – Puebla – Mexico-Stad

Na de Yucatán route is dit vooral voor backpackers de bekendste reisroute in Mexico. De bekende Maya route van Centraal-Amerika loopt ook deels door dit zuidelijke gedeelte van Mexico. De vele Maya tempels zullen je daarom hier ook niet ontgaan. Aan cultuur geen tekort op deze route! Naast prachtige steden en tempelcomplexen bezoeken is er genoeg ruimte om te relaxen op de stranden van de staat Oaxaca. Vanwege de grote afstanden raad ik aan minimaal 5 weken voor deze route te plannen. Afhankelijk van op welke stad je vliegt kun je in Mexico-Stad of Cancun beginnen. Zelf zou ik aanraden in Cancun te beginnen en richting Mexico-Stad te reizen, waarna je weer een binnenlandse vlucht naar Cancun kunt nemen om de laatste dagen bij het strand door te brengen.

Lees meer over deze reisroute, inclusief tips op elke bestemming en onze favoriete accommodaties in deze blog.

Reisroute rondom Mexico-Stad

Tijd nodig: 2-3 weken

Mexico-Stad – Puebla – Tepoztlán – Taxco – Valle de Bravo – Toluca (Nevado de Toluca)

Deze reisroute is iets meer off-the-beaten-track en brengt je naar bijzondere plekken rondom Mexico-Stad, zoals besneeuwde vulkanen, koloniale steden en relaxte dorpjes. Daarnaast kom je hier veel minder (buitenlandse) reizigers tegen dan in Yucatán en in het zuiden van Mexico. Een bijzondere route dus! Omdat de bestemmingen op slechts 1 tot 3 uur rijden van Mexico-Stad liggen, kun je ze gemakkelijk bezoeken in een dag of weekend. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld wat langer in Mexico-Stad verblijft en even de stad wilt ontvluchten, maar liever niet te lang reist.

Lees meer over deze reisroute, onze tips voor elke bestemming inclusief accommodaties in deze blog.

Route Centraal Mexico

Tijd nodig: 4 weken

Mexico-Stad – Querétaro – San Miguel de Allende – Guanajuato – Guadalajara – Puerto Vallarta – Punta de Mita – Sayulita & San Francisco

Dit is een nog vrijwel onbekende reisroute door Mexico, alhoewel ik er persoonlijk helemaal fan van ben! Het brengt je namelijk in vier weken in de echte authentieke Mexicaanse steden en dorpen, en je eindigt je reis heerlijk op het strand. Vanaf Mexico-Stad reis je in noordwestelijke richting naar het historische Querétaro. Vanuit deze stad kun je een uitstapje maken naar het bijzondere Peña de Bernal.

Na Querétaro reis je verder naar de kleine stad San Miguel de Allende, waarvan de bevolking inmiddels deels bestaat uit expats die verliefd zijn geworden op deze prachtige stad. Even verderop vind je de kleurrijke stad Guanajuato, volgens velen een van de mooiste steden van Mexico. Vervolgens reis je naar de stad van de tequila en mariachi muziek: Guadalajara. Ook dit is een ideale uitvalsbasis voor dagtripjes in de omgeving, zoals naar het relaxte Lago de Chapala en de agavevelden in Tequila.

Het laatste deel van de reis breng je door aan de westkust van Mexico. Verblijf in de bruisende badplaats Puerto Vallarta, en reis daarna verder naar de laidback surfdorpen Punta de Mita, Sayulita (waar ik ook een yin yoga training volgde) en San Francisco (beter bekend als San Pancho). Niet alleen de stranden zijn heerlijk, ook de omgeving is hier ontzettend groen en tropisch. Vanuit Puerto Vallarta kun je weer terugvliegen naar Mexico-Stad.

Op zoek naar meer tips over Mexico? Bekijk dan ook: